Pączki z przepisu Limby podane na forum kuchnia

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ines, ja miewam identyczne klopoty z ustaleniem temperatury. Nie wazne jakie paczki robie, z jakiego przepisu, czy nadziewam przed, czy po, czy kulam, czy sklejam paczki. Technika i przepis chyba nic tu nie ma wspolnego, skoro nie potrafimy opanowac tluszczu
icon_frown.gif
Istotna jest nie tylko chyba jego temperatura na 'wejsciu' paczka, ale tez to, ile paczkow na raz smazymy - to zaslyszana opinia. Jednak jak to sie ma do smazenia 3-4 paczkow w domu i ich obracania z widokiem smazenia hurtowego, kiedy zaden paczek sie sam w garze nie kreci, kiedy jest idealny pasek, kiedy... no wlasnie...
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
Przejrzałam wszystkie przepisy cinowe i chyba ten jest najbliższy "radosnej twórczości", z której powstały moje dzisiejsze pączki.
icon_biggrin.gif


p_czki.jpg

p_czki1.jpg

Nadziewałam wiśniami zmieszanymi z konfiturą różaną.
Pyszne były.....
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • p_czki.jpg
    p_czki.jpg
    31.5 KB · Wyświetleń: 5
  • p_czki1.jpg
    p_czki1.jpg
    34.7 KB · Wyświetleń: 5
Ostatnią edycję dokonał moderator:

buncia

Member
Kwi 16, 2008
113
0
0
To był mój pączkowy debiut. Zrobiłam z 1/3 porcji, wyszło mi 10 malutkich pączków. Nadziałam i przed smażeniem, i po, nie widzę różnicy w jakości, tyle że te nadziane przed smażeniem wyglądają lepiej. Polukrowałam, dałam skórkę pomarańczową.

Są nieziemskie!
Baardzo delikatne ciasto, można wchłonąć trzy za jednym razem i nawet się nie poczuje.

Super przepis!!!
 

buncia

Member
Kwi 16, 2008
113
0
0
Acha, zapomniałam dodać, że ich nie rozwałkowywałam, tylko nabierałam ciasto łyżką i formowałam rękami umoczonymi w mące. Kładłam na blacie posypanym mąką. Część nadziałam przed smażeniem - położyłam na nich łyżeczkę marmolady i sklejałam od góry, po czym odwracałam sklejeniem w dół, zgodnie z instrukcją BeatySz (https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18712). Te pączki miały też ładny, okrągły kształt, a marmolada wcale nie wypłynęła podczas smażenia.
Resztę nadziewałam po usmażeniu. Najpierw próbowałam szprycą, ale marmolada nie chciała przejść przez dziurkę, więc...
robiłam dziury z boku trzonkiem łyżeczki i upychałam nim nadzienie. Były widoczne dziury, ale po zalukrowaniu nie zwracały już uwagi. To jest dobry sposób, wydaje mi się.
Jutro smażę te pączki z pełnej ilości ciasta, więc może być ciężej, chcę nadziewać je jednak przed smażeniem, bo mają ładniejszy kształt. Jak będą jakieś perypetie to napiszę:)
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Dzisiejsze pączki według Limby ... w tym tempie do Tłustego Czwartku pewnie przelecę cały spis
rofl.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Pyszne BYŁY
icon_lol.gif

 

Załączniki

  • 144532497_760460961522356_3788949615725179020_n.jpg
    144532497_760460961522356_3788949615725179020_n.jpg
    13.6 KB · Wyświetleń: 0

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Te Twoje wegańskie wymiatają, na weekend zrobię próbę. Za przepisem się rozglądam, ale ... w pączkach nie ma, w wege ... też nie trafiłam, pomocy buuu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
No i znalazłam, aaa, to dlatego są takie żółciutkie. Tylko nie wiem czy moje śliczne dynie będą się nadawały na mus. Zwykle robię sobie zapas mrożonego do ciast dyniowych Bajaderki, ale wszystek "wyszedł ... łatwiej mi pójdzie z batatami pewnie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Tak się nakręciłam po dzisiejszym zaczipowaniu, że i bataty upiekłam, pączki usmażyłam i prawie już dojadamy. Dobrze, że jeszcze fotki cyknęłam. Ciasto batatowo-bezjajeczne jest wspaniałe, nawet surowe, leciutkie jak puszek.
 

Załączniki

  • wege3.jpg
    wege3.jpg
    31.5 KB · Wyświetleń: 1
  • wege1.jpg
    wege1.jpg
    35.5 KB · Wyświetleń: 1
  • wege2.jpg
    wege2.jpg
    36.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,389
841
113
Puchate, a jakie pyszne - i to bez jajek. Dzisiaj też mięciutkie.

Dodam jeszcze, że nie były całkiem vege, bo mleko musiało być zwykłe. Wprawdzie zawsze mam w lodówce jakąś jedną puszkę kokosowego, hhhe, ale jak się jej dobrze przyjrzałam, to termin zdatności do użytku minął w sierpniu'20. Pewnie jest jakiś czas karencji, ale nie tyle.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,379
3,659
113
Ale fajne te batatowe pączki!
Wpisz proszę Alu swój przepis jako oddzielny temat, to po pierwsze się nie zgubi, a po drugie - przeniosę do niego posty Janie.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: