Ozdoby z masy cukrowej krok po kroku

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
JAM @ 11 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451536Dziekuje bardzo
bussi.gif

O.laz celowe działanie, od środka daje ciemniejszą masę kolejne płatki sa coraz jaśniejsze.chciałam uzyskać efekt 3D
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif
no i uzyskałaś :D te żółte to moje ulubione

Hajastan

Member
Maj 1, 2012
528
0
0
JAM ludzie ty jestes mistrzynią !!!!
anbetung.gif
nie dawno do nas dołączyłaś, a jesteś lepsza niż nie jedne z nam, moze jakies szkolenia przez skype zrobisz ja sie zapiszę
anbetung.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
Bardzo wam dziękuje ale ........
.........

Peszycie mnie
cry_1.gif

....nie bede wklejała tutków
icon_redface.gif

to z internetu podglądnięte więc nic nowego
icon_neutral.gif
małpuje po nich i tylko tyle...
icon_redface.gif

elapawelec

Member
Lip 6, 2013
22
0
0
Jam nie pesz sie, świetna robota.
Ty kopiujesz z intenetu, ja kopiuje Ciebie, w wiekszości jesteśmy kopiowaczami, aż dochodzimy do perfekcji i zaczymany tworzyć Swoje, ale do tego trzeba nauki.
Wczoraj z resztki masy zrobiłam treningowa stojącą parę( buzia z internetu) reszta to radosna twórczość własna. Ogólnie jestem zadowolona, troche podszlifowac, dodac koloru i ujdzie. To moja druga para. Pierwsza zrobiłam niedawno na tort slubny, ale tułów odbijałam w formie żelatynowej, ale forma mi poplesniała
icon_frown.gif
a same figurki były tylko znosne więc postanowiłam poćwiczyć.
Natomiast Bobo to porażka. proporcje gdzieś mi sie zagubiły, o ile z buzia dałabym radę, to tułów juz odpada, chyba zrobie takie bobo w tułowio-sukience.
Gdzieś na ruskich stronach widziałam narysowane proporcje ludzików, ale za nic nie moge odszukać.

Załączniki

• DSC00942.JPG
    DSC00942.JPG
    1.3 MB · Wyświetleń: 0
  • DSC00936.JPG
    DSC00936.JPG
    975.4 KB · Wyświetleń: 0

olala

Member
Lut 19, 2013
76
0
0
Jam nie,nie i jescze raz nie
icon_exclaim.gif
Nie zgadzam się żebyś rezygnowała z instruowania nas
cry_1.gif
Wklejaj jak najwięcej Ty masz nie tylko talent artystyczny,alei pedagogiczny
bussi.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
dziękuje ale proszę bez pokłonów
dokuczacz.gif
dokuczacz.gif
dokuczacz.gif
. Dzisiaj moi drodzy pokaże wam grzechotkę łatwą prostą i
dance.gif
dance.gif
MOJEGO POMYSŁU
dance.gif
dance.gif
być może gdzieś w sieci krąży taki patent ja go nie znalazłam a chciałam mieć grzechotkę co grzechocze i dajcie wiarę udało się
zahnlos.gif
oprócz tego pochwalę się kolekcją dnia wczorajszego
icon_mrgreen.gif

Grzechotka: bardzo nie lubię tutków w necie gdzie uczą jak korzystać z gotowych form
dump.gif
dump.gif
dump.gif
dump.gif
ale lubię takie w których można wykorzystać to co się ma pod ręką
icon_smile.gif

potrzebne:
- żelatyna (ja dałam 9g żelatyny na 25ml wody)
-baloniki malutkie( takie na wodę do rzucania)
-groszki malutkie (ewentualnie bardzo suche kulki z kolorowej masy)
- tylka gwiazdka + kawałek miękkiej masy, kolor dowolny
zahnlos.gif

Baloniki nadmuchuję i związuje jak najgłębiej by miały kształt kuli, żelatynę rozpuszczam w małej ilości wody cały czas podgrzewam by się nie ścięła, żelatyna mam mieć konsystencje kleju . Maczam całe baloniki w żelatynie 2 razy. Żelatyne można zabarwić, jednak ponieważ i tak jest matowa zostawiłam bezbarwną by było widać kulki. Tak przygotowane baloniki pozostawić do wyschnięcia na kilka godzin najlepiej na dobę. Z miękkiej masy uformować rączkę do grzechotki lub wycisnąć ją z tylki jak w tym przypadku. A ponieważ nie mam narzędzi do wyciskania robiłam to ręcznie
zahnlos.gif

Po wyschnięciu żelatyny na balonikach, mocno złapać ogonek balonika aż supełek będzie dostępny by go odciąć . Przez otwór po supełku delikatnie pęsetą usunąć ze środka balonik. Wrzucić groszki i dokleić rączkę. Przyozdobić według uznania
icon_smile.gif

GOTOWE !!!!!!

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
JAM @ 12 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451758dziękuje ale proszę bez pokłonów
dokuczacz.gif
dokuczacz.gif
dokuczacz.gif
. Dzisiaj moi drodzy pokaże wam grzechotkę łatwą prostą i
dance.gif
dance.gif
MOJEGO POMYSŁU
dance.gif
dance.gif
być może gdzieś w sieci krąży taki patent ja go nie znalazłam a chciałam mieć grzechotkę co grzechocze i dajcie wiarę udało się
zahnlos.gif
oprócz tego pochwalę się kolekcją dnia wczorajszego
icon_mrgreen.gif

Grzechotka: bardzo nie lubię tutków w necie gdzie uczą jak korzystać z gotowych form
dump.gif
dump.gif
dump.gif
dump.gif
ale lubię takie w których można wykorzystać to co się ma pod ręką
icon_smile.gif

potrzebne:
- żelatyna
-baloniki malutkie( takie na wodę do rzucania)
-groszki malutkie (ewentualnie bardzo suche kulki z kolorowej masy)
- tylka gwiazdka + kawałek miękkiej masy, kolor dowolny
zahnlos.gif

Baloniki nadmuchuję i związuje jak najgłębiej by miały kształt kuli, żelatynę rozpuszczam w małej ilości wody cały czas podgrzewam by się nie ścięła. Maczam całe baloniki w żelatynie 2 razy. Żelatyn można zabarwić, jednak ponieważ i tak jest matowa zostawiłam bezbarwną by było widać kulki. Tak przygotowane baloniki pozostawić do wyschnięcia na kilka godzin najlepiej na dobę. Z miękkiej masy uformować rączkę do grzechotki lub wycisnąć ją z tylki jak w tym przypadku. A ponieważ nie mam narzędzi do wyciskania robiłam to ręcznie
zahnlos.gif

Po wyschnięciu żelatyny na balonikach, mocno złapać ogonek balonika aż supełek będzie dostępny by go odciąć . Przez otwór po supełku delikatnie pęsetą usunąć ze środka balonik. Wrzucić groszki i dokleić rączkę. Przyozdobić według uznania
icon_smile.gif

GOTOWE !!!!!!
fajowska grzechotka
icon_smile.gif
a jaka ta żelatyna jest w dotyku po zaschnięciu? klei się do rąk? ugina się? no i podaj choć m/w proporcje żelatyny i wody

a z bucików najbardziej podobją mi się te z różową falbanką
icon_smile.gif

JAM

Member
Kwi 9, 2013
1,458
0
0
o.laz @ 12 Jul 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1451763fajowska grzechotka
icon_smile.gif
a jaka ta żelatyna jest w dotyku po zaschnięciu? klei się do rąk? ugina się? no i podaj choć m/w proporcje żelatyny i wody)
jest sucha twarda i grzechocze
hura.gif
hura.gif
hura.gif

EDIT: ilośc wody zależy od rodzaju żelatyny ja mam dr,Oetker op. 9g i dałam do niej 25ml wody, ma być ciągnąca i glutowata
icon_razz.gif
i najlepiej bez bąbelków powietrza bo to potem nie zniknie
icon_sad.gif

miglietta

Member
Mar 10, 2010
662
0
0
pomysłowa grzechotka
icon_smile.gif

ja znalazłam w internecie trochę inny przepis - żelatyna, glukoza, woda - ale te proporcje były dziwne - nie mogłam w tak małej ilości wody rozpuścić tak dużej ilości żelatyny. to była porażka
icon_sad.gif

muszę wypróbować twój sposób. widziałam śliczne torty z tak zrobionymi kolorowymi balonikami balonikami

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0

o.laz

Member
Lut 15, 2013
307
0
0
cin za wolno chodzi na nas
icon_smile.gif
dzięki Jam za doprecyzowanie, ale... drOetker - ile gram? (chociaż ciąnąca i glutowata jest chyba wystarczającą podpowiedzią :D )
EDIT: dzięki!

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
elapawelec próbuj kochana na pewno Ci wyjdzie , ja na razie robię prostsze dzidziusie dodam tutka przy najbliższej okazji teraz Ci wrzucę zdjęcie a jak będzie sz chciała to łopatologicznie rozpiszę
nie jest może tak ładny jak ten z foremki ale też sie podoba 374531_4062445699628_454810807_n.jpg

Załączniki

• 374531_4062445699628_454810807_n.jpg
    374531_4062445699628_454810807_n.jpg
    59 KB · Wyświetleń: 0

subtelna30

Member
Sty 1, 2012
192
0
0
Jam zainspirowałaś mnie
wink.gif

a powiedz skąd masz takie fajne narzędzia??

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy