Zrobiłam dziś, wpiszę ze swoimi zmianami.
Pyszne! Będę powtarzać.
na ciasto
400 g mąki pszennej
50 g cukru
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
60 g masła
120 g maślanki lub kefiru
2 jajka
do posmarowania
40 g masła
1/3 szklanki cukru
łyżka cynamonu
2 garście płatków migdałów
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól.
Drożdże rozmieszać z kefirze, wlać do miski. Wbić jajka
Masło rozpuścić na patelni i wlać do miski.
Wyrobić miękkie ciasto.
Przykryć i odstawić aż podwoi objętość.
Do posmarowania
Masło rozpuścić na patelni.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 50 cm. Posmarować masłem, posypać cukrem, cynamonem i migdałami.
Pokroić na 6 pasów wzdłuż krótszego boku, każdy pas o wym. ok 8 x 30.
Następnie ułożyć je jeden na drugim i znów powstały gruby pas pociąć na 5 równych kawałków.
Powkładać je bokiem do natłuszczonej formy 30 x 12, przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia i piec w temp. 180 stopni ok. 30-35 min.