Ogórki małosolne.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
trzkasienka @ 18 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=542367czy wode z ogorkow malosolnych moge uzyc do ponownego zakiszenia?
czy mozna tez cos malosolnie ukisic poza ogorkami? ktos z Was cos juz tak na krotko kisil?
Czosnek! Obierz ząbki z łusek, wsyp do słoika i zalej tą zalewą z ogórków, ewentualnie dokładając nieco kopru. Jak zakiśnie, jest świetny do wszystkiego.

Arabeska

Member
Lut 27, 2006
1,859
0
0
tillandsja @ 26 Jul 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=152389ja do ogórów daje na kazdy litr wody jedna czubata łyzke soli... nie daje gorczcy i zamiast lisci porzeczek czy tez debu mozna dac liscie wisni, a osobisie ładuje do kamionki oprócz korzenia liscie chrzanu.
Wczoraj nastawiłam.
banana.gif

Nie miałam niestety liści wiśni - a też zawsze dokładam. Przepis w zasadzie identyczny jak w pierwszym poście Hichotki, tylko aby usprawnić daję płaską łyżkę soli na 1 litr wody.
A najważniejsze - ogórasy przykrywam talerzykiem i na to słoik z wodą, aby jeszcze docisnąć.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

hofi

Member
Sie 3, 2006
2,516
2
38
Zrobilam wczoraj, dałam liscie chrzanu, wiśni, winorośli, patrze a tu od rana plesń mi rośnie na tych liściach
icon_evil.gif

Wywaliłam te zapleśniałe i czekam co dalej sie porobi.

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Mój śP. teśc twierdził ,że ogórki małosolne-(ja robię solne normalnie ale młodo kiszone), powinno zalewać się zimną, twardą wodą czyli ja zalewam zimną kranówą,bo wiem, że mam twardą wode.I to sie sprawdza.

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
No właśnie są różne szkoły kiszenia ogórków małosolnych. Ja przedostatnim razem zalałam wodą źródlaną zimną, oczywiście + wszystkie dodatki i były smaczne. A dzisiaj zalałam wodą gorącą - jak przestygło dolałam jeszcze pół szklanki wody, w której rozpuściłam łyżkę miodu. Miód zawsze dodaję do małosolnych, ciut inny smaczek się wyczuwa, naprawdę pycha.
Jak się ukiszą to stwierdzę który sposób lepszy jak dla mnie.
Ale wydaje mi się, że dużo zależy od ogórków, raz kupiłam ogórki, które w trzecim dniu kiszenia były już zgniłe, palce wlazły mi w ogórki jak chciałam je wyjąc z gara. Moja teoria jest taka, że mogły byc przenawożone i dlatego nie wyszły. Od znajomych też czasem słyszę, że ogórki zgniły.
Teraz staram się kupowac ogórki ze znajomego miejsca, gdzie ludzie głównie sami dla siebie je uprawiają.

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
Aaa i jeszcze zrobiłam dwa słoiczki smalczyku ze skwarkami, pyycha. Będzie do ogórów małosolnych
lecker.gif
jak się ukiszą
icon_mrgreen.gif
.

zielma

Member
Cze 11, 2008
32
0
0
Ja zawsze zalewam małosolne gorącą wodą, szybciej się kiszą, a czosnek pezepuszczam przez praskę i wtedy jest taki smaczek intensywniejszy. A z wody po ukiszonych ogórkach robie rzeszowski barszczyk. Pychotka

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Zalewan przegotowana, dość ciepłą wodą. Czosnek ciacham na kawalki a wode pije albo wkładam następne ogorki - uzupelniam płyn w razie braku
icon_redface.gif

sywla

Member
Sty 3, 2008
481
0
0
I dzisiaj chrupałam wczoraj zalane gorącą wodą ogórki. Wyszły pyszne
lecker.gif
. Mają niecałe dwa dni i smakują wyjątkowo, są niesamowicie chrupiące. Narazie będę się trzymac tego sposobu, jednak bardziej mi on odpowiada.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
ja zawsze ( no prawie zawsze
icon_wink.gif
) zalewam ogórki gorącą wodą, ale zalane zimną też są OK, tylko, że tak sobie mówię, że jak zaleję gorącą, to różne zarazki na ogórkach i przyprawach pozabijam
icon_mrgreen.gif
.

Do ogórków daję łyżkę( a nie łyżeczkę) soli na 1 l. wody, no ale ja nie lubię małosolnych, a już na pewno nie takie po 2 dniach od nastawienia, dla mnie nadają się do jedzenia dopiero gdzieś tak po tygodniu

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Powiedzcie mi, czy Wam też się na powierzchni zalewy wytwarza taki kożuch? Jak pleśń?

Ogórki wyszły pyszne, twarde, odpowiednio kwaśne, tylko mnie ta góra wystraszyła...

p.s strasznie się cieszę,że juz mam edycję calkowitą postów - mogłam sobie wreszcie ten koRZuch zmienić... strasznie się wstydzę błędów ortograficznych

ewunia123

Member
Lip 13, 2008
483
0
16
Zawsze zalewam goracą wodą , praktycznie wrzątkiem i jakos zawsze smaczne wychodzą.
Wodę z solą gotuję. Może woda też ma znaczenie. Wiadomo że co region to inna woda.

Hichotka

Member
Lut 8, 2005
11,323
0
0
Aniq @ 24 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=731151Powiedzcie mi, czy Wam też się na powierzchni zalewy wytwarza taki korzuch? Jak pleśń?

Ogórki wyszły pyszne, twarde, odpowiednio kwaśne, tylko mnie ta góra wystraszyła...
No u mnie też powstała taka szara warstewka. Czy to pleśń ? Pierun wie, jak to mawia moja znajoma
icon_mrgreen.gif
Nigdy wcześniej mi się nie robiła - teraz tak hmmmmm

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
BeataSz @ 20 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=729793ja zawsze ( no prawie zawsze
icon_wink.gif
) zalewam ogórki gorącą wodą, ale zalane zimną też są OK, tylko, że tak sobie mówię, że jak zaleję gorącą, to różne zarazki na ogórkach i przyprawach pozabijam
icon_mrgreen.gif
.

Do ogórków daję łyżkę( a nie łyżeczkę) soli na 1 l. wody, no ale ja nie lubię małosolnych, a już na pewno nie takie po 2 dniach od nastawienia, dla mnie nadają się do jedzenia dopiero gdzieś tak po tygodniu
Ja mówie zawsze,że nie robię ogórków małosolnych tylko młodokiszone.Też dodaję łyżke soli na litr.Tak jak przy wekowaniu do słoików.Jednak uwielbiam wlaśnie takie po trzech dniach od nastawienia.Takie na pół kiszone.A co za zapach....

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
terjon @ 25 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=731336Ja mówie zawsze,że nie robię ogórków małosolnych tylko młodokiszone.Też dodaję łyżke soli na litr.Tak jak przy wekowaniu do słoików.Jednak uwielbiam wlaśnie takie po trzech dniach od nastawienia.Takie na pół kiszone.A co za zapach....
No i wlasnie prosze tym zapachem nie kokietowac, bo ja mam w tym roku przeprowadzke i nie mam czasu na kiszenie ogorkow
cry_1.gif

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
No już zrobione, niech się kiszą
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy