Papryka konserwowa

burek

Member
Cze 19, 2006
1,930
0
0
Zrobiłam. Rewelacyjna jest. Mialam 38 słoików jeszcze kilka dni temu. Dziś jest ich już mniej. Rzeczywiście sama ucieka z półek. Też daję kawałek żółtej dla kolorua, ale nie daję oleju.
zahnlos.gif

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
witam wszystkich:)

moja pierwsza przygoda z marynatami i klops, mam w domu ocet jabłkowy, ziołowy i winny. zwykłego niet:( czy mogę używać tych innych, tylko jak wtedy proprcje wyglądają???

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,834
113
Jak ten klops wygląda?
icon_mrgreen.gif

Twoje octy są OK, a proporcje zależne gustu i tego, co chcesz marynować. Przy wiekszej ilości marynowanych warzyw dobrych octów trochę jednak szkoda, bo znacznie droższe. Sa jednak tacy, co innych nie używają.

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
Buka @ 24 Sep 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=368384Jak ten klops wygląda?
icon_mrgreen.gif

Twoje octy są OK, a proporcje zależne gustu i tego, co chcesz marynować. Przy wiekszej ilości marynowanych warzyw dobrych octów trochę jednak szkoda, bo znacznie droższe. Sa jednak tacy, co innych nie używają.
klops wyglądał jak potencjalna klęska w kuchni :D
ale ślicznie mi wszystko rozjaśniłaś i na próbę zrobie sobie 'wypasione' bakłażany z papryką z tymi lepsiejszymi octami
lecker.gif

Nalle

Active member
Wrz 20, 2004
3,397
34
48
Papryka pyszna, cebulka, której dużo dorzuciłam do słoiczków - też super do kanapek. Na pewno w przyszłym roku będzie ten przepis znowu na tapecie
icon_biggrin.gif

łezka

Member
Maj 4, 2007
41
0
6
margolcia @ 19 Aug 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=161135Beatko - tą paprykę pakuje się ciepłą do słoików? zalewa musi być ciepła? pasteryzujesz?
ja robię podobnie moją paprykę, ale jej nie obgotowuję tylko pakuję do słoików zalewam ciepłą zalewą i potem króciutko pasteryzuję
Ja też tak robię, nie obgotowuję jej wcześniej, raz pasteryzowałam troche dłużej i papryka była miękka. Pasteryzować trzeba bardzo krótko.

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Witaj Beatko, ja jeszcze ciągle przy papryce. Ach tak mi sie trafiło. Czytam i czytam, że przepis doskonały. Zatem zabieram sie do realizacji.
bussi.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
*
Beatko - tą paprykę pakuje się ciepłą do słoików? zalewa musi być ciepła? pasteryzujesz?
ja robię podobnie moją paprykę, ale jej nie obgotowuję tylko pakuję do słoików zalewam ciepłą zalewą i potem króciutko pasteryzuję

Ja też tak robię, nie obgotowuję jej wcześniej, raz pasteryzowałam troche dłużej i papryka była miękka. Pasteryzować trzeba bardzo krótko.
Właśnie mnie najbardziej w tym sposobie na papryke przypadlo do gustu to obgotowanie, a wlasciwie sparzenie, ktore powoduje, ze papryka jest bardziej elastyczna i latwiej daje sie upchnac w malych sloikach, bo u mnie w domu musi byc w malych sloiczkach robiona.

Janie, no i jak, zrobilas? Mam nadzieję ze tak, no i ze Ci wyszla jak należy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Zrobilam ta papryke takim sposobem o jakim pisala Milunia, bez pasteryzowania, gotowalam papryke w zalewie kilka minut, otworzylam dzsiaj i jest rewelacja, nie za miekka, strzal w dziesiatke, dziekuje dziewczyny za recepture, to moje pierwsze w zyciu przetwory
icon_smile.gif
jestem przeszczesliwa
icon_smile.gif
Jeszcze musze dodac ze zrobilam tym samym sposobem papryke +pieczarki w plastry+ cebula.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
Paprykę robię bardzo podobnie, więc nie będę zakładać nowego wątku..

Składniki marynaty
* 2,5 l wody
* 400 ml octu
* ok. 60g soli
* ok. 200g cukru
* 2 łyżki ziaren ziela angielskiego
* łyżka ziaren pieprzu czarnego
* 4-5 łyżek ziarenek gorczycy
* ok. 20 liści laurowych

Składniki zalewy gotować pod przykryciem na małym gazie przez pół godziny, odstawić do przestygnięcia.

Składniki
* ok. 4 kg różnokolorowej papryki
* ok. 500g cebuli
* oliwa

Paprykę umyć, usunąć ogonki, nasionka i białe błonki. Pokroić w paski lub w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w krążki lub piórka.
Na dno czystych słoików układać po trochu cebuli, następnie dość ścisło wkładać pokrojoną paprykę. Na górę wlać po łyżce oliwy i włożyć po 1-2 listki laurowe z zalewy.
Słoiki napełniać przestudzoną zalewą wraz z ziarnami i zakręcać.
Pasteryzować ok. 15-20 minut od chwili zagotowania się wody. Wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

paprwsl.jpg

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Janie, no i jak, zrobilas? Mam nadzieję ze tak, no i ze Ci wyszla jak należy.
[/quote]

Jasne, że zrobiłam i zjedliśmy z wielkim smakiem. Wow, ile to czasu już minęło od tamtego papryczenia? Beatko, dzięki za doskonałe proporcje, zresztą zawsze mam ogromne zaufanie do Twoich przepisów. Wracając do tematu - w ubiegłym roku nie robiłam papryki wcale, ale obecnie muszę sobie znowu zrobić zapas (tym bardziej, że moja córka Ewka bardzo lubi rozdawać koleżankom). Mam chęć spróbować z papryka tzw. pomidorową. Oby tylko czegoś nie zepsuć - ach te moje eksperymenty.
anbetung.gif

DOROTKA1

Member
Lis 5, 2008
153
0
0
Cinki zostaly mi 3 duże puste słoiki 0,9l -ile zmieści sie w nich kg papryki?? bo ja póki co orientacji do tego jeszcze nie mam
anbetung.gif

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
9,368
3,099
113
Akurat wczoraj robiłam paprykę z bardzo podobnego przepisu, bez obgotowywania i bez oleju.

Załączniki

• papryka.jpg
    papryka.jpg
    376.2 KB · Wyświetleń: 0
Wrz 28, 2010
6
0
0
Papryczke zrobiłem w/g powyzszego przepisu powiem krótko - NIEBO PAPRYKOWE w GĘBIE. przepyszna.

Załączniki

• 08.10.2010.jpg
    08.10.2010.jpg
    307.1 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
.agatka. @ 16 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=892483Paprykę robię bardzo podobnie, więc nie będę zakładać nowego wątku..
Zalewy wystarczyło mi na 14 półlitrowych słoików, do których zapakowałam 5 kg papryki. Przyprawy (w tym chrzan) rozłożyłam od razu do słoików. Pasteryzowałam 15 minut. Nie chciało mi się ani tak długo gotować zalewy, ani jej studzić - mam nadzieję, że papryka przejdzie smakiem przypraw podczas leżakowania.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy