Paszteciki krucho - drożdżowe*

Tina86

Member
Lut 1, 2009
3,200
8
38
Zrobiłam z podwójnej porcji ciasta i jednej porcji farszu kapuściano-grzybowego i jednej porcji cebulowego i zostało mi jeszcze sporo farszy, a ciasto się skończyło. Podwójna porcja to stanowczo za mało, miało być dzisiaj na obiad, a reszta na wigilię, ale chyba nic nie zostanie. Babcia przyszła i spróbowała i mówi, że trzeba zrobić jeszcze na wigilię bo pyszne i mówi, żeby zrobić z 1kg mąki co najmniej.

Moniak

Well-known member
Wrz 19, 2004
16,068
391
83
A jak myślicie:gdybym z tego ciasta zrobiła takie zawijaski z makiem? Jako farsz dałabym masę makową? Udałoby się?

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Właśnie zrobiłam i chylę czoła przed autorką
anbetung.gif
.

Joanno, dziękuję za kolejny niezawodny przepis
cvety.gif
.

Zrobiłam podwójną porcję i wyszło mi 60 pasztecików i 4 rogaliki z powidłami. Farsz grzybowo-kapuściany (w równych proporcjach). Zgodnie z sugestią Joanny dodałam bułkę tartą i jajko i dzięki temu farsz "nie wyszedł bokami"
icon_mrgreen.gif
. Myślę, że jest to dosyć istotne, wcześniej - przed dodaniem tych składników - farsz był mało zwarty i niechybnie groziło mu wypłynięcie.

Z ogromną przyjemnością wrąbaliśmy 10 pasztecików i rogaliki, a reszta czeka na swój moment w zamrażalniku.

Przepis - w mojej ocenie - idealny. W ubiegłym roku robiłam paszteciki ze zblizonego przepisu Kamili, ale w tamtych przeszkadzał mi zbyt wyczuwalny smak drożdży, choć pamiętam, że dawałam ich mniej niż w przepisie.

Te są doskonałe.
icon_mrgreen.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Kata-73 @ 18 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1063509W ubiegłym roku robiłam paszteciki ze zblizonego przepisu Kamili, ale w tamtych przeszkadzał mi zbyt wyczuwalny smak drożdży, choć pamiętam, że dawałam ich mniej niż w przepisie.
O, o - dziękuję za ten wpis bo miałam chęć piec tamte z ciekawości, bo kształt fajny - ale te drożdże mnie zastanowiły... a też nie lubie jak je czuć.
Nie wymyślam więc i na święta bądą te
icon_mrgreen.gif

Kata-73

Member
Cze 11, 2007
92
0
0
Cinka @ 18 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1063512O, o - dziękuję za ten wpis bo miałam chęć piec tamte z ciekawości, bo kształt fajny - ale te drożdże mnie zastanowiły... a też nie lubie jak je czuć.
Nie wymyślam więc i na święta bądą te
icon_mrgreen.gif
A ja ze względu na kształt postanowiłam zrobić te właśnie.
icon_mrgreen.gif
Zachwyciła mnie obietnica kilku pasztecików po kilku ciachnięciach nożem
icon_mrgreen.gif
. Wczoraj lepiłam pierogi i na parę miesięcy mam dosyć lepienia...

Justyna77

Member
Wrz 28, 2009
125
0
0
I ja je upiekłam,są rewelacyjne.Nie mozna sie oprzec,zeby nie siegnąć po kolejnego....mam nadzieje ze do jutrzejszego barszczu cos zostanie( dobrze ze zrobilam z podwójnej porcji) ;) PYCHA

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Joanno...Twoje paszteciki sa najlepsze na świecie! Normalnie musiałam prawie , że zamknąć...bo nic nie zostałoby!!! Dzieki CI!!!
Juz wiem, że po Świętach kolejna podwójna porcje musze zrobić!!
Radosnych Świąt!!

Alga

Member
Paź 4, 2005
62
0
0
Pisałam już o nich w hitach świątecznych. W przepisie jest instrukcja "Przed dalszą obróbką można je wstawić do lodówki (przykryte ściereczką)." Wykreślam w swoim "można je", żeby następnym razem na pewno wstawić je do lodówki, bo ciasto ładnie w lodówce podrosło i wyszły wg mnie jeszcze lepsze niż do tej pory.

DSC__7792.jpg

Załączniki

• DSC__7792.jpg
    DSC__7792.jpg
    398.2 KB · Wyświetleń: 20
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
na amen w pacierzu zapomniałam napisać, że i ja piekłam paszteciki. Świetny przepis Joanno
bussi.gif
Bardzo smaczne a ciasto robi się bardzo szybko i nic się nie klei do niczego. Sama przyjemność, formowanie pasztecików. Tu były z farszem kapuściano-grzybowym, na wigilię.

PC160825.JPG

PC160829.JPG

Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Ja jeszcze nie pochwaliłam autorki
icon_smile.gif

Robiłam, w ramach testu, przed świetami. Wyszły pyyycha
icon_smile.gif
To na święta było z podwójnej porcji. Kolejny raz były na Sylwestra, pociechy dostały prowiant
icon_smile.gif

Robiłam z dużą ilością farszu i trochę dłuższe niż na fotkach powyżej. Bardzo odpowiada mi zarówno smak i piekne zachowany kształt łupinki
icon_wink.gif

Dzięki za świetny przepis
bussi.gif

Klosewik

Member
Paź 5, 2007
75
0
0
Wigilijny i świąteczny "hit". Zrobione z podwójnej porcji, cieszyły podniebienie wszystkich gości.

Załączniki

• IMG_0101___Kopia.JPG
    IMG_0101___Kopia.JPG
    139.8 KB · Wyświetleń: 3

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
tak zachwalalyscie ze dzisiaj i ja sie za nie wzielam, bardzo dobre,ciasto niezwykle delikatne,oczywiscie z podwojnej porcji,jaka szkoda ze nie pomyslalam wczesniej o ugotowaniu barszczu ale i tak pycha,Joanno
anbetung.gif

Załączniki

• P1040597.JPG
    P1040597.JPG
    171.3 KB · Wyświetleń: 3

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy