Ogórki małosolne:
gliniane naczynie
1 kg ogóreczków małych i twardych
kawałek korzenia chrzanu
3-4 listki czarnej porzeczki lub dębu
kilka ziaren gorczycy
6-8 ząbków czosnku
kopru sporo (tylko koper wraz z kwiatostanem)
kawalątek papryczki chilli (2 cm)
sól - ilość na 1 szklankę wody i 1 płaską, łyżeczkę soli
Ogóreczki układamy ciasno w naczyniu.
Wkładamy wszystkie dodatki.
Zalewamy osoloną wodą.
Przykrywamy naczynie.
Odstawiamy w zacienione miejsce.
I za kilka dni mamy ogóreczki małosolne
gliniane naczynie
1 kg ogóreczków małych i twardych
kawałek korzenia chrzanu
3-4 listki czarnej porzeczki lub dębu
kilka ziaren gorczycy
6-8 ząbków czosnku
kopru sporo (tylko koper wraz z kwiatostanem)
kawalątek papryczki chilli (2 cm)
sól - ilość na 1 szklankę wody i 1 płaską, łyżeczkę soli
Ogóreczki układamy ciasno w naczyniu.
Wkładamy wszystkie dodatki.
Zalewamy osoloną wodą.
Przykrywamy naczynie.
Odstawiamy w zacienione miejsce.
I za kilka dni mamy ogóreczki małosolne

Ostatnią edycję dokonał moderator: