ja zrobilam na swoim zakwasieIle dałaś zakwasu? Opisz, proszę, swój proces produkcji.
50g maki pszennej razowej i
45 ml cieplej wody
Zagniatam przez kilka minut (3-4), zakrywam przezroczysta folia i odstawiam na 2 dni.
W tym czasie na wierzchu wytworzy sie dosc twarda skorka, zdejmuje ja delikatnie i wyrzucam! Ze srodka wyjmuje 2 lyzki wilgotnego zakwasuPodejrzewam, że Kasia nie czekała na zakwas z mąki pszennej razowej, tylko zamiast go hodować z tej mieszanki przez 2 dni, użyła już udomowionego. Ja mam zamiar zrobić coś takiego i właśnie wyjęłam mój żytniaczek z lodówki. Potem dalej wg przepisu- czyli dokarmię pszenną razową, zostawię na jeden dzień etc.
Podobnie jak Liska, kombinowalam kiedys z zakwasem ze sloja i rozczarowanie mnie spotkalo, to nie ten chleb, nie ten smak.
Niemniej jednak wszystkim tym, ktorzy ekserymentowali, gratuluje.
Ta strona internetowa uzywa plikow cookies (tzw. ciasteczka) w celach funktionalnych. Przez dalsze uzytkowanie strony akceptujesz pliki cookies.
Informacje do plikow cookies i mozliwowsci ich wylaczenia