a farsze różniste tez mile widziane będą
farsze wpisze po powrocie, bo musze mnostwo rzeczy przed wyjazdem zrobic i nie dam rady...
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
3/4 szklanki smietany
1/4 łyzeczki soli
2 jajka
3 łyzki stołowe oleju lub klarowanego masła
mąkę ubić dokładnie z mlekiem, śmietaną i solą. Dodać jajka i dalej ubijać. Ciasto odstawić na 30 minut. Naleśniki smażyć na duzym ogniu na patelni srednicy 18 cm minimalnie wysmarowanej tłuszczem. Gdy naleśnik od spodu przyrumieni się na złocistobrązowy kolor, przewrócić go na druga stronę. Z kazdej strony powinien smażyć się przynajmniej 2 minuty.Bardzo proszę dodatkowo mnie objaśnić, w którym momencie ubijania ciasta, dodać tłuszcz? A może to nie ma znaczenia kiedy? Pozdrawiam Panią
Szanowny Panie Zygmuncie,
masło (lub olej) powinien zostać użyty do wysmarowania patelni przed smażeniem naleśników. Ja w każdym razie tak robię. Przepis powyższy podałam w takim brzmieniu, w jakim jest on zamieszczony w książce p. Neli Rubinstain i zgadzam się, że autorka niewystrczająco ściśle wyjaśniła, co zrobić z tłuszczem.
reasumując: proszę użyć masła do posmarowania patelni. Naleśniki są wyśmienite![]()
pozdrawiam serdecznie, MałgosiaOgromnie mi miło i bardzo dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. Przesyłam Pani moje najlepsze życzenia życzenia wszystkiego dobrego.
Ja dodaje tluszcza do ciasta: potem mozna natluscic patelnie tylko raz, a i to minimalnie. Skladniki mozna zmiksowac razem.
Nalesniki szwedzkie
/ nadalam im taka nazwe, gdyz autorem przepisu byl szwedzki kierowca TIR-a: smazyl je w drodze /
6-8 sztuk
- 1 szklanka mleka pelnego / albo sproszkowanego /*
- 2 jajka
- 6 - 7 lyzek maki
- 2 lyzeczki stopionego masla
- 2 lyzeczki cukru / jesli farsz ma byc slodki /
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cukru waniliowego
- wszystkie skladniki dokladnie zmiksowac / lub dokladnie roztrzepac /
- odstawic na 15 minut
- smazyc na patelni teflonowej z obu stron / 1 minuta, 20 sekund /
* dodanie lyzki wody gazowanej dziala spulchniajacoDziękuję bardzo. Według podobnego przepisu robiłem naleśniki dotąd. Jednak zainteresowała mnie bardzo pozytywna opinia o naleśnikach w/g przepisu Pani Neli Rubinstein, której sława daleko sięga. Pozdrawiam,
Natomiast do łączenia składników używam miksera. Przy tej pozycji autorka podawała aby zacząć od łączenia mleka i śmietany. Następnie dodać mąkę i sól, zmiksować a na sam koniec wrzucić jajka.
.Monk, przepisałam ten przepis w dosłownym brzmieniu i tam jest jednak napisane, żeby mąkę ubić dokładnie z mlekiem, śmietaną i solą. Dodać jajka i dalej ubijać!
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.