Pączki, pączki, pączki...

beata65

Member
Paź 1, 2006
374
1
0
Zrobiłam ciut więcej, tzn 40 sztuk. Wyszły super, lekkie puszyste, wszystko bardzo szybko i bez problemów. Mój thermomix okazał sie niezawodny. W poprzednich latach robiłam pączki z tradycyjnych przepisów, zawsze było to niezwykle pracochłonne. Ten przepis bedzie moim pączkowym nr1. W sobotę powtórka.
 

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Witam,
godzinę temu skończyłam tegoroczne pączkowanie a więc od razu śpieszę chwalić autorkę tego przepisu bo nie mam żadnych wątpliwości, droga Tatter, że pochwały i pokłony się należą
icon_smile.gif


Przepis po pierwsze jest super prosty, "dietetyczny" i to mnie przekonało aby się zabrać za tę wersję.
Ciasto wyrabiałam początkowo w maszynie, było bardzo luźne więc dosypałam ok 100 g mąki w sumie (dosypywałam już po wywaleniu na stolnicę i wrabiałam stopniowo). Pozostałe wskazówki z przepisu absolutnie bez zmian. Miałam dużo czasu więc kiedy ciasto było już porządnie wyrobione odstawiłam je do wyrośnięcia - wyrastało ponad godzinę, i dodam że w ostatnich 15 minutach najbardziej chybnęło w górę (dobrze, że jeszcze poczekałam bo miałam ochotę wcześniej przerwać to bezczynne wylegiwanie się w misce).
Wykrawałam szklanką, krążki nie przykleiły mi się do blachy, ładnie podrosły (ok 65 minut) i kiedy wrzucałam je na gorący tłuszcz błyskawicznie rosły z placuszków zamieniając się w piękne pąkale
icon_mrgreen.gif
Nadziewałam konfiturą różaną za pomocą megatopornej szprycy z grubaśną plastikową końcówką ale co tam, wcale to nie przeszkadzało moim pączkom. Smarowałam lukrem (który się lekko przyrumienił "niechcący" bez ubytku dla smaku) i część pączków zanurzałam w płatkach a część posypywałam skórką.
Wszystkim konsumującym smakowało i podobało się to co wyszło z tego przepisu. Ciasto jest leciutkie i puszyste, nie wsysa tłuszczu, jest bardzo smakowite
daumen.gif
Dziękuję bardzo, tym bardziej że to moje pierwsze w życiu pączkowanie to też nie spodziewałam się takiej rewelki
icon_smile.gif

Buziaki

p_ki.jpg
 

Załączniki

  • p_ki.jpg
    p_ki.jpg
    319.5 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

witek

Member
Cze 21, 2007
6,114
0
0
Jeżeli to Twój debiut pączkowy to ... Gratuluję!!! Pięknie Ci wyszły, aż by się chciało sięgnąć po jednego(?)
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
olcieek @ 31 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=655032Pytałam w innym watku ale zapytam tutaj jeszcze raz ;)

Ponoć Kasha mroziła. I co zjadliwe są po odmrożeniu ?
icon_razz.gif

Jak mrozić to chyba bez lukru ?
Mam nadmiar a świeże to takie smaczne są ..
Ja mrożę z lukrem i ze skórką pomarańczową, rozmrażam albo samoczynnie w woreczku albo na rozmrażanie w mikrofali - w obu przypadkach są bardzo smakowite
lecker.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wszystkim wypiekajacym w tym roku paczki z tego przepisu: gratuluje!!!
Wspaniale wypieki widze na zdjeciach...
Moje kolejne paczkowanie w najblizszy wtorek...Shrove Tuesday!
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
No pewnie nie smakują takie rozmrożone jak świeże ale to chyba lepsze niż takie stare leżące powiedzmy na talerzyku dwa dni
rofl.gif

ale jak świeże to chyba też nie ?
fiesgrins.gif


qrde głupie pytania zadaję.
jak będzie okazja to rozmrożę i sama sie przekonam ;) tak samo jak z muffinkami bo też zamroziłam
icon_mrgreen.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Mąż wczoraj zabrał do pracy pączki mrożone, koledzy jedli je w czwartek więc zaczeli się śmiać, że zęba nie wbiją w takie stare pączki, ale gdy spróbowali to banan nie schodził im z twarzy
icon_mrgreen.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
inga_xx @ 2 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=655850spoko smakuja, naprawde. probowalas kiedys mrozic chlebek?
icon_smile.gif
No pewnie że próbowałam. jak ja mogłam o tym nie pomyśleć
ugly_08.gif

Tylko zawsze odpiekam go w piekarniku i taki cieplutki i chrupiący... mm
Głupek zapomniałam : P

kasha @ 2 Feb 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=655929Mąż wczoraj zabrał do pracy pączki mrożone, koledzy jedli je w czwartek więc zaczeli się śmiać, że zęba nie wbiją w takie stare pączki, ale gdy spróbowali to banan nie schodził im z twarzy
icon_mrgreen.gif
Usmiech o czymś świadczy.
Dzięki dziewczyny, że potraficie uspokoić człowieka ;)
 

brumek

Member
Sie 4, 2007
67
0
0
Potwierdzam - mrożone są równie pyszne. Zamroziłam w czwartek rano (a piekłam w środę wieczorem), razem z lukrem i skórką pomarańczową. Wczoraj naszła mnie ochota na pączka, więc wyjęłam, zostawiłam na kilka godzin - na blacie kuchennym po prostu - i okazało się ze smakują doskonale. Świeżutkie, mięciutkie, identyczne jak takie świeże.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Dziewczeta...bardzo sie ciesze..niech wam paczki beda na zdrowie!
icon_biggrin.gif
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
I w bioderka:) Ale warto było!
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
imamciu...w bioder-ko! Bo w przepisie tylko jedno jajecz-ko!
icon_wink.gif
 

melisa82

Member
Lut 23, 2008
281
0
0
Właśnie wyprodukowałam pączki z tego przepisu. Pyszne, delikatne, puszyste i proste w wykonaniu.
mniam.gif
Już na nie patrzeć nie mogę... Obżarstwo mnie pogubi.
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,234
2,237
113
lecker.gif
mniam.gif
cvety.gif

My również się skusiliśmy. Na noc powędrowały do lodówki. Początkowo nie chciały rosnąc, ale otem ruszyły.
Pyszne, lekkie, nie kapią tłuszczem!!!!! Nadziewane konfiturą porzeczkową z dodatkiem róży - po porostu niebo w gębie...
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif


Dziękujemy
cvety.gif
 

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Up, up! Tłusty Czwartek już blisko,a przepis bardzo kuszący
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy