Pani Walewska/Pychotka

AgusiaSz

Member
Maj 3, 2006
7,302
0
0
świetny przepis
anbetung.gif
a oto moje dzieło
ee78009217ad16641d83a0cda0523b99,5,19,0.jpg
 

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,973
2,900
113
upiekłam dzisiaj Panią Walewską, dałam rodzynki i orzechy,
posmarowałam powidłami, ciasto nam smakuje
anbetung.gif

przyznam się po cichutku, że trochę zawaliłam , bo drugą
warstwę położyłam pianą do masy
icon_redface.gif
icon_redface.gif
/co mnie naszło, żeby
tak napsocić?/ jeszcze wrócę do tego przepisu.
lecker.gif
 

Vidarka

Member
Kwi 4, 2007
6,637
0
0
A oto moj wytwor:

IMG_0252.jpg
IMG_0250.jpg
PYCHA
 

Załączniki

  • IMG_0250.jpg
    IMG_0250.jpg
    92.4 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_0252.jpg
    IMG_0252.jpg
    123.9 KB · Wyświetleń: 0

katarzynka76

Member
Maj 5, 2007
19
0
0
robilam pyszotke wczoraj musze przyznac ze nazwa jest idealnie dobrana -ciasto jest przepyszne !dzieki za wspanialy przepis
anbetung.gif
 

Załączniki

  • Picture_29.jpg
    Picture_29.jpg
    120.7 KB · Wyświetleń: 0

lullaby

Member
Paź 22, 2005
172
0
0
Wspaniale wyglądają te ciasta.
Przepis już sobie skopiowałam, bo zapowiada się smakowicie
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Upiekłam na swięta. Warto było - bardzo smaczne i nawet mnie udało się go nie zepsuć
icon_smile.gif
 

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
I u mnie było na święta.
Przepis znaleziony na jakimś blogu kulinarnym pod nazwą Ciasto Wawelskie.
Muszę szerze przyznać że ciasto pierwsza klasa- do piany zużyłam o dwa białka więcej, bo zostały mi z innego kruchego ciasta, wiec beza była przeogromna
icon_razz.gif

U mnie z bakalii były: migdały, oczywiście włoskie i namoczone rodzynki, nawet trochę sezamu mi się sypnęło na wierzchni placek
icon_razz.gif
Orzechy uprażyłam na suchej patelni bo to jednak znacznie uwydatnia ich smak.

Przepyszne ciasto.
Na pewno nie pierwszy raz zrobione.
Polecam !
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Czasu nie podam bo piekę na oko - do zezłocenia wierzchniej warstwy... tak żeby nie przypalić piany i posypki (u mnie orzechów) a wymiary blachy to około 25x35 cm.
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
To jeszcze zależy od piekarnika - ale średnio tak około 30 min w temp 180 - 200 stopni. Tak się przynajmniej u mnie sprawdza.
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Ciasto smaczne, lecz jak dla mnie za slodkie, zdecydowanie dałabym mniej cukru do kremu
icon_smile.gif
 

Durlikowa

Member
Maj 29, 2007
267
0
0

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,734
0
0
Znowu upiekłam
icon_redface.gif


To jedyne ciasto, którego się nie boję !
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
siedzi od 20 minut w piekarniku... wlasnie w nerwach jestem bo pieke na czuja
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
no i upieklam
icon_razz.gif
 

Załączniki

  • Pani_Walewska_007.jpg
    Pani_Walewska_007.jpg
    298.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy