25g drożdży świezych
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody
3 łyżki miodu
1 łyżka margaryny
3 łyżki kako
1 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 szklanki mąki żytniej chlebowej
1 łyżeczka soli
W 1/2 szklanki wody rozprowadzić drożdże i cukier, pozostawić na 15 minut. W reszcie wody podgrzać miód i margarynę, wystudzić. Połączyć ze sobą obie mikstury wodne.
Mąki wymieszać ze sobą i z kakao. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Pozostawić je pod przykryciem na godzinę. Wyrobić jeszcze raz, posypac mąką stolnicę i uformować na niej bochenek, ciasto powinno być umączone z każdej strony. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Piec w 230 stopniach około 40 minut.
1 łyżeczka cukru
1 szklanka wody
3 łyżki miodu
1 łyżka margaryny
3 łyżki kako
1 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
2 szklanki mąki żytniej chlebowej
1 łyżeczka soli
W 1/2 szklanki wody rozprowadzić drożdże i cukier, pozostawić na 15 minut. W reszcie wody podgrzać miód i margarynę, wystudzić. Połączyć ze sobą obie mikstury wodne.
Mąki wymieszać ze sobą i z kakao. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Pozostawić je pod przykryciem na godzinę. Wyrobić jeszcze raz, posypac mąką stolnicę i uformować na niej bochenek, ciasto powinno być umączone z każdej strony. Pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Piec w 230 stopniach około 40 minut.

