Izolda @ 26 Sep 2012 napisał:index.php?act=findpost&pid=1347504Podnoszę, bo jest pyszna. Robiłam w zeszłym roku i zniknęła bardzo szybko, ale piliśmy ją bez herbaty. Robię bez pestek, bo nie lubię tego aromatu. Daję cukru o połowę mniej i dla mnie jest w sam raz. Właśnie mi pachną maliny zalane syropem.
Szkoda, że nie doczytałam o tym cukrze, bo też bym tak zrobiła. Pestek nie dodałam, bo nie miałam, najwyżej chlapnę dla aromatu nieco Amaretto. Na razie zalałam maliny syropem i czekam.![]()
jobi @ 1 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1457481No więc, tak.
Radzę robić ze spirytusu, a 380 ml wody dodać do gotowania. Porzeczki mają dużo pektyn i ciężko je przecedzić.
Cytryna potrzebna, nalewka (jeszcze letnia) pyszna.Jobi, a ile tego spirytusu dajesz? jakoś nie kumam skąd te 380 ml wody, z jakich proporcji?
Buka @ 22 Aug 2013 napisał:index.php?act=findpost&pid=1462952Niezmiernie się cieszę z powodzenia nalewki. Beato, opowiedz, jaka ta jeżynowa. Z malinową startuję w sobotę. Tak jak Jobi, robię trochę mocniejszą i też lubię słodką. Jak się używa do herbaty, to moc i słodycz jest potrzebna.
Jeżynowa bardzo dobra ( i wydaje mi się,że trochę gęstsza od malinowej) tylko musiałam dać trochę więcej cukru, bo jeżyny miałam kwaśne. Masz rację - jak do herbaty to musi być mocniejsza więc następna partia z malin i jeżyn będzie ze spirytusem nalewkowym albo taka jaką robi Jobi. Pozdrawiam![]()
Buka @ 25 Sep 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=175934Przepis ze starego numeru "Smaków i aromatów"
Składniki:
1 kg malin, 500 g cukru, 750 ml wódki /a jeszcze lepiej 500 ml wodki i 250 ml ciemnego rumu/ , 1 cytryna, 8-10 pestek od wisni lub moreli, 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
Zagotuj w rondelku wode, cukier, sok wycisniety z cytryny i pestki. Czyste, przebrane, ale nie umyte maliny włóż do miski, rozgnieć i zalej ugotowaym roztworem. Odstaw na 12 godzin, potem zagotuj, przecedź przez ściereczkę /ja przecieram przez sito/ i goracy sok malinowy wymieszaj z alkoholem. Przelej do nieduzych butelek i trzymaj w ciemnym miejscu.
Świetnie rozgrzewa dodana do herbaty. <!--emoid--><!--endemo-->
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.