kermidt @ 16 Mar 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1674543Wczoraj chciałam się zapytać czy można konkretny kawałek wołowiny na tatara i czy można malakserem zmiksować, nie przez maszynkę, ale nie zdołałam znaleźć jakim kawałkiem jest sirloin. Wszystkie polskie tłumaczenia twierdzą, że to tenderloin. Dojdzie do tego że opracuję własną grafikę, bo za dużo czasu zabiera każdorazowe szukanie.nie uwierzę, że polska krowa ma dwie polędwice.Ma! Polędwicę i polędwicę cygańską.![]()
Moniak @ 15 Mar 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1674506WOW!
A tu wersja mojej studentki (a właściwie jej babci)Zrobiłam, z ogromnymi problemami po drodze. Pierwsze primo - nie wiem ile było w końcu żółtek, bo cała zgrzewka "18" spadła mi na ziemię, uratowało się trochę, około 13 żółtek, w tym całych 5 jajekz wyrabianiem nie było specjalnego problemu, bo w thermomixie... drugie primo - kiedy postawiłam baaardzo leciutkie ciasto do wyrastania, zgasło światło w osiedlu i okolicach (na 2 godziny), jakoś tam rosło, odgazowałam (przy świecach) i odechciało mi się poszukiwać odpowiednich form i puszek. Wsadziłam do keksówki, kubka i formy na muffiny ... Piekarnik mam elektryczny - trzecie primo, trzeba było pozwolić mu jeszcze rosnąć w formach bo w piekarniku bardzo popękało to w keksówce, a szkoda. I - po czwrte - trochę siadło - z powodu częstego badania patyczkiem, a może i temperatury ...![]()
Ale powiem wam, ciasto niesamowite, puch. Moje było bez rodzynek. Jakby się za to wziąć w innych warunkach, dobrać foremki, popracować nad temperaturą i czasem pieczenia, to naprawdę miodzio. Połowy już nie ma. Gonię za chwilę do pracy, po powrocie jakieś może zdjęcie się uda.
Elzunia @ 16 Mar 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1674569A dlaczego najgorszy?Mówimy o polędwicy cygańskiej alias ligawa?
Z wyglądu cycuś, a twarda i sucha po obróbce termicznej. Nie nadaje się do gotowania, smażenia i pieczenia oraz duszenia. Efekt zawsze do ****.
Natomiast na surowo - stąd tatar i carpaccio - i owszem.
Margot @ 16 Mar 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1674528Joanno , a pokażesz środek i technikę zawijania?Postaram się wieczorem.
kermidt @ 16 Mar 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1674543A mnie zastanowiło co znaczy, że baby z mamuszki.https://www.taniaksiazka.pl/ksiazka/mamuszka-olja-hercules
janie @ 17 Mar 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1674574Ale powiem wam, ciasto niesamowite, puch.Na takie mi właśnie wyglądało.![]()
kermidt @ 17 Mar 2021 napisał:index.php?act=findpost&pid=1674579Janie! Baby po przejściach miałaś!
No takie warunki mieć do gotowania czy pieczenia to może coś trafić!
Szkoda że nie pokazałaś zdjęcia nawet troszku.
Ja się zasadzam na tę Joanny, z ziemniakami, bo mam wrażenie, że będzie podobna do drożdżówki Babci.Marzenka, został tylko grzybek, z puszki po ananasach, trochę zbyt przysmalony. Nawet nie mogę go przekroić, choć jestem bardzo ciekawa, bo idzie na wydanie mojemu wnuczkowi, tak, temu rudzielcowi, który wirusa do domu rodzicom przyniósł ....
Mąż zjadł 3/4 tej paski, która była w keksówce, taka pyszna, ale nie ma co fotografować, bo siadła całkowicie. Wygląda w przekroju, jak biszkopt, co w przypadku drożdżowego oznacza zakalec. Buuu, nie podaruję, mam już kolejne 15 jaj. Jest to widać ciasto jedno z tych, przy których ani tupać, ani trzaskać drzwiami, ani nawet szybko chodzić przy piekarniku. Ale warto.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.