Napoletana Pizza

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
oliwa ponoc podwyzsza emperaturę na spodzie, co jest rzecz jasna wskazane. Ale jak wolisz możesz użyćpapieru. Ja piekę na kamieniu.

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
ja musze wyciagnac ten watek, bo mam(y) chyba dwei lewe rece zeby zrobic te pizze :evil:

juz nawet Marc, taki spokojny facet wczoraj zwariowal i ciapnal tym ciastem oblozonym o sicane :shock:

nie wiem co zle robie, ciasto rosnie ladne, jest gladnkie i sprezyste, jednak jak rozciagam w rekach robia sie dziury

ja lubie cienkie ciasto, wiec rozwalkowalam je walkiem, po oblozeniu(szybkim) nie chce za cholere zlezc na kamien, za to maka ktrora jest podsypane zsypuje sie na kamien i tam zamieniaw czarne cos

do drugiej pizzy podsypalam troche maka, rozwalkowalam troche grubiej, po upieczeniu, ciasto bylo jak podeszwa:twarde i niedopieczone w srodku

tak sie zniechecilam, ze chcialam wyrzucic kamien :dump: choc on najmniej ma do tych problemow

ja chce taka pizze jak Malgosimi :cry: :cry: :!: :!: :!:

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
ja robię tak: (nie zgodnie z normą ), bo wyciągam nagrzana blaszkę do 300 *, kładę na nią ciasto , które rozciągam jak się da , troche wałkując, trochę rozciągając w rękach, jak cos peknie to dosztukowuję i kładę na blachę (blachę zwilżam oliwą oczywiście wyciągam ja w ostatnim momencie), , pizzę obkładam(już na blasze), sosem pomidorowym do pizzy Małgosimi, anchuis i oliwkami lub sosem mozzarellą i oliwkami lub tuńczykiem , sosem i cebulą ZAWSZE TYLKO TEN ZESTAW , wychodzi super!

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
dziekuje elu, z blacha to ja tez nie mam problemu,
ale po co kamien kupilam? bo mi sie taka z kamienia marzy ;)

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
pizza coraz pyszniejsza na kamieniu mi wychodzi)))
ale mam pytanie czy mozna ja mrozic(ale nie samo ciasto-bo takowe tez mroze) tylko taka rozwalkowana , i nalozone wszystkie rzeczy na nia.Pytam bo moja sasiadka tak robi, a potem zamorozona siup do pieca.No ale ona nie ma takiego genialnego ciasta na pizze,Teraz to nawet moj malzonek potrafi odroznic to ciasto od innych drozdzowych.

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
aja robie tak, bo jakos to reczne rozciaganie w powietrzu powodowalo ze w jednym miejscu bylo za cienkie a w innym za grube.
Ja najpierw, ja rozciagam rekami , ale tylko ten rant dookola, potem juz ba blacie rekami rozciagam i troche walkuje , znow rekami.....
Potem ciasto przenosze na lopatke)oproszona minimalnie maka) i tam nakladam farsz. Przekladam ja na kamien w pozycji poziomej (nie unosze zbyt do gory by nie pospadaly rzeczy z niej) do przodu i do tylu i gotowe.
Dziweczyny polecaly mi kiedys make kukuradziana, do potrzepania na lopatke.
carbonicum a moze robisz ja zbyt nerwowo i dlatego
icon_razz.gif
musisz na spokojnie do niej podejsc :cheers: zobaczysz ze wowczas ci wyjdzie.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Carbo, no ja tez czasem nie mam czasu na forum - akurat tak wyszlo

proponuje proste rozwiazanie - piec na papierze i nei będzie problemu, naprawdę
icon_smile.gif
)

jesli si eupierasz bez, to kluzczowy jest spokój, proporcjonalne do ciasta obłożenie (czyli nie kilogram sera - ja to bardzo malo nakladam w sumie) i poziome trzymanie lopaty i zsuwanie takimie ruchami rwanymi. Niestety nei umeim lepiej napisac. Trzeba probowac.

Anna - co do mrozenia, to mozna probowac, ale ja zasadniczo nei lubie mrozic, wiec sie nei znam. Reinhart nic nie pisz o takiej opcji. Tylko w kuli. Wydaje mi sie ze taka w blacie to potem nie rosnie jak trzeba, bo caly czas juz trzyma ten raz ustalony ksztalt. Poza tym wymagaloby to zbyt duzej liczby etapów poza lodówką - oraz ja nie wiem, jak u mnie by mrozic cienskie ciasto? :shock:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
dzieki dziewczyny za porady

Malgosimi, nic sie nie dzieje, ze nie od razu tu zagladasz ja sobie tak czasami pokrzycze :mrgreen: :dump:

dobrze zrozumialam:z papierem na kamien?

jak na razie odechcialo nam sie pizzy na jakis czas :mrgreen:

wiem, ze kiedys jako starsza pani domu i kucharka, babcia dwoch wnkukow bede robila im najlepsza pizze na swiecie :lol:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Carbuniu, właśnie tak - ja tak czasem piekę i nie widze zbyt dużej różnicy ;) Bajaderka chyba też tak piecze i jedyną wadą, jaką wymienila byl przypalający się papier.

Alternetywa jest taka: papier/ ciasto zsunięte w harmonijkę i masa nerwów lub ciasto zsunięte poprawnie, ale to wymaga rozciągania na jednej podsypanej krupczatką stolnicy (np silikonowej) potem rozciągania w powietrzu, a dopiero potem położenia na łopatę, która musi być obficie posypana krupczatką. Opisałam to też wątek obok przy pizzy bakłażanowej - przepysznej!

acha!! i pomaga też robienia kola z 5 cm mniejszego niż kamien, dużo łatwiej się zsuwa

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
schrzaniłam pizzę tzn. ciasto zagniotłam ok 17 i zapomniałam wstawic do lodówki tzn. wstawiłam teraz o 22 jak wróciłam do domu, już trochę wyrosło i w związku z tym nie wiem czy wyjdzie. Na jutro zaprosiłam koleżankę i na kolację miała byc pizza i nie wiem czy wyjdzie z tego ciasta, nie za bardzo chce mi się nowe zagniatac, pomocy, co robic!

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
a czy jak nie mam maszyny do wyrabiania ciasta to jest sens w ogóle się brać za tą pizze?? jeśli tak to jak powinnam ja ręcznie wyrabiać??
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Chyba nie rozumiem pytania? Ale ciasto to ciasto, oczywiście można je wyrabiać ręcznie - w linku, ktory jest przy pierwszym poscie jest dokładna instrukcja

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Malgosimi dzięki :bussi: chodziło mi o to że tam jest napisane o najwyższych obrotach, potem średnich i myślałam że ręcznie to już nie wyjdzie tak samo dobrze ;) skoro mówisz że można to postaram sie zrobić to ciacho, pewnei nawet dzisiaj i jutro upieke

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
o to super Elu to już na pewno zagniote dzisiaj to ciasto a myślicie że ta pizza ze szpinakiem będzie dobra??

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
super, dziękuję

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy