Napoletana Pizza

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
Sylwia, nie czytałam linka podanego przez Małgosimi odnośnie wyrabiania ręcznego, wiec nie wiem ile czasu tam jest, ja wyrabiam tak aby w sumie czas wyrabiania był ok 10 min, nie mniej. Jeżeli Tobie cos to pomoże .

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
przejrzałam ten link ale nic mi sie w oczy tam nie rzuciło o ręcznym wyrabianiu...ale nie czytałam go dokładnie więc nie krzyczeć :mrgreen: Zrobie tak jak Ty Elu

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Sylwia, naprawde dokładnie jest opisane

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
test. If mixing by hand, repeatedly dip
one of your hands or the spoon into room-temperature water and use it much like
a dough hook, working the dough vigorously into a coarse ball as you rotate the
bowl with your other hand. As the flour is incorporated into the ball, about 4
minutes, the dough will begin to strengthen; when this occurs, let the dough rest
for 5 minutes and then resume mixing for an additional 2 to 3 minutes or until the
dough is slightly sticky, soft, and supple. If the dough is too soft and sticky to hold
its shape, mix in more flour by the tablespoonful; if it is too stiff or dry, mix in more
water by the tablespoonful. The dough should pass the windowpane test

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Malgosimi dziękuję :blume: zrobię ta pizze za tydzień, wczoraj nie miałam mozliwości bo okazało sie ze nie mam drożdży ;)

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
w takiej sytuacji tzreba robic focaccie col formaggio ;)

E

Evea

Guest
Witam wszystkich na forum.
Weszłam tu wczoraj przypadkiem a... dziś już będę robić pizzę według przepisu Malgosimi
icon_smile.gif

Ciasto leżakuje w lodówce od wczoraj wieczorem.
Pozdrawiam!

aga9999

Member
Sie 22, 2006
974
0
0
Z lekkim poślizgiem ale co tam.. pizza dawno już zjedzona. Jest to najlepszy przepis na pizze z jakim miałam do czynienia. Drożdży nie czuć. Skórka chrupiąca w środku mięciutkie.. mniam.. No i cienka tak jak lubimy!
Jedyny minus to to że piekłam na kamieniu, kamien rozgrzewał się hmmm.. 40 minut.. a pizza od spodu blada. Nastepnym razem będę piec ją tradycyjnie na aluminiowej blaszce od piekarnika. Bo następny raz będzie na pewno. Serdecznie dziękuję za przepis. Polecam tym którzy jeszcze nie próbowali.

230092.jpg

Sorki, ale zdjęcie trochę nieostre.. nie mogę poprawić bo pizzy juz nie ma...
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

matylda

Member
Lip 5, 2006
222
0
16
Ta pizza jest pyszna, dzisiaj robiona po raz kolejny i znowu sie udała.
mniam.gif
zostało mi ciasta bo nie miałam sera i nie wiem czy cos można jeszcze z niego zrobić
gruebel_2.gif
może ktos mi podpowie ...
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
z ciasta mozesz zrobic cebulaki, mozesz zrobic takie cienkie podpłomyki z rozmarynem, moze byc z samą oliwą i solą grubą, można zrobic calzone z dowolnym nadzieniem...

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja dziś robię z tego ciasta pizzę, ciekawam bardzo jak mi wyjdzie... Od wczoraj wieczorem siedziało w lodówce, teraz już od ok. 1 godz. czeka poza lodówką. A wczoraj jeszcze wzięłam kawałek, takiego świeżo zrobionego, usmażyłam na patelni, bo jeść mi się chciało a nie miałam pieczywa ani nic innego, wyszedł taki jakby podpłomyk, nawet dobry był, chociaż na sucho zjadłam, bo oczywiście nie miałam z czym-pustki w lodówce były...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Martyda nie nie, do cebulaczków nie trzeba sera - po prostu zeszklona na patelni cebulka pokrojona w piórka, doprawiona, można też z makiem wymieszać. o np tu jest przepis (tylko że w tym wypadku uzylabys innego ciasa - napoletanowego) https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8...mp;hl=cebularze

Beata - wstrzymuję oddech i czekam na werdykt
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
bardzom zadowolona
icon_exclaim.gif
Joanka powiedziała, że tak dobra jak nie domowa, to był komplement
icon_exclaim.gif

Ciasto jak rozciągałam, to aż bąbelki miało, po upieczeniu pozostała taka porowata struktura wnętrza, widać nieco na przekroju, może mało bo sera sporo dałam na wierzch i przesłonił widok
icon_wink.gif

Załączniki

• pizza_001a.jpg
    pizza_001a.jpg
    52.3 KB · Wyświetleń: 1
  • pizza_008a.jpg
    pizza_008a.jpg
    41.8 KB · Wyświetleń: 1

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Beata, piękna pizza! struktura jak trzeba, brzegi rymiane, no ideał
icon_smile.gif

Paulinko, napewno będzie dobra, 100%! Moim zdaniem jesli dla jakosci pizzy sa najwazniejsze 3 elementy (jakosc ciasta, kamien, temperatura), to pominiecie jednego z nich (w granicach rozsądku) nie robi drastycznej roznicy, a z kolei pominiecie dwóch - robi DRAMATYCZNĄ. Takie ot czary

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy