Buka @ 24 Sep 2006 napisał:index.php?act=findpost&pid=368384Jak ten klops wygląda?![]()
Twoje octy są OK, a proporcje zależne gustu i tego, co chcesz marynować. Przy wiekszej ilości marynowanych warzyw dobrych octów trochę jednak szkoda, bo znacznie droższe. Sa jednak tacy, co innych nie używają.klops wyglądał jak potencjalna klęska w kuchni![]()
ale ślicznie mi wszystko rozjaśniłaś i na próbę zrobie sobie 'wypasione' bakłażany z papryką z tymi lepsiejszymi octami![]()
margolcia @ 19 Aug 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=161135Beatko - tą paprykę pakuje się ciepłą do słoików? zalewa musi być ciepła? pasteryzujesz?
ja robię podobnie moją paprykę, ale jej nie obgotowuję tylko pakuję do słoików zalewam ciepłą zalewą i potem króciutko pasteryzujęJa też tak robię, nie obgotowuję jej wcześniej, raz pasteryzowałam troche dłużej i papryka była miękka. Pasteryzować trzeba bardzo krótko.
margolcia @ 19 Aug 2005 napisał:*
Beatko - tą paprykę pakuje się ciepłą do słoików? zalewa musi być ciepła? pasteryzujesz?
ja robię podobnie moją paprykę, ale jej nie obgotowuję tylko pakuję do słoików zalewam ciepłą zalewą i potem króciutko pasteryzuję
Ja też tak robię, nie obgotowuję jej wcześniej, raz pasteryzowałam troche dłużej i papryka była miękka. Pasteryzować trzeba bardzo krótko.
margolcia @ 19 Aug 2005 napisał:Właśnie mnie najbardziej w tym sposobie na papryke przypadlo do gustu to obgotowanie, a wlasciwie sparzenie, ktore powoduje, ze papryka jest bardziej elastyczna i latwiej daje sie upchnac w malych sloikach, bo u mnie w domu musi byc w malych sloiczkach robiona.
Janie, no i jak, zrobilas? Mam nadzieję ze tak, no i ze Ci wyszla jak należy.
DOROTKA1 @ 7 Sep 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1022641Cinki zostaly mi 3 duże puste słoiki 0,9l -ile zmieści sie w nich kg papryki?? bo ja póki co orientacji do tego jeszcze nie mam
Na kilogramy to mi ciężko wymyślić, ale kupiłabym po 3 duże papryki na słoik.
.agatka. @ 16 Sep 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=892483Paprykę robię bardzo podobnie, więc nie będę zakładać nowego wątku..Zalewy wystarczyło mi na 14 półlitrowych słoików, do których zapakowałam 5 kg papryki. Przyprawy (w tym chrzan) rozłożyłam od razu do słoików. Pasteryzowałam 15 minut. Nie chciało mi się ani tak długo gotować zalewy, ani jej studzić - mam nadzieję, że papryka przejdzie smakiem przypraw podczas leżakowania.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.