Jeszcze nie lilie ale..
z mysla takze o poczatkujacych tortomaniakach zrobilam tutorial rumiankow.
1. Z cienko rozwalkowanej masy wycinam foremka kwiaty. Na jeden rumianek przeznaczam dwa wyciete wzory. Jesli nie macie foremki z waskimi platkami, mozecie uzyc z szerszymi i wtedy kazdy platek poprzecinac na pol.
2. Wyciete kwiatki modeluje - kazdy platek trzy razy ''wyciagam'' kulka sredniej wielkosci. Robie to od srodka do zewnatrz. Dobrze jest modelowac platki kazdego kwiatka bo nadaje sie mu w ten sposob lekkosci i ladny ksztalt.
3. Nastepnie zwilzam delikatnie srodek jednego kwiata i naklejam na niego drugi, tak aby platki ukladaly sie naprzemiennie.
4. Srodki rumiankow opruszam barwnikiem w proszku, takze pilnujac zeby ruchy pedzelka byly od wewnatrz na zawnatrz kwiatka. Poniewaz jestem fanka mieszania kolorow to zmieszalam dwa odcienie zieleni: Apple Green i Spring Green. Do pudrowania kwiatow zawsze uzywam barnikow Sugarflair. Polecam tez aby najpierw wysypac sobie barwnik na kawalek recznika papierowego i wtenczas nabierac na pedzelek. Uniknie sie nadmiaru pudru na pedzlu.
5. Po pomalowaniu , zwilzam pedzelkiem srodki rumiankow - ale delikatnie, zeby sie barwnik nie rozplynal. Z zoltej masy formuje kulki i ukladam na srodkach. Kazda kulke dociskam sitkiem, zeby nadac strukture kratki. Im drobniejsze sitko tym lepiej.