Ozdoby z masy cukrowej krok po kroku

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
lambethko, a mogłabyś pokazać krok po kroku jak robisz te ozdoby? tytuł wątku wskazuje na to, że znajdą się tu takie instrukcje... ja bym bym bardzo chciała zobaczyć i może kiedyś skorzystać z takiej pomocy dydaktycznej.
Te lilie są przepiękne!

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Masz racje Beato ale robiac je bylam tak zajeta, ze nie porobilam zdjec. Jak wyjde na prosta z czasem to na pewno wstawie instruktaz
icon_biggrin.gif

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
594
113
Lambethko, nie lubie sto razy pisac och, ach jakie piekne ale w przypadku lilii musze, poprostu musze napisac - cudo,naprawde cudowne. A swoja droga ile czasu koszowaly cie te 4 sztuki?

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
bardzo dziekuje Wam za komplementy. W sumie zapotrzebowanie bylo na 7 sztuk. Po pierwszej partii jedenastu sztuk dla mialam juz wprawe wiec w sumie siedzialam nad tymi siedmioma moze miedzy 5 a 6 godzin. Wycinanie i modelowanie platkow jest proste ale robienie precikow po dziesiatej sztuce zaczyna sie nudzic
icon_biggrin.gif
obiecuje Wam, ze jak tylko sie wygrzebie z robota to porobie tutoriale. Moglam od razu robic
dump.gif
nie pomyslalam.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Jeszcze nie lilie ale..

z mysla takze o poczatkujacych tortomaniakach zrobilam tutorial rumiankow.

1. Z cienko rozwalkowanej masy wycinam foremka kwiaty. Na jeden rumianek przeznaczam dwa wyciete wzory. Jesli nie macie foremki z waskimi platkami, mozecie uzyc z szerszymi i wtedy kazdy platek poprzecinac na pol.

1rumianekmaly.jpg

2. Wyciete kwiatki modeluje - kazdy platek trzy razy ''wyciagam'' kulka sredniej wielkosci. Robie to od srodka do zewnatrz. Dobrze jest modelowac platki kazdego kwiatka bo nadaje sie mu w ten sposob lekkosci i ladny ksztalt.

3. Nastepnie zwilzam delikatnie srodek jednego kwiata i naklejam na niego drugi, tak aby platki ukladaly sie naprzemiennie.

4. Srodki rumiankow opruszam barwnikiem w proszku, takze pilnujac zeby ruchy pedzelka byly od wewnatrz na zawnatrz kwiatka. Poniewaz jestem fanka mieszania kolorow to zmieszalam dwa odcienie zieleni: Apple Green i Spring Green. Do pudrowania kwiatow zawsze uzywam barnikow Sugarflair. Polecam tez aby najpierw wysypac sobie barwnik na kawalek recznika papierowego i wtenczas nabierac na pedzelek. Uniknie sie nadmiaru pudru na pedzlu.

5. Po pomalowaniu , zwilzam pedzelkiem srodki rumiankow - ale delikatnie, zeby sie barwnik nie rozplynal. Z zoltej masy formuje kulki i ukladam na srodkach. Kazda kulke dociskam sitkiem, zeby nadac strukture kratki. Im drobniejsze sitko tym lepiej.

Załączniki

• 2rumianekmaly.jpg
    2rumianekmaly.jpg
    25.4 KB · Wyświetleń: 0
  • 3rumianekmaly.jpg
    3rumianekmaly.jpg
    29 KB · Wyświetleń: 0
  • 4rumianekmaly.jpg
    4rumianekmaly.jpg
    40.2 KB · Wyświetleń: 0
  • 5rumianekmaly.jpg
    5rumianekmaly.jpg
    44 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
az ze w cukrze nie ma lecytyny to pisze teraz bo zapomnialam. Platkom rumiankow robie wykalaczka bruzdy - dwa rownolegle pociagniecia od wewnatrz na zewnatrz na kazdym platku. Efekt widac lepiej na tym zdjeciu:

Załączniki

• rumianek_maly.jpg
    rumianek_maly.jpg
    45.7 KB · Wyświetleń: 0

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Lambetho, toz to trzeba mieć ogromny talent! Piękne, prawie niemożliwe do wykonania. Ja sobie takiej pracy nie wyobrażam. Kiedyś zrobiłam róże i wydawało mi się, że to szczyt możliwości. No, moich na pewno. Takie realistyczne kwiaty to mistrzostwo świata.

lambethka

Member
Lut 22, 2011
5,138
0
0
Dziekuje dziewczyny. W miare mozliwosci bede wstawiala nastepne tutoriale.

Elzunia @ 10 Sep 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1341783Dzieki ci wielkie
bussi.gif

Lambethko czy to ta sama wykrawaczka co do gerber?
Elzunie, nie. To nie ta sama. Ja kupilam sobie kiedys zestaw wykrawaczek wiltona: http://media2.alleszumbackenbilder.de/imag..._WN1907-117.jpg
z niego juz robilam roze, orchidee, lilie i te rumianki. Zestaw jest dosc drogi w zakupie ale mozna przy jego pomocy sporo wyczarowac
icon_biggrin.gif

miu-miu

Member
Cze 14, 2012
206
0
0
Lambethko te rumianki są takie że
eek2.gif
Ja jako cukiernik z zamiłowania i początkująca amatorka tortów bardzo Ci dziękuję za te tutoriale
anbetung.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy