kawazmlekiem @ 2 May 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=118035Wysoce nielegalna, ponieważ nie wolno takowych pędów zbierać. Ale jeżeli zdarzy Wam się całkiem przez przypadek naskubać tego troszkę, to warto zrobić sobie pyszną nalewkę.a dlaczemu to jest nielegalne?![]()
na kleparzu sprzedaja zupełnie się nie kryją z tym a ja przycinam zeby sie lepiej krzewiły![]()
Klio @ 29 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=710021Czasami się zdarza, że pędy mają mało wody (brak deszczu, zrywane w słoneczny dzień, w południe), ale to jeszcze nie przeszkoda do uzyskanie syropu, a później nalewki. Wlej trochę wody, np. na litrowy słoik 1/4 - 1/3 szklanki. Mieszaj, nie ugniataj i nie trzymaj w słońcu.Zrywane wieczorem w pochmurny dzien, moze malo wilgoci w ziemi, licho wie, nie grzebalam![]()
Na razie stoi w sloiku w szface. Wode to chyba jeszcze zdaze dolac. Wlasnie mi mama mowila, ze slyszala gdzies (radio.tv) o takim syropie na kaszlace dolegliwosci i tam kazali odstawic w zamknietym sloiku na conajmniej 2-3 tygodnie. Co prawda nie wspominali nic o spirytusie tudziez innym alkoholu, ale co tam![]()
![]()
JotHa @ 29 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=710013Juz ponad tydzien czekam i neiwiele tego. Tzn czuje wilgoc, ale mam wrazeni, ze cos nie tak, bo malo tego. Cukier sie krystalizuje, pedy pocielam na kawalki i ugniaalam, wlasnciwie ucieralam z tym cukrem. Na gorze robi sie skorupka cukrowa. Chyba za stare te pedy byly
Mam dokładnie taki sam problem. Spróbuje dodać troszkę wody i zobaczymy ....
moni77 @ 29 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=710107a dlaczemu to jest nielegalne?![]()
na kleparzu sprzedaja zupełnie się nie kryją z tym a ja przycinam zeby sie lepiej krzewiły
Wuj leśnik mi mówił, że mam uważać, ze jak mnie leśni nakryją, to mandat wlepią.
JotHa @ 7 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=700677A ile tego, na ile alkoholu ?Lałam na oko. Znaczy, na smakCo do gatunku, to nie mam pojęcia.![]()
Spirytus do syropu. Ale tak na zdrowy rozum to na pedy można też chlusnąć i odstawić.
kawazmlekiem @ 4 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=712911Wuj leśnik mi mówił, że mam uważać, ze jak mnie leśni nakryją, to mandat wlepią.No i mogą wlepić to fakt, bo zrywanie pędów wierzchołkowych lub bocznych z młodych drzew (na stare raczej nikt się nie wspina) często kończy się uschnięciem lub deformacją drzewka.![]()
kawazmlekiem @ 4 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=712911Wuj leśnik mi mówił, że mam uważać, ze jak mnie leśni nakryją, to mandat wlepią.a widzicie koleżanko, nielegalne bo Wy niszczycie runo leśne i drzewostan, wszak nie wolno schodzić ze ścieżek ani niszczyć roślinnościja niszcze własne ogrodowe sosny![]()
![]()
bardzo mi służy owa naleweczka , polecam!![]()
moni77 @ 16 Jun 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=717092a widzicie koleżanko, nielegalne bo Wy niszczycie runo leśne i drzewostan, wszak nie wolno schodzić ze ścieżek ani niszczyć roślinnościja niszcze własne ogrodowe sosny![]()
![]()
bardzo mi służy owa naleweczka , polecam!
PO prostu zerwij polowe pedu tzw "swieczki" - drzewa w zadnym wypadku nie zabijesz jedynie ograniczysz jego wzrost - sosna nadaje sie wysmienicie do strzyzenia i formowanie - patrz ogrody japonskie!
Klio @ 29 May 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=710021a dlaczemu to jest nielegalne?
na kleparzu sprzedaja zupełnie się nie kryją z tym a ja przycinam zeby sie lepiej krzewiłyW Polsce, na mocy Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 9 lipca 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących roślin objętych ochroną (Dz. U. z dnia 28 lipca 2004 r.) pod ścisłą ochroną gatunkową znajduje się sosna błotna (P. x rhaetica), sosna górska (P. mugo) i sosna limba (P. cembra).
Więc lepiej uważać przy zrywaniu - no chyba że się ma w swoim ogródku to wtedy (chyba) oki.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.