Pączki wg przepisu pani Bożeny Dykiel

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
weerka @ 5 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1101067zdjęcia tkanki tłuszczowej chyba się nie da zrobić ,a na pewno tam teraz siedzą
icon_mrgreen.gif
ciiichoooo.... nie ma ich tam
zahnlos.gif
 

Shiral

Member
Maj 8, 2007
175
0
0
kasha @ 5 Mar 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1100992Kochanie, V. w gotującym się oleju sklejał dzióbki pączkom bo się robiły dziury przez które wypływała do tłuszczu marmolada,
sklejał je dwiema wykałaczkami od spodu i każdy pączek miał jeżozwierza
rofl.gif
Na jesień, gdy je robiłam były to moje pierwsze pączki. Nigdy też nie widziałam jak ktoś robi pączki. Ciasto rosło jak szalone, nie nadążałam lepić. Temperatura w kuchni 30C. Przerosły mi prze okrutnie i wyszły takie nie teges. Twoje są śliczne, efekt końcowy został osiągnięty
daumen.gif
Po za tym po paru godzinach po pączkach nie zostaje żaden ślad.
lecker.gif
 

ewa77

Member
Sty 6, 2009
333
0
0
Dziś zrobiłam i wyszły pyszne, lekkie, puszyste. Mało słodkie i super , bo takie lubię najbardziej. Dziękuję za przepis
cvety.gif
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Skończyłam smażyć przed chwilką
lecker.gif
icon_lol.gif

a teraz znów ciasto zarobiłam i robić będę drugą porcję dla hien pączkowych na jutro
icon_lol.gif
icon_rolleyes.gif
 

renarde

Member
Lis 23, 2010
397
0
0
Zrobiłam na Tłusty Czwartek, były pyszne, a to moje pierwsze pączki
icon_smile.gif
Z połowy porcji wyszło mi 17 sztuk, nadziewałam marmoladą różaną przed smażeniem. Z braku spirytusu i czystej wódki użyłam mieszanki imbirówki i śliwowicy, dało to świetny aromat. Na drugi dzień były równie dobre jak w dzień smażenia, może nawet lepsze?
icon_wink.gif
 

Załączniki

  • P1230642.jpg
    P1230642.jpg
    135.4 KB · Wyświetleń: 0

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
tak mi sie chciało "czegoś", że zrobiłam je wczoraj ,tyle że nie jako pączki a jako oponki.
tradycyjnie- palce lizać.
 

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Wywlekam, bo je uwielbiam i znów zrobiłam w wersji-oponki.
W końcu co to za karnawał bez paczków!
icon_mrgreen.gif

A no i jak robię z maślanka zamiast mleka,to mam wrażenie ,
że nastepnego dnia są wcale nie uschnięte.
 

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
Dziś zrobiłam samodzielnie pączki pierwszy raz w życiu i ich smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Są po prostu rewelacyjne!!! Z domowymi powidłami-mniam
mniam.gif

DSCF2498.JPG
DSCF2507.JPG
DSCF2494.JPG

Stokrotnie dziękuję za przepis
cvety.gif
 

Załączniki

  • DSCF2498.JPG
    DSCF2498.JPG
    81.8 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCF2507.JPG
    DSCF2507.JPG
    58.2 KB · Wyświetleń: 4
  • DSCF2494.JPG
    DSCF2494.JPG
    73 KB · Wyświetleń: 4

renia2001

Member
Maj 10, 2012
966
0
0
Uległam pokusie i nie żałuję
icon_smile.gif
Pączki jak zawsze rewelacyjne, szybko się robi. Tylko nijak nie mogę uzyskać paseczków. Może mam za dużo tłuszczu w garnku? Smażyłam na oleju, na smalcu, z pokrywką i bez... Mimo to nie szukam innego przepisu, bo wreszcie trafiłam na właściwy.
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Nieśmiało powtórzyłam próbę sprzed lat. Pyszne !
Co prawda są osobliwej urody - malutkie, większość bez prążków, ale co tam.
icon_smile.gif


bl_ciasteczka17a.JPG


bl_ciasteczka17b.JPG
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
To mnie pocieszyłaś.
icon_smile.gif


Powiedzcie mi, czym wycinacie ? Posłużyłam się taką długaśną szklanką. Średnica niewiele mniejsza od typowej, ciasto podwijałam pod spód. Wasze są dużo wieksze. Składałyście dwa krążki ciasta ze sobą ? jak pierożki ? Małe są fajne, ale następnym razem (a kusi), chciałabym jednak większe.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113
ja to na oko, dziele ciasto na 4 czy 6 części , każda część roluje na gruby wał i kroję na kilka części , nie wałkuję , nie wycinam , chyba ,że malutkie pączki ,ale takie co się wycina kieliszkiem, a tak kawałek w ręce rozpłaszczam , nadziewam i sklejam Tak robiła moja babcia
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja też tak robię jak Margot, i sklejeniem na deskę.
Kiedyś zrobiłam z wycinanych kółek bo tak przepis stanowił ale grubo wałkowałam (mam obręcz do wycinania). Pierwszą metodą sprawniej mi idzie.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Usmażyłam dzisiaj pączki z tego przepisu dla porównania z innymi.
Zrobiłam tylko z 20 dkg mąki. Wyszło mi 10 sztuk.
Smaczne, łatwo i szybko się robi. Dzisiejsze z powidłami śliwkowymi z 2014 roku.
icon_mrgreen.gif


Edit: zostały mi 2 pączki na drugi dzień rano i okazały się niesmaczne. Chyba pozostanę przy pączkach karnawałowych Tatter.

p_czki_ost2.jpg

p_czki_ost3.jpg
 

Załączniki

  • p_czki_ost2.jpg
    p_czki_ost2.jpg
    56.8 KB · Wyświetleń: 4
  • p_czki_ost3.jpg
    p_czki_ost3.jpg
    66.9 KB · Wyświetleń: 4
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy