Napoletana Pizza

Deanne

Member
Lis 15, 2006
52
0
0
Dzięki Ci za ten przepis:)
Chciałam zrobić pizze rzymska ale ze nie mam semoliny, zrobilam Napoletane i wyszła cudowna!
Nie sądziłam, że uda sie w domu zrobić taką pizze i zwyklym piekarniku!
Zrobilam z sosem pomidorowym, polecanym przez Ciebie, też wyszedł bardzo dobry, ale czegoś mi tam brakuje..
nastepnym razem dodam odrobinke cukru, moze to bedzie to!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Deanne, cieszę się straszliwie!!! Z sosem to trzeba pod swój smak bardzo, duzo zalezy od pomidorwo... czasem pasuje miod... cukier... a czasem dodaje domowy ketchup albo inne cuda... np niedawno podalam pizzę taj gdzie do sosu dalam troche azjatyckich smakow

Villanelle ja uzywam tylko pierwszego biegu. Najpierw wioslo, potem odpoczynek, potem hak

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
a240555c8f96786cmed.jpg

Pizza naprawdę super.
Jeden mam z nią problem, nie zawsze wychodzi mi taka brązowa... nie wiem od czego to zależy..??
Pozdrawiam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
No i ja tez popełniłam tę pizzę. Pyszna - jeżeli ktoś lubi cienkie ciasto. Ja niestety nie. Wolę grube i puszyste, a nawet wilgotne, dlatego też w przyszłym tygodniu popełnię pizzę na grubym cieście - też Małgosimi. Ale wielbicielom cienkiego ciasta polecam.

adria21

Member
Cze 7, 2007
133
1
0
Dzisiaj upieklam pizze wg tego przepisu. Zrobilam przy okazji pewne doswiadczenie. Wczoraj bowiem zrobilam ciasto na pizze wg dwoch roznych przepisow - jeden z wyrastaniem w cieple i drugi w lodowce. I coz... wczorajsza pizza byla dobra, ale dzisiejsza byla doskonala
icon_biggrin.gif
Ciasto wyszlo mi odrobine za miekkie, ale ku mojemu zdumieniu nie kleilo sie. Nastepnym razem zrobie jednak z maki co najmniej 500, tym razem byla to tortowa (czyli 450) i byc moze 400 g wowczas to za malo. Mimo tego ciasto sie slicznie rozciagnelo
lecker.gif
Poniewaz nie dysponuje kamieniem (gdzie mozna takowy nabyc?), rozgrzalam blache do 250 st. i na niej polozylam ciasto, po uprzednim posmarowaniu oliwa. Pizza wyszla cieniutka. Byla w wersji hawajskiej, bo ja jednak nawet jesli jest ciasto jest cienkie lubie na gorze czuc roznorodnosc smakow Na gorze byla zatem kukurydza, swiezy ananas i kurczak, ku mojemu zdumieniu zwykly port salut swietnie sie stopil
icon_biggrin.gif
No pycha i tyle. I juz nie bede probowalam innych przepisow. Ciasto wyrabialam w boschu, profimix.
Jest tylko jedna smutna refleksja. Niestety zle obliczylam mozliwosci mojej polowki (wczoraj jedna pizza wystarczyla) i pewnikiem dzisiaj druga takze zostalaby pochlonieta, ale druga polowe ciasta zamrozilam
icon_biggrin.gif
To takze swiadectwo jak smaczne ciasto wychodzi z tego przepisu. Musze dodac, ze moj TZ zawsze sie upieral, ze w domu pizza nigdy nie wyjdzie tak jak powinna
icon_wink.gif

0No i na zakonczenie jedno pytanie - jak jest z romrazaniem ciasta? Po rozmrozeniu od razu mozna je piec czy takze odczekac 3 godziny?

Dziekuje za wspanialy przepis
icon_mrgreen.gif
mniam.gif

Pozdrawiam
cvety.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Jeżeli zamroziłaś ciasto wyrośnięte tzn. takie, które stało przynajmniej noc w lodówce, to po odmrożeniu możesz je piec jak tylko się trochę ociepli w temperaturze pokojowej. Zawsze też można przełożyć ciasto wieczorem z zamrażarki do lodówki i na drugi dzień postępowac już identycznie jak jest w przepisie.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Malgosimi ta twoja mąka to taka specjalnie do pizzy czy podobna do semoliny przeznaczonej do wypieku chleba?

Pytam, bo mam semolinę do wypieku chleba - tak jest napisane na opakowaniu po tłumaczeniu na polski. Natomiast spod naklejki widoczny jest napis "...preparazione di pizza", więc się zastanawiam, czy ta mąka nie byłaby dobra.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Malgosimi prędko nie odpowie więc ją zastąpię
icon_wink.gif
Ta mąka, która jest w składnikach podana to mąka wysokobiałkowa, nie pamiętam ile konkretnie białka zawiera, ale na pewno powyżej 11 g na 100 g mąki. Mąka włoska typ 00 to mniej więcej nasza pszenna typ 450.
Ta semolina którą masz, to pewnie semolina drobno zmielona. Możesz ją używać do ciasta na pizzę, ale IMHO raczej zastępując część mąki normalnej semoliną, czyli jako dodatek, a nie składnik podstawowy. Poza tym, semolina jest dobra do foccacci, być może to mial na myśli włoski producent (bo chyba włoska ta semolina?) pisząc, że nadaje się do wypieku chleba.

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
dziunia @ 14 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=539970Malgosimi prędko nie odpowie więc ją zastąpię
icon_wink.gif
Ta mąka, która jest w składnikach podana to mąka wysokobiałkowa, nie pamiętam ile konkretnie białka zawiera, ale na pewno powyżej 11 g na 100 g mąki. Mąka włoska typ 00 to mniej więcej nasza pszenna typ 450.
Ta semolina którą masz, to pewnie semolina drobno zmielona. Możesz ją używać do ciasta na pizzę, ale IMHO raczej zastępując część mąki normalnej semoliną, czyli jako dodatek, a nie składnik podstawowy. Poza tym, semolina jest dobra do foccacci, być może to mial na myśli włoski producent (bo chyba włoska ta semolina?) pisząc, że nadaje się do wypieku chleba.
Dziękuję dziuniu! Teraz kojarzę, że widziałam tą włoską w Makro, a ja kupiłam semolinę, która do końca semoliną nie jest, bo pisze na niej po włosku - dziękuję za tłumaczenie eli - że jest zmieszana z normalną mąką i może być używana do pizzy.

Spróbuję w takim razie, zobaczymy co wyjdzie.

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
Moje ciasto siedzi w lodówce wszystko poszlo jak po maśle według przepisu, az sie zdziwiłam ze obyło sie bez niespodzienek
icon_lol.gif
Mam jeszcze jedna prosbe, mozecie mi wytłumaczyć o co chodzi z tym pieczeniem na kamieniu?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no chodzi oczywiscie o specjalny kamien szamotowy do pieczenia pizzy, rozgrzewasz go w piecu na maksymalnej temperaturze i potem zsuwasz na niego pizze. Koniec filozofii.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
z cincina
icon_smile.gif

a kupic mozna bylo w duce ale juz nie ma. jest za to tez na allegro

Alutka

Member
Lut 28, 2007
738
0
0
Zrobiłam pizze i doznałam szoku, zreszta do teraz mnie trzyma
icon_lol.gif
TO JEST PRAWDZIWA PIZZA ona mi chrupała!! Jak kiedys czytalam ten przepis to sobie pomyslalam komu sie chce robic taka pizze przeciez jest przy niej tyle roboty? A tak naprawde jest niewiele.Własnie zrobilam następną na jutro.Dziekuje bardzo za tak wspanialy przepis!!

bman

Member
Lip 26, 2007
4
0
0
witam
icon_smile.gif
no ja tu widze mnóstwo ciekawych rad:) własnie przygotowuje sie do wprowadzenia pizzy do mojej restauracji Ktos prowadzi moze pizzerie ?

bman

Member
Lip 26, 2007
4
0
0
no to jeszcze z miesiąc i przynajmniej jeden bedzie prowadził TYLKO czemu znów do wszystkiego musze dochodzic sam!!!!!!!!!!!! boze a miało byc tak pięknie

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,816
1
38
Wczoraj jedlismy bez wyrastania w zimnie, za bardzo chrupała, dzis druga porcja - po nocy i połowie dnia w lodówce. Zobaczymy
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
chrupanie to sprawka piekarnika raczej, moim zdaniem... moze za dlugo pieklas?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy