Pani Walewska/Pychotka

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ciasto, na które słyszałam już różne nazwy, m in. pychotka, pyszotka, wawelskie. Ale jak zwał, tak zwał, jest pyszne.
40 dag mąki
20 dag
margaryny
4 żółtka
1 łyżeczka proszku
3-4 łyżki śmietany
Zagnieść ciasto z podanych składników.

4 białka
20 dag cukru
1 łyżka mąki pszennej
ubić sztywną pianę z białek i cukru, dosypać mąkę, wymieszać.

Powidła lub dżem ( najlepiej wiśniowy, porzeczkowy)
orzechy, rodzynki
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na wielkość blachy, posmarować każdą część dżemem, wyłożyć na dżem pianę z białek, posypać wierzch posiekanymi orzechami i rodzynkami. Upiec na złoty kolor.
Jeśli piecze się oddzielnie dwa placki, to białka najlepiej podzielić na pół i ubijać oddzielnie, tuż przed pieczeniem.

Masa:
1 margaryna
1,5 szk. mleka
1/2 szkl. cukru
2 łyzki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotować budyń i po wystudzeniu utzreć na puch z margaryną.

Przełożyć placki kremem.

Tak wygląda:
paniwalewska9ln.jpg

a te trochę ciemne, ale nie mam czasu poprawiać:
paniwalewska29uq.jpg

paniwalewska34zv.jpg

kasia

Member
Paź 9, 2004
38
0
0
prosze podaj jak sie sklada to ciasto?Czy piana z bialek do wewnatrz ,czy jedno na drugie i jak ma wygladac wierzch ciasta?

Poz.Kasia

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja składam tak, że placek z bezą na wierzchu smaruję masą (czyli beza będzie posmarowana masą) i kładę drugi placek na krem tak, żeby beza była na wierzchu.

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
W mojej wersji bydyniu się nie studzi tylko w taki lekko przestygniety wmiksowuje się margaryne. Dake to półpłynny krem, który jak mi się zdaje lepiej i szybciej "nawilża" ciasto. Nie ma obaw - ten krem bardzo dobrze tężeje w lodówce.

ewa

Agata

Member
Paź 7, 2005
1,214
1
0
U mnie to ciasto nazywa się pychotka a mój mąż ją po prostu uwielbia ale ja białka z pozostałe z zagniatania ciasta daję do pierwszej piany a drugą część piany ubijam z białek które zostają mi po zrobieniu masy, do której daję 3 żółtka, 3 łyżki mąki, 1 szkl mleka, 1 cukier waniliowy, niepełną szkl cukru i masło :mniam:

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
A u mnie obie bezy posypuje się jeszcze posiekanymi orzechami. I - potwierdzam- "Pani Walewska" jest prze-py-szna! :wink:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Kamila swoim dzisiejszym wątkiem z tym ciastem przypomniała, że mam i ja zdjęcia swojej pani Walewskiej, więc wstawiłam .

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dzisiaj robie Beatko a możesz mi powiedzieć na jaką to jest blache?? bo ja mam taką 40/25 i nie wiem czy nie będzie za duża

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
zrobiłam jednak w tortownicy 30cm i wyszlo idealnie
icon_smile.gif
zdjęcia wstawie jak do ciacha dobierze się rodzinka

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
fotki nie będzie bo ciacho zostało za szybko zjedzone a ja sierota baterie miałam nienaładowane :dump: ale mogę szczerze powiedzieć że było przepyszne
icon_razz.gif
aha i do masy dałam tylko 150g margaryny i było super

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Bo ja miałam wszystkie świąteczne pomrożone i tak po trochu wyjmuję i wyjadam, a w między czasie jeszcze inne sobie dopiekam, a doopsko rośnie :roll: niestety :roll:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I ja znam to ciasto pod nazwą Pani Walewska
icon_smile.gif
Tylko troszkę inaczej je składam.
Jeden placek odwracam bezą na dół, smaruję kremem i na to drugi - bezą do góry.
Zewnętrzną stronę stanowią bezy a w środku krem nasącza oba placki.
Pyyyycha.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
A właśnie mnie nie odpowiada jak spód stanowi beza z bakaliami, wolę jak jest to samo cisto, a beza i bakalie stykają się z kremem, co innego wierzch, tu już beza na górze musi być.

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Zrobiłam już po raz kolejny,tym razem z małą modyfikacją-do kremu dałam nie margarynę a masło i nie całe a pół.Różnicy nie zauważyłam,nadal jest pyszne,dziękuję za przepis
icon_smile.gif
!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy