Nürnberger Lebkuchen

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Caritko pieknie dziekuje za oferte przeslania przypraw
icon_smile.gif
ale juz sie dogaduje z mama coby mi paczke wyslala
icon_smile.gif

Alivea

Member
Paź 16, 2008
42
0
0
Właśnie dostałam w prezencie oryginalne norymberskie pierniczki, jednak nie mogę się oprzeć aby upiec właśnie te!

Juz zamówiłam oblaty na allegro, jak tylko przyjdą zabieram się do dzieła i dam znać jak wyjdą
lecker.gif

Pozdrawiam Panie serdecznie
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Achtung, achtung!
icon_smile.gif

Oświeciło mnie, że Oblaty mozna zastapiś Adnrutami np. http://www.rachon.pl/62401/21122.html . Są one trudno dostępne, ale osiągalne, stanowią produkt z mojej młodości, wówczas osiagalny bez problemu ( o ile dowieźli
icon_wink.gif
) .
Andruty są słodsze od opłatków, ale poza tym szczegółem to w zasadzie to samo.

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
kasha @ 16 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763606Cari co Ty mi robisz!!?! ja tu głodna siedzę i tak strasznie mnie wzięło na te pierniki
baa.gif
icon_mrgreen.gif

a to też za sprawą tego, ze ostatnio je widziałam w Lidlu ale cena mnie odstraziła
icon_frown.gif

muszę je koniecznie zrobić i zjeść
lecker.gif

Żołądek mi się właśnie przykleił do kręgosłupa bo dziś niewiele jadłam
cry_1.gif

Ja chcę takiego pierniiikaaaa!!!!!!!!!
cry_1.gif
Kasha, no kurcze! Przepraszam!
cry_1.gif

Trza bylo przyjsc wczesniej, podzielilabym sie
icon_mrgreen.gif
- a nie ...przychodzisz, jak po moich juz sladu nie ma
baa.gif

p.s. Odkleilas juz ten zoladek?
icon_mrgreen.gif
bussi.gif

Joanna @ 16 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763607A ja się właśnie pod wpływem zdjeć Caritki skusiłam na lidlowe Lebkuchen.
icon_smile.gif

Bardzo smaczne, o zadziwiającym migdałowym aromacie. Jak tylko znajdę trochę czasu, muszę je spróbować odtworzyć w domu.
icon_smile.gif
Ja juz gdzies wspomnialam, ze ja kupnych nie lubie
icon_mrgreen.gif
- i moim zdaniem, te z przepisu roznia sie od kupnych,
mam wiec nadzieje, ze sie nie rozczarujesz, i ze beda Ci smakowac
icon_wink.gif

Kiiri @ 17 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=763729Caritko pieknie dziekuje za oferte przeslania przypraw
icon_smile.gif
ale juz sie dogaduje z mama coby mi paczke wyslala
icon_smile.gif
icon_biggrin.gif
To fajnie
icon_biggrin.gif

Moja propozycja jest ciagle aktualna, wiec jakby co, to daj tylko znac
icon_wink.gif

Mała_Mi @ 17 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=764007Achtung, achtung!
icon_smile.gif

Oświeciło mnie, że Oblaty mozna zastapiś Adnrutami np. http://www.rachon.pl/62401/21122.html . Są one trudno dostępne, ale osiągalne, stanowią produkt z mojej młodości, wówczas osiagalny bez problemu ( o ile dowieźli
icon_wink.gif
) .
Andruty są słodsze od opłatków, ale poza tym szczegółem to w zasadzie to samo.
Mala_mi, pomysl swietny z tymi andrutami, ale wlasnie przez ten jeden szczegol, o ktorym piszesz, chyba pieklabym raczej bez.
Nie pamietam, jak bardzo slodkie sa andruty, ale "balabym sie", ze ten smak przy ciastkach bedzie przeszkadzal...

No nie wiem... -moze warto sporbowac? Moze nie byloby tak zle, jak mi sie wydaje
icon_wink.gif

Alivea- trzymam kciuki i czekam na relacje
icon_wink.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
I ja je upiekłam
icon_smile.gif
Niestety dałam za duzo mleka i mam dość cienkie placuszki, ale w smaku sa b. dobre choć musiałam dać dwie paczki przyprawy (drOetkera, nie polecam) No i skórkę miałam pomarańczową nie cytrynową ale pasowała idealnie
icon_smile.gif
Aha, zrezygnowałam też z wiórków kokosowych, a proszku dałam 2,5 łyżeczki. Przepis na pewno do powtórki ale następnym razem chcę uzyskac takie duże grubsze pierniki jak te gotowe sklepowe, dam więc mniej mleka i więcej skórki
icon_smile.gif

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
BeataSz @ 19 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=764607spieszę donieść, że mojej córce bardzo posmakowały, zabrała wszystkie ze sobą na stancję.
Ale fajnie!
icon_lol.gif

Bardzo sie ciesze
icon_biggrin.gif

dziunia @ 19 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=764647I ja je upiekłam
icon_smile.gif
Niestety dałam za duzo mleka i mam dość cienkie placuszki, ale w smaku sa b. dobre choć musiałam dać dwie paczki przyprawy (drOetkera, nie polecam) No i skórkę miałam pomarańczową nie cytrynową ale pasowała idealnie
icon_smile.gif
Aha, zrezygnowałam też z wiórków kokosowych, a proszku dałam 2,5 łyżeczki. Przepis na pewno do powtórki ale następnym razem chcę uzyskac takie duże grubsze pierniki jak te gotowe sklepowe, dam więc mniej mleka i więcej skórki
icon_smile.gif
Dziuniu, super, ze smakuje, mimo malej (?
icon_wink.gif
) "porazki"
icon_biggrin.gif

Bardzo sie ciesze i trzymam kciuki, zeby juz przy nastepnej probie, wyszly Ci takie, jak chcesz
icon_wink.gif
icon_biggrin.gif

bussi.gif

Alivea

Member
Paź 16, 2008
42
0
0
Pierniczki przepyszne, wszystkim bardzo smakowały
icon_smile.gif
Mleko dodawałam na końcu i to na oko i chyba dlatego wyszła mi dość fajna konsystencja do nakładania na opłatki
icon_smile.gif

Pycha!

vzya9y.jpg

AnnaH

Member
Lis 15, 2005
1,423
0
0
swietny przepis , ja uwielbiam te pierniki ,
anbetung.gif

Upieklam i zostawilam troche na pozniej, teraz maja ponad tydzien, sa nadal mieciutkie, i nabraly lepszego aromatu-rozplywaja sie w ustach. Na tych platkach robilam takie kopce i mysle ze dzieki temu potem zrobily sie takie grubsze. a i jeszcze jedno, dalam pol op.przyprawy do piernikow, i zrobialam mieszanke przyprawowa(chyba wzielam ja z krajanki bajaderki), -i maja smak taki jaki chcialam.
A te Oblaten-mysle ze moze byly by w sklepie Lidl???

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Wpisz na Allegro opłatki i otworzy się kilka ofert w różnych rozmiarach. Ja się właśnie zastanawiam czy 70 czy 50 mm będą praktyczniejsze?

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
AnnaH @ 1 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770072swietny przepis , ja uwielbiam te pierniki ,
anbetung.gif

Upieklam i zostawilam troche na pozniej, teraz maja ponad tydzien, sa nadal mieciutkie, i nabraly lepszego aromatu-rozplywaja sie w ustach. Na tych platkach robilam takie kopce i mysle ze dzieki temu potem zrobily sie takie grubsze. a i jeszcze jedno, dalam pol op.przyprawy do piernikow, i zrobialam mieszanke przyprawowa(chyba wzielam ja z krajanki bajaderki), -i maja smak taki jaki chcialam.
A te Oblaten-mysle ze moze byly by w sklepie Lidl???
Allle sie ciesze!!!
bussi.gif

U mnie przetrwaly zaledwie 3 dni, ale dobrze wiedziec, ze wytrzymaja dluzej, bo Maz prosil, abym na Swieta zrobila wieksza ilosc
icon_biggrin.gif

U mnie w Lidlu oplatki byly (sa, znaczy sie) i okragle - wieksze i mniejsze, i (nawet
icon_lol.gif
) kwadratowe.

hazo @ 1 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770098Wpisz na Allegro opłatki i otworzy się kilka ofert w różnych rozmiarach. Ja się właśnie zastanawiam czy 70 czy 50 mm będą praktyczniejsze?
Nie wiem, czy Ci to pomoze w podjeciu decyzji
icon_wink.gif
- ale...
icon_wink.gif

Uzywam 50-cio mm.
Te wieksze- dla mnie sa za wielkie. Podkreslam- dla mnie
icon_wink.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
I właśnie chodziło mi o Twoją wypowiedź, Caritko, bo w przepisie pisałaś, że jak nie ma oblatów to wypełniać ciastem narysowane 70 mm kółka. Tak trochę za duże mi się one wydawały. To zamawiam 5 cm.
Tutaj można zobaczyć jakie są dostępne na Allegro.

Alivea

Member
Paź 16, 2008
42
0
0
Siostra_Ducket @ 1 Nov 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=770096Alivea, gdzie kupiłaś opłatki?
Allegro
icon_smile.gif

index.php?act=findpost&pid=770098Wpisz na Allegro opłatki i otworzy się kilka ofert w różnych rozmiarach. Ja się właśnie zastanawiam czy 70 czy 50 mm będą praktyczniejsze?
Ja zamówiłam 50 mm, i do malutkich pierniczków były idealne. Przedwczoraj upiekłam pierniki znowu,tym razem wielkością podobne do oryginału,a opłatek dałam na środek jako ciekawy akcent ;) Szkoda że nie ma większych...

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
index.php?act=findpost&pid=770192I właśnie chodziło mi o Twoją wypowiedź, Caritko, bo w przepisie pisałaś, że jak nie ma oblatów to wypełniać ciastem narysowane 70 mm kółka. Tak trochę za duże mi się one wydawały. To zamawiam 5 cm.
Tutaj można zobaczyć jakie są dostępne na Allegro.
No, tak. Tak napisalam, bo w przepisie nie wspomniano, ze moga byc mniejsze.
A jak dobrze kojarze, to te pierniki sa wlasnie z tych wiekszych, dlatego nic nie zmienialam w tlumaczeniu.

Nie wiem czemu nie pomyslalam, zeby napisac wczesniej, jakich uzywam.
ugly_08.gif

Przeciez to zadna tajemnica
icon_wink.gif

W kazdym razie ciesze sie, ze sie wyjasnilo.

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
a mi nie wyszly
icon_sad.gif
te pierniczki. A ja lubie takie pierniczki. Nie wiem co nie tak zrobilam , bo niby wszystko wedlug przepisu, ale jakis chochlik zadzialal. Jak kladlam ciasto na oblaten , byly kopczyki , a w piekarniku sie rozplynely i nie wiele urosly w gore. Proszek raczej byl oki, bo pieklam na nim nie dawno. Do trzeciej blaszki dodalam nawet pare lyzek maki by ratowac , ale niewiele to pomoglo.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy