Odrywane, cynamonowe ciasto drożdżowe

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
neteczka @ 2 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1426180Wczoraj wieczorem zrobiłam z jednej porcji i nawet nie zdążyłam uwiecznić go na fotkach,bo błyskawicznie znikło.
Dziś powtórzyłam podwajając składniki.I tak oto mam dwie blaszki cynamonowo-orzechowe i dwie blaszki z domową konfiturą z czarnej porzeczki.
Dziękuję za rewelacyjny przepis
bussi.gif
Która wersja wam bardziej smakowała?
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Zrobiłam dziś, wpiszę ze swoimi zmianami.
icon_smile.gif

Pyszne! Będę powtarzać.

na ciasto
400 g mąki pszennej
50 g cukru
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
60 g masła
120 g maślanki lub kefiru
2 jajka

do posmarowania
40 g masła
1/3 szklanki cukru
łyżka cynamonu
2 garście płatków migdałów


Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól.
Drożdże rozmieszać z kefirze, wlać do miski. Wbić jajka
Masło rozpuścić na patelni i wlać do miski.
Wyrobić miękkie ciasto.
Przykryć i odstawić aż podwoi objętość.

Do posmarowania
Masło rozpuścić na patelni.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować masłem, posypać cukrem, cynamonem i migdałami.
Pokroić na 6 pasów wzdłuż krótszego boku, każdy pas o wym. ok 8 x 30.
Następnie ułożyć je jeden na drugim i znów powstały gruby pas pociąć na 5 równych kawałków.
Powkładać je bokiem do natłuszczonej formy 30 x 12, przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia i piec w temp. 180 stopni ok. 30-35 min.
 

urbasia

Member
Gru 23, 2004
2,533
0
36
Też je dzisiaj zrobiłam, i prawie już nie ma.
Z tym że zamiast imbiru dałam pół łyżeczki gałki muszkatałowej.
Robiłam ze świeżych drożdży, też dałam 25g, a do masy dałam brązowy cukier.

Jednakże ciasto wyszło mi dosyć rzadkie, musiałam trochę mąki podsypać przy wałkowaniu, ale nie miało to wpływu na końcowy efekt.

No i w pierwotnym poście chyba nie ma mowy o tym drugim wyrastaniu ciasta, już w formie, ale tez je uskuteczniłam przed włożeniem formy do pieca
icon_wink.gif


Takie mi wyszło

cynamonowe.jpg

Tu mało masy jakoś, ale za to widać, jakie to ciasto puchate jest

cynamonowe1.jpg
 

Załączniki

  • cynamonowe1.jpg
    cynamonowe1.jpg
    226.7 KB · Wyświetleń: 1
  • cynamonowe.jpg
    cynamonowe.jpg
    236.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
No tak pomyślałam, ale wolałam zapytać, po zobaczeniu zdjęcia byłam gotowa wpaść w kompleksy - u mnie równe wcale nie było, chociaż się bardzo starałam
zahnlos.gif
 

ajaj

Active member
Wrz 17, 2008
1,675
26
48
Bo to trzeba jedna sztuke na jednego domownika upiec. Wtedy mozna odrywac go wlasnymi lapskami i dla kazdego wystarczy
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
basiau @ 5 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1427378To ciasto to trzeba w hurtowej ilości, jak Neteczka, upiec, wtedy niech sobie odrywają
fiesgrins.gif
Ja ostatnimi czasy mało piekę,ale jak już piekę to właśnie hurtowo
fiesgrins.gif


ajaj @ 6 May 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1427646Bo to trzeba jedna sztuke na jednego domownika upiec. Wtedy mozna odrywac go wlasnymi lapskami i dla kazdego wystarczy
icon_mrgreen.gif
I to jest świetna rada dla wszystkich obecnych i przyszłych miłośników tego ciasta,z którą ja się w 100% zgadzam
handclasp.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy