Nalewka malinowa na zimę*

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Przepis ze starego numeru "Smaków i aromatów"
Składniki:
1 kg malin, 500 g cukru, 750 ml wódki /a jeszcze lepiej 500 ml wodki i 250 ml ciemnego rumu/ , 1 cytryna, 8-10 pestek od wisni lub moreli, 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
Zagotuj w rondelku wode, cukier, sok wycisniety z cytryny i pestki. Czyste, przebrane, ale nie umyte maliny włóż do miski, rozgnieć i zalej ugotowaym roztworem. Odstaw na 12 godzin, potem zagotuj, przecedź przez ściereczkę /ja przecieram przez sito/ i goracy sok malinowy wymieszaj z alkoholem. Przelej do nieduzych butelek i trzymaj w ciemnym miejscu.
Świetnie rozgrzewa dodana do herbaty. <!--emoid:D--><!--endemo-->
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
259
0
0
Mocne to jest chyba? Jesienne maliny dojrzewają , w sam raz robić , tylko bez pestek też będzie ? Bo nie ma ani jednej
icon_sad.gif
(
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Mocne, zwłaszcza, że rum miałam 80%
icon_mrgreen.gif
, ale dodana do herbaty bardzo sie rozcieńcza.
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Jest tak dobra, ze ja też najchętniej bez herbaty
cheers.gif
 

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
O tak, tak, do herbatkiii. A jak te herbatki zacznie sie już od rana popijać, to wesoło że hej, jak to przy herbatce.
cheers.gif
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Janie (zgorszona minka), od rana???
icon_mrgreen.gif
Zostawiam ją sobie na zimowe wieczory en deux.
icon_razz.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Podnoszę temat ponieważ najbardziej smakuje mi nalewka malinowa i szkoda,że odkryłam ten przepis PO ale przy najbliższej okazji kupię znów maliny(śmieszne,że rum bardziej dostępny niż maliny).Fascynują mnie składniki,oryginalny przepis.
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Rób, rób kolejną. Malinowych nalewek nigdy za dużo.
icon_mrgreen.gif

Ja juz też zrobiłam, ale chyba powtorze. Słyszałam, ze ma być długa zima.
icon_mrgreen.gif


PS. Jądra pestek wiśniowych bardziej aromatyczne niż morelowe.
 

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
O, to by mi sie przydało na paskudne portugalskie zimy. Z mrozonych malin wyjdzie? Bo tam na swieze mam marne szanse.
 

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
0
0
właśnie skończyłam całą procedurę i wpadłam w panikę bo nie wiem czy mam zakręcic nalewke gorącą czy gdy ostygnie ??? jest póżno ale mam nadzieję że ktoś mi odpowie ?????
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Nakrętki w butelkach nie sa tak szczelne, aby mogły się zassać i no chyba nie byla wrzaca. Smialo zamykaj, szkoda %%
icon_mrgreen.gif

Napisz, jaka w smaku.
icon_smile.gif
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Tym sposobem jeszcze nie robiłem, muszę spróbować
icon_smile.gif
(najpierw zrobić
icon_smile.gif
).
Po jakim czasie można przystąpić do degustacji?
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Wystarczy kilka dni, zeby alkohol stracił swoj surowy smak.
 

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Nie to, żebym od razu musiał wypić
zahnlos.gif
, ale jak zasmakuję by zdążyć zrobić jeszcze raz
icon_wink.gif
.
Dzięki
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
No,no, rozumiem.
icon_mrgreen.gif
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,104
572
113
Cieszę się, że nalewka zdobywa zwolenników, bo jest tego warta. Nic z czasem nie traci na kolorze i oszałamiającym zapachu i smaku.
lecker.gif