Pączki mojej mamy

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
BeataSz @ 8 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=429096Mamę zagoniłam do mieszania ciasta ręką przez równo godzinę.
Sadystka
icon_lol.gif
Do takich rzeczy, to sie woła młodsze, a nie starsze pokolenie
icon_mrgreen.gif
Ja od samego czytania, mam zakwasy w ramionach - 1 h, ałć...
 

GosiaM

Member
Mar 23, 2005
3,267
0
0
Pyszne!!! Wyszły super!!!
Nie robiłam pączków od wieków i podeszłam do nich z wielką nieśmiałością, ale wszelkie obawy okazały się bezpodstawne. Przepis super, pączki pycha - puchate, ślicznie wyrosły i smakują znakomicie
lecker.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Widzialam, ze ktos poszukuje, so up it goes!

Wlasnie te Bajaderkowe czekaja w u mnie w kolejce!
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Donoszę:
smażę!!!!
Ale rosną!!!!!
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Moje dziecko zażyczyło sobie w tym roku prawdziwych, wielkich, amerykańskich doughnuts. Wymyśliłam więc, że zrobię wypasioną wersję z tego właśnie przepisu
icon_mrgreen.gif
Ale jeszcze żeby namieszać, bo oprócz doughnuts będą też tradycyjne pączki, ciasto zrobiłam już dzisiaj. Wprowadziłam małe modyfikacje, czyli odrobinę mąki więcej żeby jednak dało się wałkować, drożdży paczkę oetkera tj. trochę mniej niż łyżka a to dlatego, że ciasto powędruje zaraz, po godzinnym rośnięciu i przebiciu, do lodówki na noc całą. Rano będzie gotowe, zimne będzie trochę twardsze więc jeszcze łatwiejsze do wałkowania. Oczywiście nie obejdzie się bez polewy czekoladowej, znalazłam przepis Altona Browna i nie zawaham się go użyć
icon_mrgreen.gif
Będzie też polewa waniliowa też Altona Browna. Mam nadzieję, że doughnuts będą rewelacyjne
icon_mrgreen.gif
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Usmazyłam wczoraj wieczorem, patrz wyżej
icon_mrgreen.gif
Faktycznie - pyyychottttaaaa!!!!!!!
Ciasto robiłam mikserem. Na ok. 80-90 dag mąki (sypię na oko
icon_mrgreen.gif
) dałam 10 żółtek + 2 całe jajka, reszta jak w przepisi, oprócz czasu wyrabiania - u mnie ok. 30 min. z przerwami. Ciasto jest suuuuper!!!! Na nasmarowany olejem blat wyjmowałam ciasto, rękami rozciągałam iw ykrawałam szklanką. Nadziewam zawsze po smażeniu. Wyrosły pięknie, są pulchniutkie, naprawdę klasa lux! Wyszło mi 52 sztuki. Zdjęcie wieczorem.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Rosną w piekarniku, 32 duże wyszły
icon_smile.gif
Ciasto bardzo dobrze się wałkowało, dodałam 100 g mąki więcej czyli w sumie 700 g, i w zasadzie można było jeszcze mniej jej dodać bo takie zimne prawie się nie kleją. Zaraz będę smażyć, a w międzyczasie wyrabiam drugą porcję ciasta na tradycyjne tym razem
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
No to już są
icon_mrgreen.gif
Przepyszne
mniam.gif
Wprawdzie ja wolałabym z lukrem pomarańczowym na przykład, ale młody zaprotestował i wszystkie są z polewą czekoladową( polewa też fajna)

Na drugim zdjęciu pobojowisko
icon_mrgreen.gif
z częścią pączków

p_czki07_1.JPG



p_czki07_2.jpg
 

Załączniki

  • p_czki07_1.JPG
    p_czki07_1.JPG
    42.4 KB · Wyświetleń: 3
  • p_czki07_2.jpg
    p_czki07_2.jpg
    76.8 KB · Wyświetleń: 3

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dziuniu, sa przesliczne
icon_eek.gif
lecker.gif

I przyznaję racjcje młodemu - tylko czekolada
daumen.gif
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Dziuniu śliczne! Polewa rzeczywiście świetna, pączki wyglądają lepiej niż z niejednej cukierni
mniam.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
eeee, to ja swoich nie wstawię chyba, tutaj to extra klasa u Dziuni
anbetung.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Wczoraj w nocy znowu zrobiłam, znowu chyba za gorący smalec miałam, więc szybciorem się rumieniły, ale w środku przy nadzieniu lekko surowawe.
cry_1.gif

Ale jak spróbowałam dziś w pracy pączków fundowanych przez firmę (śmierdzących margaryną! blee), to podtrzymuję zdanie, że nawet nieudane domowe są o niebo lepsze od cukiernianych - zwłaszcza tłustoczwartkowych...
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Ilonko, jak wrócę z pracy, teraz muszę ecie pecie pozarabiać, ...... na kurację odchdzającą po tłystym czwartku
icon_mrgreen.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
imamcia @ 15 Feb 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=449773Ilonko, jak wrócę z pracy, teraz muszę ecie pecie pozarabiać, ...... na kurację odchdzającą po tłystym czwartku
icon_mrgreen.gif
Cytat for you
icon_mrgreen.gif


"Warszawski kongres pączkowy"
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,3919893.html

"Tymczasem paradoksalnie te, które wyglądały mniej efektownie, okazywały się dużo smaczniejsze. Bo ostatecznie okazało się, że to, co w pączkach lubimy najbardziej, to nostalgia za czasami, w których przygotowywano je w domu. Dlatego podobają się nam te lekko przypalone, bo utrzymanie w warunkach domowych właściwej temperatury wrzącego smalcu jest praktycznie niemożliwe. Zachwycamy się tymi nieforemnymi, na których znać indywidualne zmagania z harmonią naszych gospodyń."

P.S. nie żebym miała coś do Dziuniowych
fiesgrins.gif
icon_mrgreen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy