Papryka smażona z pomidorami

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
miss.didi @ 24 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1463292Buko, i bez problemu się przechowują? Na razie zrobilam na próbę z 3 papryk i kilograma pomidorów (chyba faktycznie przesadzilam ze smazeniem, bo wyszło mi tylko 500ml) i niby 3. tydz wszystko ok ale trochę się obawiał zrobić większą ilość bo szkoda jakby się popsuło ...
Konsystencję można wybrać dowolnie w zależności od przeznaczenia. Ja często używam do kanapek, więc nie może ściekać, wtedy rzeczywiście mało wychodzi.
Gotowy wyrób trzeba dla pewności zapasteryzować. Najczęściej po napełnieniu słoików, umieszczam je w mikrofali i podgrzewam prawie do wrzenia, wyjmuję i szybko zakręcam. Trzeba tylko bardzo pilnować, żeby nie wykipiało. Piekarnik albo garnek z wodą bezpieczniejszy.
icon_smile.gif


JotHa @ 24 Aug 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1463295Jak z tym opiekaniem ? Ile czasu ?
W piecu rozgrzanym do min. 200* około 20 min. Powinny zacząć się robić czarne bąble. Zresztą po pierwszej partii sama się zorientujesz, bo z niedopieczonych skórka źle schodzi.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi tylko 5 słoików. Muszę dorobić bo pyszne to jest.
lecker.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
W koncu sie skusilam. Tylko z jednej porcji drobno krojac papryke, bo nie obieralam ze skorki. Smakowo super (dodalam oprocz soli oregano, ale mam teraz taka faze
icon_wink.gif
). Koniecznie do powtorki i magazynowania. Tylko nie wiem ile na raz, bo naprawde tego malusio wychodzi, a ja mialam 'problem' jakis z pasteryzacja. Mam nadzieje, ze juz to przeszlosc.
Buko, jak dokladnie pasteryzujesz w mikrofali ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Wlewam bardzo gorące do wyparzonych (też w mikrofali) słoików, wstawiam i podgrzewam. Trzeba tylko pilnie patrzeć, kiedy zawartość prawie zaczyna wrzeć, wyłączyć, zakręcać suche wieczka i już.
icon_smile.gif

Jak w przetworze jest cebula, to lepiej pasteryzować tradycyjnie, w garze, zdarza się, że fermentuje.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Ale podgrzewasz bez wieczek, tak ?
Raczej wieksza moc i krotszy czas, czy odwrotnie ?
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,103
571
113
Bez wieczek, moc na maxa, ale jak się boisz, że wybuchnie, to może być wg uznania - nie ma znaczenia.

Edit:
Uwaga do produkcji w wersji z pieczoną papryką. Mnie taka kolejność bardzo usprawniła proces przygotowania. Najsampierw sparzyłam pomidory, obrałam i pokrojone przełożyłam na patelnie, gdzie się wolno dusiły i odparowywały. Przez ten czas opiekłam i obrałam paprykę. Pokrojoną połączyłam z pomidorami już odparowanymi do pożądanej gęstości i dodałam przyprawy i oliwę. Mam wrażenie, że krócej duszona całość lepiej zachowuje aromat.
W tym roku część zrobiłam z dodatkiem upieczonego czosnku i peperoncino, białego octu balsamicznego i bazylii.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
Nie pasteryzuje. Po prostu wkladam do goracych wyparzonych sloikow i zakrecam. Tak samo zawsze robie z roznymi pomidorowymi przetworami, gdzie pomidory sa rozdrabniane i dlugo gotowane - ketczupy, sosy, jarzynki, etc.
icon_smile.gif


Doslownie teraz rozlozylam do sloikow i ubolewam, jak tego malusio wychodzi
cry_1.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
A ja tak robilam kiedys, do czasu... jak mi sie wszystko zaczelo otwierac.
icon_biggrin.gif
 

Elka

Well-known member
Contributor
Sty 27, 2006
3,593
61
48
ttt
icon_smile.gif
moze i ja kiedys zaczne
icon_smile.gif
dotychczas a to juz chyba trzeci dziesiatek lat skanczam z przetworami, nie zdarzylo sie mi cos takiego... odpukac w drewno
icon_smile.gif

Pasteryzuje tylko i wylacznie marynaty.
 

Graz

Member
Gru 2, 2004
13,815
0
36
Ja też dziś zrobiłam - trzy kg pomidorów i 2 kg papryki, papryke pieczoną dałam, bez skórki. Wyszło trzy słoje litrowe i jeden malutki.
Ja nalewam do ciepłych słoików, wycieram dokładnie gwint i pokrywkę, zakręcam i przekrecam do góry nogami. Tak robi moja mama od lat ze wszystkim (prócz ogórków) i świetnie sie to wekuje.
 

Maria z Łeby

Well-known member
Contributor
Gru 26, 2006
33,041
189
63
Dzisiaj przetwarzałam - 3kg. pomidorów i 1 kg papryki, jutro dokupię i będzie cd.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maria z Łeby

Well-known member
Contributor
Gru 26, 2006
33,041
189
63
Przerobiłam ok.10kg pomidorów i ponad 4kg papryki, więcej nie robię.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
podbijam, bo czas na paprykę z pomidorami:)
 

agu

Member
Lip 3, 2008
1,024
0
36
Zrobiłam. Zastosowałam zmiany pod nas. Trzy kilogramy pomidorów, dwa kilogramy papryki, 4 ząbki czosnku, jedna cebula, szczyptę cynamonu, sól, chili i łżeczke miodu. Paprykę i czosnek upiekłam w piekarniku. Więc są bez skóry. Na koniec wszystko mocno odparowałam i potraktowałam blenderm. Pyszne. Dziękuję za inspirację.
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
0
0
Zrobione.
Bardzo Wam dziękuję za wszystkie cenne uwagi, a Tobie Moi za podzielenie się świetnym przepisem.
 

polonistka

Member
Mar 26, 2008
1,963
0
0
Zrobione. Z podwójnej porcji, ale jakoś mocno odparowałam, bo konsystencja wciąż była za płynna, pomidory były bardzo wodniste, więc wyszło niewiele.
Nie pasteryzuję, wyjadam na bieżąco
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Się dusi, proporcje na oko. Papryka jak zwykle wcześniej upieczona i pozbawiona skórki, pomidory przekręcone przez maszynkę i też pozbawione zbędnych dodatków.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: