Krystyna9
Well-known member
- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
JotHa @ 11 Feb 2018 napisał:index.php?act=findpost&pid=1630429Krysiu, nie mam nic innego do wycinania. Gdy robiłam rwąc ciasto ręką, to mi wychodziły z ręki kuliste nadto, a później rosły i nie dopiekały się w środku.
Szklanka narzuca mi, jak dla mnie, optymalny rozmiar i porcję ciasta.ja odcinam kawałki ciasta i ważę żeby były jednakowe. Nie trzymam się co do grama bo na ogół robię takie 50-53 g. Najpierw kulam na okrągło a po ułożeniu do wyrastania, spłaszczam dłonią albo taka małą deseczką z melaminy
Wałkowane i wycinane wcale mi równe nie wychodziły, ale najbardziej denerwowują mnie te kawałki ciasta co zostają. Przy krążkach drożdżowych nie mam innej opcji, ale krążki nie są nadziewane a pączki już tak. Zawsze nadziewam przed smażeniem
Ostatnią edycję dokonał moderator: