Niemiecki, ciemny, żytni chleb

Gusia

Member
Wrz 28, 2004
2,907
0
0
25g drożdży świezych
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody
3 łyżki miodu
1 łyżka margaryny
3 łyżki kako
1 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 szklanki mąki żytniej chlebowej
1 łyżeczka soli

W 1/2 szklanki wody rozprowadzić drożdże i cukier, pozostawić na 15 minut. W reszcie wody podgrzać miód i margarynę, wystudzić. Połączyć ze sobą obie mikstury wodne.

Mąki wymieszać ze sobą i z kakao. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Pozostawić je pod przykryciem na godzinę. Wyrobić jeszcze raz, posypac mąką stolnicę i uformować na niej bochenek, ciasto powinno być umączone z każdej strony. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Piec w 230 stopniach około 40 minut.

2362.jpg


2363.jpg
 

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0
Wczoraj na pocieszenie siebie samej upiekłam, no i smaczny, wyszedł całkiem ciekawy smak, dla mojej córeczki i dlamnie naprawdę dobry bo lubię takie chleby.

No i stwierdzam że drożdżowe robi się łatwiej, dla pierwszoklasistow takich jak ja to dobra lekcja no konsystencje ciasta chlebowego, łatwiejsze w wykonaniu i jak do tej pory drożdżaki mi wychodzą zawsze, ale się użalam no nie.......
 

Lara_Croft

Member
Gru 29, 2008
80
0
0
i ja wczoraj upiekłam
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif


wyszedł ciut zbyt słodki (ale to pewnie dlatego, że łyżki miodu były dosyć pełne)
ale za to bardzo smakuje

chlebus.jpg


chlebus1.jpg


chlebus2.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy