Pasta słonecznikowa

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Zrobiłam. Gdy spróbowałam samej pasty, nie byłam zbyt zadowolona, ale w połączeniu z ciemnym chlebem smakuje bardzo dobrze. Dałam więcej soli i od siebie nieco pieprzu.

Załączniki

• pastaslonecznik1.JPG
    pastaslonecznik1.JPG
    47 KB · Wyświetleń: 0
  • pastaslonecznik2.JPG
    pastaslonecznik2.JPG
    45.7 KB · Wyświetleń: 0

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzięki, ze spróbowałaś Lud_. Wierzę w Twój dobry gust i smak. To jest bardzo prosta pasta, która można urozmaicać różnymi dodatkami. Pozdrowienia
wink.gif

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0

kasandra6

Member
Gru 9, 2009
35
0
0
seniorka @ 8 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=760824Kiedy robiłam pesto bazyliowe kupiłam z konieczności, bo małych nie było, duże opakowanie ziaren słonecznika. Zastanawiałam się co zrobić z tym zapasem i znalazłam w Kuchni, Wyd.Agora, przepis na pastę słonecznikową. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a okazała się równie smaczna po przyrządzeniu.

Składniki
1szklanka nasion słonecznika
2 łyżki oleju słonecznikowego
1/2 łyżeczki soli
trochę posiekanej natki pietruszki

Ziarna słonecznika prażymy na lekko złoty kolor na suchej patelni. Należy uważać, żeby nie spalić. Lepiej żeby były mniej niż bardziej zrumienione. Zestawiamy z ognia i pozwalamy im ostygnąć. Wsypujemy do miksera, dodajemy olej, sól i wody tyle, żeby tylko przykryła słonecznik. Zawsze można dolać po odrobinie, gdyby masa okazała się za gęsta. Wszystkie składniki miksujemy na pastę. Sprawdzamy smak, czy nie potrzeba soli lub oleju. Pasta wspaniale smakuje z razowcem lub chlebkiem chrupkim. Gotowe kanapki posypujemy natką pietruszki.
oj brzmi apetycznie koniecznie muszę zrobić

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,762
0
0
zrobiłam ale nieco inaczej z powodu braku składników a dokładnie małej ilości słonecznika.
Najpierw podprażyłam ziarna a potem zalałam gorącą wodą. W między czasie uprażyłam sezam i siemię lniane oraz podsmażyłam pół cebuli.
Słonecznik osączyłam. Zmiksowałam wszystko razem z solą, pieprzem, chilli i odrobiną ziól prowansalskich.
Wyszło pycha. I nie musiałam dolewać oleju co mi się podoba. Muszę tylko na przyszłość dawać mniej siemienia lnianego bo zdominowało smak pasty ale i tak mi smakowało.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy