- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Ciasto, na które słyszałam już różne nazwy, m in. pychotka, pyszotka, wawelskie. Ale jak zwał, tak zwał, jest pyszne.
40 dag mąki
20 dag
margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku
3-4 łyżki śmietany
Zagnieść ciasto z podanych składników.
4 białka
20 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
ubić sztywną pianę z białek i cukru, dosypać mąkę, wymieszać.
Powidła lub dżem ( najlepiej wiśniowy, porzeczkowy)
orzechy, rodzynki
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy, posmarować każdą część dżemem, wyłożyć na dżem pianę z białek, posypać wierzch posiekanymi orzechami i rodzynkami. Upiec na złoty kolor.
Jeśli piecze się oddzielnie dwa placki, to białka najlepiej podzielić na pół i ubijać oddzielnie, tuż przed pieczeniem.
Masa:
1 margaryna
1,5 szk. mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyzki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotować budyń i po wystudzeniu utzreć na puch z margaryną.
Przełożyć placki kremem.
Tak wygląda:
a te trochę ciemne, ale nie mam czasu poprawiać:
40 dag mąki
20 dag
margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku
3-4 łyżki śmietany
Zagnieść ciasto z podanych składników.
4 białka
20 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
ubić sztywną pianę z białek i cukru, dosypać mąkę, wymieszać.
Powidła lub dżem ( najlepiej wiśniowy, porzeczkowy)
orzechy, rodzynki
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy, posmarować każdą część dżemem, wyłożyć na dżem pianę z białek, posypać wierzch posiekanymi orzechami i rodzynkami. Upiec na złoty kolor.
Jeśli piecze się oddzielnie dwa placki, to białka najlepiej podzielić na pół i ubijać oddzielnie, tuż przed pieczeniem.
Masa:
1 margaryna
1,5 szk. mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyzki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotować budyń i po wystudzeniu utzreć na puch z margaryną.
Przełożyć placki kremem.
Tak wygląda:

a te trochę ciemne, ale nie mam czasu poprawiać:

