- Sie 14, 2005
- 944
- 0
- 0
Lukier jaki jest, każdy wie
Chciałam pokazać jak ze zwykłego lukru można zrobić ozdoby tortu.
Mojej starszej córce robiłam przyjęcie księżniczkowe. Tort powinien nawiązywać, prawda?
Na str. www. cakecentral.com znalazłam pomysł na wykonanie tiary. Spróbowałam ze zywkłym lukrem- udało się!
Przekazuję więc pomysł:
składniki:
białko jaja,
cukier puder,
kilka kropli soku z cytryny
Należy sobie przygotować wcześniej wzór tiary narysowany na papierze do pieczenia.
Następnie ten papier przykleić do szerokiego słoika (wzorem do słoika, żeby nie kłaść lukru na ślad po ołówku). Jest to trochę trudne, bo papier jest powlekany i taśma klejąca nie chce się trzymać, ale w końcu jakoś się udaje.
Następnie ucieramy baaaaardzo gęsty lukier z białka i cukru pudru z kilkoma kroplami soku z cytryny. Ma być tak gęsty, by kropla nie rozlewała się, a trzymała się w pionie, tworząc wyraźny czubek. Teraz przekładamy lukier to tutki zrobionej z mocnego woreczka foliowego, lub z papieru, odcinamy maleńką końcówkę i kropla po kropli stawiamy krople na papierze nawiniętym na słoik wg wzoru. Jedna obok drugiej. Odstawiamy do wyschnięcia. Najlepiej na całą dobę. Następnego dnia kładziemy kolejną warstwę i zostawiamy do wyschnięcia na przynajmniej dobę. Odklejamy taśmę, delikatnie zsuwamy papier ze słoika i odklejamy delikatnie tiarę od papieru. Robiłam ją dwa razy, nie połamała mi się. Ale jeśli tak się zdarzy- można skleić ją tym samym lukrem.
Zdjęcia- przepraszam, że tylko z imprezy, innych w ferworze przygotowań nie zrobiłam
Edit: zdjęcia były niewidoczne, więc wklejam nowsze, ale z taką samą tiarą.

Chciałam pokazać jak ze zwykłego lukru można zrobić ozdoby tortu.
Mojej starszej córce robiłam przyjęcie księżniczkowe. Tort powinien nawiązywać, prawda?
Na str. www. cakecentral.com znalazłam pomysł na wykonanie tiary. Spróbowałam ze zywkłym lukrem- udało się!
Przekazuję więc pomysł:
składniki:
białko jaja,
cukier puder,
kilka kropli soku z cytryny
Należy sobie przygotować wcześniej wzór tiary narysowany na papierze do pieczenia.
Następnie ten papier przykleić do szerokiego słoika (wzorem do słoika, żeby nie kłaść lukru na ślad po ołówku). Jest to trochę trudne, bo papier jest powlekany i taśma klejąca nie chce się trzymać, ale w końcu jakoś się udaje.

Zdjęcia- przepraszam, że tylko z imprezy, innych w ferworze przygotowań nie zrobiłam

Edit: zdjęcia były niewidoczne, więc wklejam nowsze, ale z taką samą tiarą.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: