Ozdoby z masy cukrowej krok po kroku

kiniaaa

Member
Maj 22, 2013
483
0
0
Marta12 śliczny ten zapasik, też takie chcę
fiesgrins.gif

kaka-25

Member
Paź 20, 2012
42
0
0

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
JAM (albo ktoś inny w temacie), pytam chyba w odpowiednim wątku
icon_smile.gif

Jak robisz róże, to masz specjalną wykrawaczkę do tych zielonych listeczków tuż pod pąkiem? Bo ja zawsze robiłam tak sobie z czegoś na wariata, a chciałabym bardziej profesjonalnie
icon_smile.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
akurat jestem w trakcie to odpiszę
icon_smile.gif

wałkuje na 2mm rozciągam, nacinam najbardziej wystające brzegi, lekko odchylam. Kulką delikatnie przeciągam od końca "płatka" (gwiazdki) do środka , zacznie się delikatnie zwijać.... jak na zdjęciu. Klej daje tylko na podstawę i po kropelce na środek każdego "płatka" resztę wywijam do zewnątrz. Są bardzo kruche. pod spód już uformowanego pąka doklejak coś w rodzaju kulki z falbanką , raczej przypadkowo porozciąganą
icon_razz.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sierotka3m

Member
Mar 23, 2010
598
0
0
Dziękować, dziękować
anbetung.gif

A te wykrawaczki to się jakoś specjalnie nazywają? Bo ja to widziałam albo do płatków albo do liści..

edit: Znalazłam, już nie męczę
icon_razz.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Bardzo mocno domowym sposobem (brak funduszy na profesjonalny sprzęt) zbyt drogie to hobby
zahnlos.gif

Pręciki są rolowane w łapkach docinane na odpowiednią długość i poddane leżakowaniu
icon_razz.gif
tylko główny środkowy jest na druciku musi być sztywny
zahnlos.gif
gdy już ładnie podeschnie nadziewam wszystko na kulkę z masy, dla pewności obwiązałam nitką na czas schnięcia by nie odpadały(są bardzo kruche i jeżeli tylko można lepiej robić wszystkie elementy na drucikach). kolejny etap malowanie delikatnie żółtym potem perłowy. Końcówka wiadomo brąz.
Płatki z dwóch elementów z segregatora zmajstrowałam wykrawaczkę, z twardej pianki(rodzaj gąbki) zrobiła formę do odciśnięcia środkowego wzoru. (gdy taką piankę przecinamy nożem powstają charakterystyczne rysy, wzdłuż nich gorącym drutem przetopiłam dwa blisko siebie rowki). brzegi płatka potraktowałam stożkiem (można kulka) poczekałam oż troszeczkę podeschnie ... na tyle by falbanki nie opadły i taki w sumie gotowy przykleiłam na drucik.
W większości instrukcji drut się wkłada w środek płatka jednak moje były za cieniutkie a druciki za grube(brak materiałów) od spodu biały drut jest niemal niewidoczny. I takie Płatki pozostawiam do wyschnięcia.
Następnie malowanie od dołu żółty delikatnie do góry, sam dół zieleń i po całym płatku perła.
Po wyschnięciu najpierw 3 płatki złączam wokół pręcików następnie dokładam kolejne 3 od spodu. druty owijam taśmą zieloną florystyczną. Płatki od spodu u nasady pociągnięte zielenią.
Edit: z braku oryginalnych białych drucików, zielone zostały pokryte wąskim i(pojedynczymi) paseczkami ręcznika papierowego
zahnlos.gif
jest mocny i na glukozę świetnie sie trzyma
icon_smile.gif

Marta12

Member
Kwi 21, 2013
341
0
0
Pamietacie ten program ,,Zrób to sam " czy jak mu tam było ,prowadził go taki przesympatyczny pan Adam Słodowy o ile sobie dobrze przypomniam ,robił cos z niczego. Nasza kochana JAM nam tu takie coś stworzyła
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif

JAM JESTEŚ WIELKA
herz.gif
freu.gif

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Jam bardzo niskie
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif
Dziekuę Ci bardzo,bardzo za tak świetną instrukcję
cvety.gif
Jesteś kochana
herz.gif
i już nie będęsię powtarzać że mega uzdolniona
bussi.gif

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
JAM niezła jesteś, metody partyzanckie a efekty profesjonalne, super
daumen.gif
:D

A powiedz moja droga czy te żółte róże to są takie bardziej żółte w środku bo je podkolorowałaś jakoś czy to tylko efekt większego zagęszczenia masy?

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Dziekuje bardzo
bussi.gif

O.laz celowe działanie, od środka daje ciemniejszą masę kolejne płatki sa coraz jaśniejsze.chciałam uzyskać efekt 3D
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy