Napoletana Pizza

-magda-

Member
Mar 24, 2006
328
0
0
Zrobiłam. Nie wiedziałam, że można zrobić tak pyszną pizze. Baaardzo smaczna. I sos doskonale pasuje. Nie wiem czy jeszcze będę piec inne. Chyba tylko ta. Pycha
icon_mrgreen.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Magda, bardzo się cieszę! Bardzo pyszna jest też pizza rzymska tego samego autora - przepis w tym samym dziale! Polecam bardzo!

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
a czy to ciasto wyjdzie samymi ręcami robione, bo akurat dostępu do żadnej maszyny nie mam, a szalenie kusi...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
jasne!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
polecałabym metodę Bertineta, jesli musisz wyrabiac recznie - jest w moim wątku zatytulowanym zdaje sie pizza bertineta

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
nie udala mi sie
cry_1.gif
stwierdzam, ze nie potrafie zrobic dobrej pizzy z kamienia...
icon_sad.gif

zrobilam zgodnie z przepisem- 2 dni siedziala w lodowce, kamien grzany przez godzine... i guzik- ciasto jakies zbite, nie wyroslo, nie mialo pecherzykow powietrza w srodku...
cry_1.gif
cry_1.gif
to juz kolejny przepis, ktory sprobowalam na kamieniu liczac, ze wyjdzie mi taka pizza, jak w pizzerii i chyba sie poddam...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
bu.. nie wiem czemu nie wyszla... a czy w lodowce i po wyjęciu z niej przyrasta o polowę przynajmniej? Czy przed wsadzeniem do piekarnika ma juz strukture wyrosnietego ciasta, pecherzykową...

ja dzis zrobilam z trzeciego kawalka (porcje z przepisu starczają mi na 3 duze pizze) cos a la ciabatta czy ta filoncino... ciekawe, co bedzie miał w srodku..

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
CYTATCzy przed wsadzeniem do piekarnika ma juz strukture wyrosnietego ciasta, pecherzykową...
gruebel_2.gif
nie- rozciagnelam, na to sos i do pieca... czyli jak powinno byc- wyciagnac z lodowki, poczekac az przyrosnie, rozciagnac i znow poczekac az przyrosnie? ale jak jak kamien goracy?

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
trzkasienka @ 30 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=441684ciasto jakies zbite, nie wyroslo, nie mialo pecherzykow powietrza w srodku...
cry_1.gif
cry_1.gif
trzkasienka mi podobnie
icon_rolleyes.gif
tzn. ciasto nie było zbite, trochę urosło, ale pęcherzyków brak, jak dla mnie za twarde i taki dziwny zapach ma....
gruebel_2.gif
Wyszły mi dwie mało-średnie pizze.
A i mikser nie wyrobił, prawie mi się spalił
dump.gif
wyrabiałam ręcznie, w lodówce siedziało 24 godziny, ciut więcej jak 3 godz przed pieczeniem wyjęte.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A ja w poniedziałek znalazłam w lodówce ciasto, które zrobiłam w sobotę i zapomniałam o nim,było pięknie wyrośnięte, mało z miseczki nie wypłynęło. Wyjęłam więc, przegniotłam jeszcze dobrze i znów schowałam do lodówki na noc, wczoraj wyjęłam i na kolację piekłam. Bardzo dobre wyszło, chociaż może ta, którą piekłam pierwszy raz jakaś lepsza była, bardziej puszysta... ale myślę, że dlatego, że tę teraz zrobiłam grubszą

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
a próbowałaś ciasta z ziemniakami? nie wypada może w tym wątku o tym mówić, ale spróbuj może tego przepisu podanego przeze mnie.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ach, ale pyszna wyszła ta bułka z resztki ciasta, wspaniałam, trochę jakk pain a l'ancienne smakuje

Ewa - wyszły Ci dwie pizze? A jakiej średnicy Moze były za grube? Bo zapach to pewnie od za dużej ilosci drożdzy - nie wiem od czego innego móglby byc.

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
a mozesz mi Malogimi napisac, jak przebiega ten ostatni proces? CYTATczyli jak powinno byc- wyciagnac z lodowki, poczekac az przyrosnie, rozciagnac i znow poczekac az przyrosnie? ale jak jak kamien goracy?

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Malgosimi @ 31 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=441874Ewa - wyszły Ci dwie pizze? A jakiej średnicy Moze były za grube? Bo zapach to pewnie od za dużej ilosci drożdzy - nie wiem od czego innego móglby byc.
Malgosimi pizze wyszły tak na oko ze 25 cm
icon_wink.gif
a nie za grube, wręcz tak cienkie że prawie przezroczyste, na brzegach się spiekły, prawie spaliły
icon_rolleyes.gif

Drożdży tyle co w przepisie dałam
gruebel_2.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
w takim razie juz znamy przyczyne, ciasto nie bylo dostatecznie wyrosniete (jesli robilas z proporcji w przepisie). Tak jak pisalam mi wychodza 2 pizze ok 32 cm lub 3 ok 25-26 cm!

czesto twardosc, zbitosc profesjonalnego ciasta wynika takze z dłuższego piecznia w niższej temperaturze...

wypróbuj przepis Beaty, ziemniaki w nim sprawiają, że ciasto jest miekkie. Ja juz z niego wyroslam, ale pamiętam, ze kiedy zrobilam je pierwszy raz (zanim odkryłam Reinharta), baaaardzo mi smakowalo

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy