Pain de Campagne / pszenne pieczywo francuskie

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,129
1,656
113
Gucio @ 27 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=868395jak zwykle co weekend siedzi właśnie w piekarniku
mniam.gif
Pain_de_Campagne_28_06.jpg

Chlebki_28_06.jpg
to tylko część reszta zdążyła trafić na stół do rodzinki, a i brakuje razowca Tatter
icon_mrgreen.gif
też powędrował w świat...
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne_28_06.jpg
    Pain_de_Campagne_28_06.jpg
    148.4 KB · Wyświetleń: 1
  • Chlebki_28_06.jpg
    Chlebki_28_06.jpg
    138.8 KB · Wyświetleń: 1

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Maz sprezentowal mi nowiuskie foremki do pieczenia. Sa swietne, bo nie trzeba ich smarowac ani niczym wysypywac. Ciasto nie przykleja sie do nich, a chlebki po upieczeniu grzecznie z nich wyskakuja
lecker.gif

Na dno sypie tylko troszke maki, bo lubie smak omaczonej skorki.
Dzieki nim pieke 4 chlebki na raz, mroze 2, bo jeden zjadamy jeszcze na goraco a drugi zostawiam na nastepny dzien. potem codziennie jeden rozmrazam.
Teraz mamy "swiezy" chleb codziennnie, maz juz wazy 103 kilo
icon_mrgreen.gif
ale jak mu mowie, ze kupie mu chleb ze sklepu to od razu straci apetyt i schudnie, to nawet nie chce o tym slyszec!!!
fiesgrins.gif

Oto moje ulubione chlebki w nowej odslonie:
DSC_0004.jpg

A tak chlebek wyglada w przekroju:
DSC_0008.jpg

 

Załączniki

  • DSC_0004.jpg
    DSC_0004.jpg
    56.8 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC_0008.jpg
    DSC_0008.jpg
    56.3 KB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Karina Cashel @ 13 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=882837Maz sprezentowal mi nowiuskie foremki do pieczenia. Sa swietne, bo nie trzeba ich smarowac ani niczym wysypywac. Ciasto nie przykleja sie do nich, a chlebki po upieczeniu grzecznie z nich wyskakuja
lecker.gif

Na dno sypie tylko troszke maki, bo lubie smak omaczonej skorki.
Dzieki nim pieke 4 chlebki na raz
Karino , a jakie to foremki? I który to chleb?
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
Samanto, te cztery chlebki upieczone zostaly w foremkach firmy Wilton

Karina Cashel @ 13 Aug 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=882837Pokaż załącznik 44393
Oto foremki:
DSC_0003.JPG

Tutaj na zblizeniu:
DSC_0008.JPG

Chleb z nich sam wyskakuje o ile jest choc troche omaczony, a jesli nie byl i sie "przyleil" to formy to wystarczy kancikiem formy delikatnie puknac o blat i chlebek juz jest uwolniony!
Nawet po upieczeniu ich nie trzeba myc, wystarczy sucha szmatka wytrzec pojedyncze okruszki.

Moze to mala kryptoreklama, ale jestem z nich BAAAArdzo zadowolona!
 

Załączniki

  • DSC_0003.JPG
    DSC_0003.JPG
    746.3 KB · Wyświetleń: 1
  • DSC_0008.JPG
    DSC_0008.JPG
    824.6 KB · Wyświetleń: 1

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
A jaka tam kryptoreklama, przecież sobie nawzajem doradzamy co jest ok a czego raczej nalezy unikać.
Hmm, one takie jasne są, ciekawe czy w moim idiotycznym piekarniku można w nim piec....
 

Karina Cashel

Member
Cze 6, 2009
932
3
18
One takie jasne.... Hmm....
Foremki sa koloru szarosrebrnego, ale po kilkukrotnym uzyciu troche rudzieja, w szczegolnosci przy brzegach.
A do zblizenia wybralam te najczystsza, te, ktora uzywam najmniej, bo ostatnio pieke tylko w trzech foremkach.
icon_mrgreen.gif

(Pieke w trzech, bo zwiekszylam ilosc ciasta chlebowego na foremke ok 700g, wczesniej dawalam ok 500 i pozwalalam chlebom dluzej wyrastac ale robily sie wtedy za puszyste i maz mi zaczal narzekac, ze maja zbyt puchata konsystencje.
Pakuje wiec po 700-750g do kazdej, krocej wyrastaja i miazsz jest bardziej zbity.)
A co jest zle z Twoim piekarnikiem?
Te formy nie maja ograniczenia temperaturowego...
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Wiesz co, mój piekarnik jest niepełnosprawny jakiś, piecze tylko w czarnych formach a w tych jasnych ani w szkle nie piecze. Wiem już o tym i uzywam tych co trzeba ale jak widze takie jak Twoje to mi jest przykro. No i tak naprawdę to nie mam takich prawdziwych chlebowych foremek, piekę albo na kamieniu (nie każdy mozna) albo w tej formie co szarlotkę lub w keksówkach. Te Twoje bardzo mi sie podobają, bardzo.
 

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,129
1,656
113
Jak zwykle pieczony co weekend - to jeden z chlebków, drugi podarowaliśmy
icon_mrgreen.gif
( nasze szaleństwo nie ograniczyło się tylko do tego
rofl.gif
)
Pain_de_Campagne1.jpg
Pain_de_Campagne.jpg

 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne.jpg
    Pain_de_Campagne.jpg
    108.8 KB · Wyświetleń: 1
  • Pain_de_Campagne1.jpg
    Pain_de_Campagne1.jpg
    127.6 KB · Wyświetleń: 1

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,129
1,656
113
Tym razem zmodyfikowany - wykorzystaliśmy starter Tang Zhong z Razowego chleba ze starterem Tang Zhong

skórka wyszła bardzo delikatna i dlatego tak popękała - ten z tyłu i podłużny bardziej wypieczony to też Pain de Campagne

Pain_de_Campagne_ze_starterem_Tang_Zhong.jpg
chleby_06_12_2009_w_przekroju.jpg
i w towarzystwie innych chlebków
chleby_06_12_2009.jpg
 

Załączniki

  • Pain_de_Campagne_ze_starterem_Tang_Zhong.jpg
    Pain_de_Campagne_ze_starterem_Tang_Zhong.jpg
    130.5 KB · Wyświetleń: 1
  • chleby_06_12_2009.jpg
    chleby_06_12_2009.jpg
    125.1 KB · Wyświetleń: 1
  • chleby_06_12_2009_w_przekroju.jpg
    chleby_06_12_2009_w_przekroju.jpg
    98.8 KB · Wyświetleń: 1

franiawa

Member
Gru 12, 2009
19
0
0
Piękne te Wasze chlebki,tylko jeść... Powiedzcie mi prosze czy moge piec chleb z maki pszennej 650 ? Nie mam dostepu do innej mąki jak równiez nie mogę dostać żytniej.Proszę również o podpowiedź który chleb najlepiej wybrać.Nie jestem zbyt doświadczona w pieczeniu chleba.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,708
2,989
113
650 bardzo odpowiednia. Nie jestem entuzjastą pieczywa czysto pszennego, ale jak mus to mus.
icon_mrgreen.gif

Może nie szukałaś dobrze? A pszennych np. razowych też u Ciebie nie ma.?
Jak masz małe doświadczenie, czytaj wątki chlebowe. Na pewno znajdziesz coś, co Ci przypasuje.
wink.gif
 

franiawa

Member
Gru 12, 2009
19
0
0
Buka dziekuje za odpowiedź.W tej chwili jestem csaly miesiąc poza domem,a tutaj niestety nie moge dostac odpowiedniej mąki i musze piec chleb pszenny,mimo,że tak jak Ty wole mieszany.Pozdrawiam .