Pani Walewska/Pychotka

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Beata - pyszne ciacho!!!
Tyle się naczytałam w różnych wątkach, że robisz Panią Walewską, no i w końcu stwierdziłam, że muszę spróbować, co to
gruebel_2.gif
icon_mrgreen.gif

No i pychotka!!
icon_lol.gif

Dzięki za przepis
anbetung.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Chwalę drugi raz
icon_lol.gif

Moja bratanica jedząc wczoraj Panią Walewską, powiedziała: "Ciocia, to najlepsze ciasto jakie zrobiłaś"
icon_mrgreen.gif

Beato jeszcze raz
anbetung.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
cieszę się
banana.gif

A mnie ostatnio najlepiej smakuje z dzemem z czarnej porzeczki, jeszcze mam kawałek świąteczny zamrożony na czarną gdzinę
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Właśnie ja też zrobiłam z dżemem z czarnej porzeczki
icon_lol.gif
Niestety kupny, ale własnie idealnie pasuje ten kwaskowy smak. Nastepnym razem zrobię z agrestowym
icon_smile.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
No to spróbuj, ja mrożę. Tylko rozmrażać trzeba pomału, bez wspomagania kuchenką mikrofalową albo piekarnikiem, tak na blacie wyłożone. Jak dla mnie bardzo dobre.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Jestem w trakcie robienia Pani Walewskiej.
I tak: ciasto mi sie upiekło ładnie, aczkolwiek beza wyszła dość przyrumieniona. Dałam marmoladę różaną (bardzo mi smakuje) - ciekawe czy nie będzie za słodkie.
Nie mogę wyjąć placków z prostokątnych blach, łamia się. Wzięłam na wstrzymanie i poczekam aż zupełnie ostygną.
Problemem dla mnie było ugotowanie budyniu z podanych składników. Grudy mi sie porobiły. Zlikwidowałam wprawdzie ale z trudem, ucierając grudkowatą masę (jeszcze bez masła, na ciepło) drewniana pałką w misce.
Pierwsze koty za płoty - ciekawa jestem końcowego efektu.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja wyjmuję placki w ten sposób: na blachę kładę deseczkę, szybkim ruchem odwracam blaszkę do góry dnem i ciasto opada na deseczkę-jest wtedy do góry spodem, więc drugą deseczkę kładę na ciasto i znów odrwacam-wtedy ciasto na drugiej deseczce leży już do góry bezą.
Ciekawa jestem tego połączenia z marmoladą różaną-mnie jednak chyba bardziej odpowiadałoby połączenie w tym wypadku z czymś kwaśnym

A co do kremu, to ostatnio cały czas robię budyń z gotowego takiego do karpatki, potem wzbogacam tylko, ucierając z masłem czy margaryną, dodatkiem alkoholu, soku z cytryny-tak do smaku.

Maryna

Moderator
Sty 5, 2006
7,979
0
0
Beato, pycha.
Wszystkie Twoje przepisy (tzn.te, które dotąd wypróbowałam) są świetne. Bez udziwnień, takie jak lubię.

Marmolada różana może być. Następnym razem dam czarną porzeczkę, ale i róża ładnie pasuje i nie jest zbyt słodka.
Kremu wyszło mi dość mało... Ale i tak jest świetne. Jeszcze sie nie przegryzło, a zeżarłam już spory kawałek.Podobno słodkiego nie jadam.... Bzdura jakaś. To jest takie pyszne ciasto, że słusznie Panią Walewską zostało nazwane.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Maryna @ 12 Jan 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=431509Beato, pycha.
Wszystkie Twoje przepisy (tzn.te, które dotąd wypróbowałam) są świetne. Bez udziwnień, takie jak lubię.

Marmolada różana może być. Następnym razem dam czarną porzeczkę, ale i róża ładnie pasuje i nie jest zbyt słodka.
Kremu wyszło mi dość mało... Ale i tak jest świetne. Jeszcze sie nie przegryzło, a zeżarłam już spory kawałek.Podobno słodkiego nie jadam.... Bzdura jakaś. To jest takie pyszne ciasto, że słusznie Panią Walewską zostało nazwane.
Bardzo mi miło, dziękuję
icon_razz.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Bardzo dobre
icon_mrgreen.gif
Uskubałam ociupinkę
icon_redface.gif
Nie dałam orzechów, bo inne ciasto z orzechami, ale na wierzchy zrobiłam kratkę z ubitej kremówki co mi została ze snickersa
icon_mrgreen.gif
Dżem z czarnej porzeczki dałam
lecker.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No, a mojej ze sliwkami nikt nie spróbuje
icon_sad.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy