Pain de Campagne / pszenne pieczywo francuskie

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,841
113
To nie jest żle, jak tylko miesiąc. Jakoś wytrzymasz.
icon_mrgreen.gif
 

franiawa

Member
Gru 12, 2009
19
0
0
Jestem załamana.Totalna porazka.Wyszedł mi ładny...zakalec.Dlaczego????? piekłam z całej porcji. wyrastał powolii moim zdaniem niezbyt zadowalająco.piekłam go dopiero drugiego dnia wieczorem w naczyniu żaroodpornym ( a może to ma jakies znaczenie?) w całości.W piekarniku jeszcze troche urósł...no i jest zakalec. Zakwasu dałam nieco więcej niż w przepisie,bo jest młody (ma dopiero 3 tygodnie).Mirrabelko pomocy!!!!
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
gdybym widziala Twoj post wczesniej (sorry, swieta, urlop, malo czasu na komputer) to bym Cie ze wszystkich sił odwodziła od upieczenia tego chleba z 3-tygodniowego zakwasu.
Gucio, co prawda rozsławił ten chleb ogromnie
anbetung.gif
ale to troche wyzsza szkola jazdy
pocwicz na czyms prostszym
icon_mrgreen.gif


polecam Ci chleb codzienny oraz ten watek
 

franiawa

Member
Gru 12, 2009
19
0
0
Mirabbelko!Chleb codzienny już piekłam i byl super. Problem w tym,że tu gdzieteraz jestem nie mam dostępu do zytniej mąki.Moge upiec chleb tylko z pszennej mąki.Poradź mi prosze który..Mam make 650Pozdrawiam i czekam z niecierpliwościa na odpowiedź.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
taaak, jesli uzyjesz do zaczynu zakwasu aktywnego, tzn dodasz make i wode w przeddzien zrobienia zaczynu, zeby zakwas sie ozywil.
tam jest dosc duzo zakwasu i jak bedzie lekko zdechniety moze byc klapa, biorac pod uwage mlody wiek Twojego
icon_mrgreen.gif


ale moze lepszy bylby ten http://www.chleb.info.pl/index.php?id=125 zamiast slonecznika moga byc inne dodatki jesli lubisz. zytnia jest tu niekonieczna. przeczytaj koniecznie komentarze pod tym chlebem zanim sie za niego zabierzesz.

trzymam kciuki
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

franiawa

Member
Gru 12, 2009
19
0
0
Dzięki Mirabbelko! Wczoraj wieczorem wyjęłam zakwas z lodówki dzis zaraz go dokarmie a potem biore sie za chleb (a raczej ciasto chlebowe).Mam jeszcze kilka pytań: po jakim czasie można powiedziec ,że zakwas jest juz w pelni sił,dlaczego dla jednych przepisów jest dobry młody,a dla innych nie,przeciez używamy takiej samej maki.Myslę ,że jak zrozumiem niektóre rzeczy to łatwiej mi będzie dobierac receptury.Z góry dziękuje za odpowiedzi
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
Nie ma przepisow co do ktorych mozna powiedziec ze dobry jest mlody lub stary zakwas. Raczej doswiadczenie piekarza odgrywa tu wieksza role.
Niektore przepisy wymagaja troche wprawy i samodzielnie wypracowanej wiedzy. A tej nabiera sie po .....sieciu bochenkach
icon_mrgreen.gif


Zakwas moze nie nabiera sily w miare wieku, bo łatwo mozna oslabic taki nawet kilkuletni, ale na pewno jest bardziej wytrzymaly np. na dlugie przetrzymywanie "o głodzie"
icon_mrgreen.gif


Przepisy na chleby na zakwasie roznia sie glownie stosunkiem zaczynu do reszty skladnikow. Jesli nie mamy pewnosci co do naszego zakwasu i czy sobie poradzimy z przepisem to lepiej na poczatek wybierac chleby, ktore maja dosc duza ilosc zaczynu. np chleb codzienny to 400g zaczynu i 400g dodanej maki. Jesli jeszcze ten chleb zrobimy na zaczynie 3-stopniowym to musi sie udac.

Zawodowi piekarze (nie tylko polscy) sugeruja, zeby do chlebow na tzw zaczynie 1-stopniowym (cala porcja w 10-12 godzin) dodawac do ciasta odrobine drozdzy, szczegolnie wtedy kiedy maja one dosc duzo maki razowej.
Bez drozdzy chleby wyrastaja dlugo, bo odrobina zakwasu musi przerobic fure swiezej maki.
Bywa ze taki chleb jest czasami zbyt kwasny. Latwo tez przeoczyc moment kiedy jest juz naprawde dobrze wyrosniety, a jak przerosnie to klapa!

Mozna sobie oczywiscie z tym poradzic stosujac zimne wyrastanie uformowanego bochenka, a przedtem oczywiscie przerywanie pierwszego wyrastania ciasta jeszcze w misce.



 

franiawa

Member
Gru 12, 2009
19
0
0
Dzięki Mirabbelko! Wobec powyzszego narazie będę piekła chleby z wieksza ilościa zakwasu,a tym samym będę nabierała doswiadczenia.
gruebel_2.gif
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,841
113
Franiawa, Mirabbelka pewnie jeszcze śpi.
icon_smile.gif

Jak dotkiesz paluchem wyrośniętego ciasta, a ono opadnie, to znaczy, że przerosło.
Takie podstawowe wiadomości dobrze jest nabyć przez czytanie odpowiednich wątków mowiących o samym procesie wyrabiania, wyrastania, hodowli zakwasu itp. zanim zacznie się wypiekać chleby.
icon_wink.gif

 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,782
4,841
113
franiawa @ 3 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=927413Czy ciasto na chleb ,który mi poleciłas powinno mieć kosystencje ciasta na makaron?
gruebel_2.gif
Nie wydaje mi się, aby jakiekolwiek ciasto chlebowe miało mieć az tak zwartą konsystencję. Na ogół jest jeszcze bardziej miękkie niż ciasto pierogowe, aż do zupełnie miękkiego, które nadaje sie do pieczenia tylko w formach, bo inaczej nie utrzyma kształtu.
Franiawa, zachęcam również do studiowania konkretnych przepisów, gdzie informacje o konsystencji też są b. często zawarte. Pytanie o każdy drobiazg zabierze Ci zbyt dużo czasu, a przy okazji zrodzi kolejne pytania. To mało efektywna metoda nauki.
wink.gif
 

franiawa

Member
Gru 12, 2009
19
0
0
To dobrze,bo jestem w trakcie robienia tego ciastai po dodaniu wszystkich składników zgodnie z recepturą wyszło mi ciasto prawie jak na makaron,ale dodałam odrobine wody.jeszcze 2 godziny i włoże do foremek.mam nadzieje że tym razem mi wyjdzie.Zapach lekko kwasny.
 

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Upiekłam.
Chleb jest bardzo smaczny, długo pozostaje świeży.
Zdjęcia nie wstawię, bo urósł jak chciał, a nie tak jak mi kazałam.

Od początku robiłam z połowy porcji, odstępy czasowe mniej więcej zachowałam.

Wyrastałam w dużym durszlaku ze ściereczką wysypaną semoliną przez ponad 3 godziny. Śmiało mogłam dać mu jeszcze godzinę, bo w piecu wystrzelił niesamowicie. W bok niestety.
icon_mrgreen.gif


Nacięłam dwa razy dookoła, a jemu było mało.

Tak dla mojej wiadomości, bo niedługo biorę się za niego znowu.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy