kermidt @ 14 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762638O Jeny! Zanczy O! Caritko!
Choroba! Musze zrobic!
Kocham niemieckie pierniki! Po kilku probach roznych piernikow z cina przestalam piec na rzecz kupowania, ale te musze zrobic!
Oblat to jest okragly oplatek. Mozna wygooglowac obrazki. W Polsce moze mozna kupic jakies wieksze i wyciac kieliszkiem? Tu widzialam w polskim sklepie, ale niemieckie. SMiesznie to brzmi, ale generalnie, jesli sklep jest europejski to dominuja w nim artykuly z danego kraju, ale sa z calej Europy.Kermidt![]()
![]()
Mam nadzieje, ze sie nie rozczarujesz, bo teraz to mam stracha![]()
Bede z niecierpliwoscia wypatrywac Twojej opini![]()
Maraa @ 14 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762735Caritko, pyszne są te pierniczki! Teściowa oceniła, że są WSPANIAŁE!
Nie miałam opłatków więc robiłam na papierze do pieczenia, nic się nie przyklejało i po upieczeniu bez problemu dawały się przenieść. W piekarniku siedziały od 12 do 15 min i to im w zupełności wystarczyło. Wchodzą na stałą listę wypieków!
Caritko, dziękuję Ci bardzo za przepis!![]()
![]()
Bardzo, bardzo sie ciesze![]()
-p.s. Pozdrowienia dla Tesciowej![]()
![]()
- a zdjecia nie bedzie?![]()
Kiiri @ 14 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762744Pieeeekne..... a u mnie nie ma przypraw do piernikow ;( musze poczekac do swiat az w Polsce zawitam
Kiiri, u mnie paczuszka do piernikow ma 15 g. Dalam calosc.
p.s. Jesli chcesz, moge Ci podeslac pare paczuszek przypraw, niekoniecznie dlatego, zebys piekla te pierniki,
ale jak lubisz w ogole, to na pewno Ci sie przyda![]()
Joanna @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762867Caritko, piękne zdjęcia bardzo apetycznych pierników!
Zwłaszcza po tego przekrojonego chciałby się sięgnąć ręką do monitora ...
Dziekuje![]()
![]()
Małgoś.dz. @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=762940A ja upiekłam wczoraj.I powiem szczerze, że jak spróbowałam takiego świeżego (znaczy lekko ostygniętego) - to nie za bardzo mi smakował... Ale dzisiaj mają już zupełnie inny smak i są bardzo dobre.![]()
![]()
Ps. Polewałam lukrem cytrynowym. A Kubanek dostał swoją porcję, którą potraktował na kolorowo.
Uff, to sie ciesze, ze pierniki nie sa jednak "na straty"![]()
BeataSz @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763049Nie bardzo mi smakująjak dla mnie ciasto jest za mało słodkie i mało piernikowe w smaku (tu być może to moja wina, bo miałam niecałe opakowanie przyprawy i mogła być już nieco zwietrzała...), no i zamiast zmielonych orzechów dałam zmielone migdały. Poza tym wszystko zgodnie z przepisem. Moje ciastka niestety nie są takie grubiutkie jak Twoje Caritko, jeno płaskie
bo się cholernie rozpływały podczas pieczenia ( za rzadkie zrobiłam ciasto??) . Wyszło mi 60 sztuk. Lukier rumowy dałam (dodaje trochę słodyczy, ale wciąż mi mało).
Buu, Beata, przykro mi, ale rozumiem, ze komus moze nie smakowac![]()
Co do slodkosci, to zgodze sie z Bea.
One dla mnie tez byly ciut za slodkie, ale Mezowi juz nie, wiec to kwesta gustu![]()
Ciasto mialam takie, ze jak nabralam lyzeczka i probowalam "klasc" je na oblaty, to musialam lyzeczke z ciastem "troche" potrzasnac
- to znaczy tak pare razy "uderzyc" o oblat, zeby ciasto sie przykleilo i "odeszlo" z lyzeczki.
Pierwsza partie tez mialam plaska, ale nastepne byly juz wyzsze. Dawalam poprostu wiecej ciasta i lyzeczka "wygladzalam" w gore, zeby utworzyla sie "kupka".
Bylam pewna, ze ta "kupka" mi sie rozjedzie podczas pieczenia, bo myslalam, ze ciasto mimo wszystko jest za rzadkie ( ilosc mleka, dalam jak w przepisie- czyli wszystko)
No i w piekarniku sie troche rozjechaly- troche- a po jakiejs chwili sie podniosly.
![]()
No, szkoda, ze Ci nie smakuja, szkoda skladnikow, ktore niepotrzebnie zuzylas i Twojego czasu![]()
![]()
Bea73 @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763070nie sa niestey zbyt piekneale robilam je dosyc szybko, w ramach 'testu'![]()
Bea? Zartujesz?Slicznie Ci wyszly!![]()
Caritka @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763106Bea? Zartujesz?Slicznie Ci wyszly!
sliczne to nie (kazde inne...), ale sa przesmaczne, a to najwazniejsze, prawda?![]()
![]()
Bea73 @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763108sliczne to nie (kazde inne...), ale sa przesmaczne, a to najwazniejsze, prawda?![]()
Prawda![]()
p.s. Spotkalam dzisiaj Sasiadai powiedzial, ze dawno nie jadl tak pysznych piernikow![]()
![]()
Maraa @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763142Caritko, nie mam aparatuWróci do mnie dopiero we wtorek, a pierniczki upiekę jeszcze na pewno nie raz to wtedy zrobię im zdjęcie![]()
Aaaha, to dlatego.
Juz myslalam, ze sie obrazilas na aparat![]()
CYTATMoje ciasto było raczej gęste, przy wykładaniu go na blachę musiałam sobie pomagać małą łyżeczką, bo samo nie chciało z łyżki złazićAle zgadzam się z opinią Beaty, że one są trochę mało piernikowe i następnym razem dodam więcej przyprawy. Jak dla mnie słodyczy im nie brakuje, a oblane gorzką czekoladą są idealne. Ale to oczywiście kwesta smaku...
Ciasto mialam wlasnie tez takie, jak piszesz.
I tak sie teraz zastanawiam, bo tez piszesz, ze za malo piernikowe.
Dla mnie byly w sam raz, ale ja sie dopiero ucze je jesc![]()
Byc moze dla tych, ktorzy sa "przyzwyczajeni" do tego, ze piernik ma byc piernikiem, moze faktycznie troche malo tej przyprawy,
ja osobiscie nie bede nic w nich zmieniac, bo mi ( nam) takie odpowiadaja![]()
No, ale jak juz nie raz tu zostalo powiedziane...- kwestia smaku![]()
![]()
W kazdym razie modyfikacje pod swoj smak, bardzo wskazane![]()
![]()
BeataSz @ 15 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=763199Caritko, Ty się nie smuć i nie żałuj mnie, że niepotrzebnie składniki zużyłam i w ogóle... owszem, wolałabym słodsze i bardziej piernikowe, ale takie też nie są złe. Myślę, że mi miodu trochę w nich brakuje, ale jak bym dodała, to pewnie nie byłyby takie miękkieW każdym bądź razie robiły się dość szybko i pewnie jeszcze do nich wrócę tylko na pewno dosłodzę i dam więcej przyprawy.![]()
![]()
To pocieszajace, co piszesz![]()
![]()
CYTATA co do gęstości, to moje niby też takie było jak mówicie, musiałam z łyżeczki dobrze strząsać. Pierwsze wygładzałam, jak Ty Caritko, a później już nakładałam z dobrą górką a i tak w pieczeniu się rozpływały i nawet w ostatniej blasze wszystkie ze sobą zlepiły w jeden placek, no ale na szczęście to nie na pokaz.
a może to dlatego, ze dałam mielone migdały, takie gotowe ze sklepu a one są grubiej mielone niż gdybym sama to zrobiła ?(z mojej maszynki wychodzi taka puszysta prawie mączka, ale niestety zapomniałam wcześniej sobie przygotować te orzechy)![]()
![]()
P.S. Uwielbiam pierniki popijać herbatą z cytryną, dlatego jakoś do kwaśnej herbaty wolę słodsze![]()
Beatko, ja zawsze uzywam kupnych- czy to migdalow, czy orzechow,
wiec wydaje mi sie, ze to chyba nie ich wina![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.