- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Mus kokosowy z dynią
Źródło przepisu - "Wyśmieniete przetwory w słojach, wekach, butelkach" Wyd. KDC
Składniki:
500 g miąższu z dyni (zważonego po oczyszczeniu)
1 puszka mleczka kokosowego
1 kg cukru żelującego 1:1
5 g kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki i włóknisty środek. Miąższ drobno pokroić, przełożyć do garnka. Dodać mleczko kokosowe, całość doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Dynię zmiksować na gładkie puree. Dodać cukier żelujący i kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty tak, by na powierzchni tworzyły się pęcherzyki. Natychmiast przełożyć do opłukanych wrzątkiem słoików. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem, odstawić na 5 minut.
Z podanej ilości składników otrzymamy 5 słoików musu po 230 g każdy.
Moja wersja:
- dynia piżmowa
- cukier żelujący 1:2 ( 1/2 kg cukru na 1 kg owoców)
- około 2 g kwasku cytrynowego + sok i skórka otarta z jednej cytryny
W związku z tym, że dałam o połowę mniej cukru, wyszły mi tylko trzy słoiczki musu.
Wydaje mi się, że bez szkody dla smaku mleko kokosowe można zastąpić niesłodzonym mlekiem skondensowanym.
Mus jest pyszny i bardzo ładny. Mój wygląda i smakuje podobnie jak lemon curd. Polecam amatorom oryginalnych przetworów.
Źródło przepisu - "Wyśmieniete przetwory w słojach, wekach, butelkach" Wyd. KDC
Składniki:
500 g miąższu z dyni (zważonego po oczyszczeniu)
1 puszka mleczka kokosowego
1 kg cukru żelującego 1:1
5 g kwasku cytrynowego
Wykonanie:
Dynię obrać, usunąć pestki i włóknisty środek. Miąższ drobno pokroić, przełożyć do garnka. Dodać mleczko kokosowe, całość doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
Dynię zmiksować na gładkie puree. Dodać cukier żelujący i kwasek cytrynowy, dokładnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, gotować 4 minuty tak, by na powierzchni tworzyły się pęcherzyki. Natychmiast przełożyć do opłukanych wrzątkiem słoików. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem, odstawić na 5 minut.
Z podanej ilości składników otrzymamy 5 słoików musu po 230 g każdy.
Moja wersja:
- dynia piżmowa
- cukier żelujący 1:2 ( 1/2 kg cukru na 1 kg owoców)
- około 2 g kwasku cytrynowego + sok i skórka otarta z jednej cytryny
W związku z tym, że dałam o połowę mniej cukru, wyszły mi tylko trzy słoiczki musu.
Wydaje mi się, że bez szkody dla smaku mleko kokosowe można zastąpić niesłodzonym mlekiem skondensowanym.
Mus jest pyszny i bardzo ładny. Mój wygląda i smakuje podobnie jak lemon curd. Polecam amatorom oryginalnych przetworów.

Ostatnią edycję dokonał moderator: