Muffiny z tym co masz pod reka

martapk

Member
Maj 1, 2009
37
0
0
Wyszły pyszne!!!
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
Niestety nie czuć pomarańczy, ale tak to
mniam.gif

 

Załączniki

  • Obraz_452.JPG
    Obraz_452.JPG
    27.8 KB · Wyświetleń: 0

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Naczytalam sie o tych pysznosciach i nie bylo wyjscia,musialam zrobic.Nie mam formy wiec zrobilam w filizankach i niskich szklankach z grubego szkla, na wyglad takie sobie ale w smaku ... poezja i jakie latwe i szybkie do wykonania,zrobilam z kawalkami gorzkiej czekolady,musze jeszcze zrobic z owocami. Super przepis! Pychotka. Aha! Nastepnym razem juz sie zaopatrze w forme
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Martyno a mi się Twoje muffiny bardzo podobają
 

mexikana

Active member
Sty 15, 2008
6,774
28
48
wlasnie mecza mnie wyrzuty sumienia, bo przelknelam (o tej porze
strafe.gif
baa.gif
strafe.gif
) kolejnego....na nieszczescie moich bioder
icon_sad.gif

baaaardzo czesto robie te muffinki, sa tak latwe i pyszne, ze przepis znaja na pamiec moje trzylatki
icon_smile.gif
gdy za oknem szaro i buro wpadamy do kuchni i muffinujemy
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Pod ręką miałam truskawki
icon_wink.gif


muff_piek.jpg

muff.jpg
 

Załączniki

  • muff_piek.jpg
    muff_piek.jpg
    20.8 KB · Wyświetleń: 0
  • muff.jpg
    muff.jpg
    35.4 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Avees

Member
Kwi 22, 2008
45
0
0
Składam oficjalny protest w związku z pysznością tych muffinków!!!!! SKANDAL! Przez Twój przepis będę musiała kupić większe rozmiary ubrań
icon_sad.gif


Moje są z brzoskwiniami i zamiast mleka śmietanka 18%, w życiu mi takie puchate i przepyszne muffiny nie wyszły!
Zdjęcia nie dam bo nie zdążyłam zrobić nim zniknęły - next time więc :]
Ale tak dziwnie miałam z ich gęstością, w sensie że ciasto było lejące z tą ilością mąki co podałaś...ale gdy dodałam jeszcze na oko tak, by nie spływało z łyżki podczas wkładania do formy wyszły genialne
icon_smile.gif
anbetung.gif
 

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,081
406
83
Dzisiaj zrobiłam je z jagodami i były bardzo pyszne. Najbardziej lubi je moja mama, i co jakiś czas muszę jej je robić
icon_smile.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z wiśniami.

muff_up.jpg

m.jpg
 

Załączniki

  • muff_up.jpg
    muff_up.jpg
    38.8 KB · Wyświetleń: 0
  • m.jpg
    m.jpg
    6.3 KB · Wyświetleń: 0

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
a mi nie wyszły
cry_1.gif
cry_1.gif
cry_1.gif


nie mam takiej formy, ale miałam takie papierowe więc w nich postanowiłam zrobić i to był mój błąd, zrobiłam z dodatkiem kakao i wiśniami świeżo wydrylowanymi, i tak :
- za dużo chyba dałam owoców bo mi absolutnie tak nie wyrosły jak wam
- te papierowe foremki zaczęły się przechylać i z kilku masa poszła na blaszke
icon_sad.gif
, myśle że dałam za dużo tej masy, po takie dobre 3/4
- i najlepsze na koniec..... aż wstyd.. nie pomyślałam i dałam je na drugi poziom piekarnika od dołu (wiecie o co mi chodzi?) a miałam włączony piekarnik góra i dół, na 210 stopni i oczywiscie przypaliły się od dołu

masakra, jestem beznadziejna
icon_sad.gif
eeee szkoda gadać...
ale stwierdziłam, że się nie poddam i będe kombinować aż do skutku!!
cook.gif
kiedyś musi się udać

może macie jakieś rady dla beztalencia piekarniczego
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Następnym razem wyjdzie
icon_mrgreen.gif


Co do tego:
pierniczek @ 30 Jul 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=879016- te papierowe foremki zaczęły się przechylać i z kilku masa poszła na blaszke
icon_sad.gif
, myśle że dałam za dużo tej masy, po takie dobre 3/4
skoro nie masz foremki to może te papierowe ustaw w jakiejś blaszcze zeby dość scisło stały - jak bedą rosly to sie nie poprzchylaja albo był też pokazywany sposób - wstawić papilotkę w foremkę do babeczek - o ile masz takowe
gruebel_2.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Pierniczek, nie jesteś beztalencie
icon_smile.gif

początki nie zawsze są łatwe, a wpadki zdarzają się każdemu
icon_smile.gif

Same papilotki ( papierowe foremki) są jednak za miękkie, żeby można było piec bez foremek metalowych czy silikonowych.

Ja bym radziła : nabyć foremkę muffinową ( muffiny robi się szybko i sa proste, można je robić przez to często, zmieniając dodatki - dlatego kupno foremki się "opłaca"
icon_wink.gif
)
- wstawić papilotki ( jak radzi Ilonka) do foremek na małe kruche babeczki
- wstawić papilotki jedna z drugą do wąskiej formy keksówki.

Dodatek owoców, zwłaszcza mokrych sprzyja tworzeniu się zakalca i przedłuża czas pieczenia ciasta. Warto wtedy obserwować wypiek i sprawdzić stopień upieczenia poprzez wbicie patyczka do szaszłyka lub wykałaczki.
Jeśli wbity w środku ciasta/ciastka patyczek wyjdzie oblepiony ciastem - znak, że jeszcze niedopieczone.
Jeśli wyjdzie suchy - gotowe.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

pierniczek

Member
Lip 27, 2009
55
0
0
mam kilka, ale bardzo małe i raczej to nie zda egzaminu, no nic na błędach się człowiek uczy. Trzeba będzie nabyć takie do mufinek
icon_smile.gif

ale nie poddam się i koniec!!! to dopiero moje początki z pieczeniem, więc jestem przygotowana na niepowodzenia, ale powiedziałam sobie, że dam rade to DAM i już ;)
icon_smile.gif

następne zrobie może bez owocu, ale z dodatkiem budyniu i zobaczymy, no kiedyś chyba mi wyjdą... jeżeli mnie diabli wcześniej nie wezmą ;)
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Z budyniem w środku też nie przesadzaj, bo wybuchnie jak wulkan - przerabiałam to teraz się mądruję
icon_razz.gif


3mam kciuki
wink.gif
 

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
"bezpieczne" są rodzynki, skórka pomarańczowa, skorka cytrynowa.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy