Ogórki małosolne.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Ogórki małosolne:


gliniane naczynie
1 kg ogóreczków małych i twardych
kawałek korzenia chrzanu
3-4 listki czarnej porzeczki lub dębu
kilka ziaren gorczycy
6-8 ząbków czosnku
kopru sporo (tylko koper wraz z kwiatostanem)
kawalątek papryczki chilli (2 cm)
sól - ilość na 1 szklankę wody i 1 płaską, łyżeczkę soli

Ogóreczki układamy ciasno w naczyniu.
Wkładamy wszystkie dodatki.
Zalewamy osoloną wodą.
Przykrywamy naczynie.
Odstawiamy w zacienione miejsce.
I za kilka dni mamy ogóreczki małosolne
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
jak ja bym zjadla takiego ogorka malosolnego
a musi byc naczynie gliniane :dump: ;)
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
jak ja bym zjadla takiego ogorka malosolnego
a musi byc naczynie gliniane :dump: ;)
nie nie musi, w tamtym roku nie miałam takowego i też robiłam małosolne :lol:
podobno w glinianym lepiej się przechowują... ale co mi po tym jak i tak zaraz znikają :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
lepiej sie robi po ciemku :mrgreen:
wiec jak w sloiku to wpakowac do szafki czy piwnicy
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
ja robie w kamiennym. Slyszalam, ze kamienne najlepsze :mrgreen:

choroba tylko po proporcje soli tu zajrzalam, ale lyzeczka to bardzo malo mi sie wydaje :dump:
moze na smak sprobuje, zeby nie wyszly kwasy jak moj tata robi (co wynika z teorii o szkodliwosci soli, ale co nie jest szkodliwe??)
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
ja do ogórów daje na kazdy litr wody jedna czubata łyzke soli... nie daje gorczcy i zamiast lisci porzeczek czy tez debu mozna dac liscie wisni, a osobisie ładuje do kamionki oprócz korzenia liscie chrzanu.
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
o dzieki
juz szybciej w lyzke uwierze, a czubata to na pewno starczy :cheers:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
starczy, starczy i wcale ogórki nie są zbyt słone
icon_smile.gif
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
ja daję 1 małą łyżeczkę na szklankę wody :lol:

oooo :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: pomyliłam się ja pitolę no widzisz Kermidtku :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
uffff. dzieki.
moj tata ogranicza sol i te ogorki sie kisza do kwadratu :shock: :shock:
nie chcialybyscie tego probowac :roll: :shock:
w ogole nie slone a poziom kwasowosci taki, ze niejadalne :shock:

zaraz upycham i zalewam.
Czy gotujecie wode?
Ja tak, ale moze niepotrzebnie :dump:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
powiem szczerze, ze kiedys przegotowywalam, studzialam i zalewalam, ale od jakiegos czasu nie robie tego... z lenistwa oczywiscie :oops: :oops: :oops:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
hmmmmmm
zurek z surowej niby, ale sie gotuje

e chyba malosolne moga byc. I tak zgina marnie. Znaczy chcialam napisac blyskawicznie.
Bo z niegotowana woda to sie piana robi. Meza szkole, bo ciagle drinki jakies takies :dump:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
Bo z niegotowana woda to sie piana robi.
oooo a tego to nie wiedzialam :shock: no ale skad tu wiedziec skoro zanim dobre juz pożarte 8)
Do słoików na zimę tez nie gotuje wody :shock: nie mają piany, są twarde wiec niegotowane tez moze byc. Acha, ale ja wode mam z własnej wierconej studni moze to dlatego :dump:
 

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
nigdy wody nie gotuję, nigdy nie mam piany :shock: :shock: :shock: :shock:
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
a skad Ty Hihi?

Bo tu fluor w wodzie? A on sie wygotowuje czy jak :dump: moze on i tak niezniszczalny
tymczasem nie gotuje
dzieki
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Jak przechowywać takie ogóreczki, by na dłużej starczyły? Można zapasteryzować...??
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
tymczasem nie gotowalam
tymczasem nie wyszly

przypadek jak u MOniki
icon_sad.gif


nie wiem juz. czy to sol? czy woda?
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Podobno sól nie może być jodowana....
 

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
4
0
kupilam specjalna do przetworow. Bez dodatkow.
Ale sie zastanawiam czy ona morska moze nie byla. Ale czy to ma znaczenie?
Musze wykopac slownik francuski, bo anglicy to napisali sol. Sklad: sol bez dodatkow chemicznych. ALe jaka to juz nie napisali
icon_sad.gif