Papryka konserwowa

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Od czasu kiedy zdobyłam ten przepis nie robię innej. Jest prosty, papryka jest jędrna i bardzo smaczna.

1818.jpg


Paprykę (mięsistą) pokroić na połówki lub ćwiartki ( jak kto lubi), króciutko obgotować we wrzątku, tylko aby tylko lekko zmiękła. Nakładać do słoików dość ciasno, dodać przyprawy. Zalać zalewą, do każdego słoika wlać łyżkę oleju na wierzch .
Zalewa:
1 szkl. octu 10%
6 1/2 szkl. wody
2 płaskie łyżki soli
5 łyżek cukru
kawałek listka laurowego, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki gorczycy do każdego słoiczka
1 łyżka oleju na wierzch do każdego słoika.
Słoiczki z papryką pasteryzować, nie za długo aby się nie rozgotowała, tak 10-15 minut chyba zależy od wielkości słoików ( ja robię w małych, po dżemie, czy majonezie)
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,018
0
0
Beatko - tą paprykę pakuje się ciepłą do słoików? zalewa musi być ciepła? pasteryzujesz?
ja robię podobnie moją paprykę, ale jej nie obgotowuję tylko pakuję do słoików zalewam ciepłą zalewą i potem króciutko pasteryzuję
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Jak się ją wrzuci na wrzątek na chwilkę, to ona zrobi się elastyczna i więcej można do słoików włożyć. Ja robię w małych słoiczkach, takich po dżemie, więc gdybym nie sparzała, to by mi tam tylko ze 3 kawałki wlazły i pewnie by mi się łamały. Zalewam zalewą ciepłą i pasteryzuję dość krótko, żeby się nie rozgotowała. Zapomniałam o tym napisać :oops: , ale już dopisałam.

A Ty ile swoją pasteryzujesz? Bo ja nigdy dokładnie nie mogę powiedzieć, bo tak raczej na wyczucie to robię, wiem, że krótko.
 

margolcia

Member
Lis 9, 2004
2,018
0
0
wsadzam słoiki do ciepłej wody, do dużego garnka i siedzą tak sobie dopóki się nie pojawią bombelki w słoikach, musi to trochę potrwać bo ja pakuję do słoików paprykę surową i wlewam zalewę gorącą. Myslę, że jak papryka jest spażona to nie wymaga długiego pasteryzowania, bo zrobi się miękka i nie będzie smaczna.
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
robię ja dzisiaj
icon_biggrin.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
zrobilam wczoraj 15 słoikow pol litrowych ale na tym nie koncze, bo u nas papryka idzie jak swieze buleczki
icon_smile.gif
szkoda, ze jeszcze jest taka droga
icon_sad.gif
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
a to sie okaze dopiero jesienią
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
No właśnie, tak to jest z tymi przetworami .
A tak a propo's to ja wczoraj otworzyłam swoją dynię i taki kwas straszny, że aż nie można jeść, może jeszcze jakoś przerobić-nie wiem dlaczego, zalewa była dość słodka?? No i jeszcze otworzyłam cukinię z gorczycą i wyszła troszkę za twarda( zawsze się boję z tą pasteryzacją i chyba ciut za krótko gotowałam) dobrze, że w smaku OK. Jak tak zacznę wszystko otwierać, to się okaże, że w tym roku do wszystkich przetworów mam jakieś zastrzeżenia :roll: :dump:
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Ach jak się cieszę Sylciu, że Ci smakuje :!: A fotki wcześniej już zobaczyłam w albumie no Ty dziewczyno to szalejesz :!: :mrgreen:
A tam na spód słoików cebulę dałaś?
 

e-lunia

Member
Maj 24, 2005
523
0
0
Właśnie otworzyłam słoiczek papryki wg Beatkoeszowego przepisu.
Jest przepyszna, idealne proporcje :!: Dzięki Beatko za super przepis :mrgreen:
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
papryka jest rzeczywiscie pyszna
icon_smile.gif
 

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
Beatko, zrobiłam dzisiaj, niestety tylko z 1.5kg papryki, bo musiałam wybierac, ponieważ nie była ładna i tylko tyle mi się udało. Są to moje pierwsze przetwory :oops: .