Paszteciki półfrancuskie*

gosia5

Member
Sty 7, 2011
23
0
0
CIASTO:

kostka margaryny twardej (najlepiej Palma)
szklanka gęstej śmietany
3 szklanki mąki
szczypta soli

FARSZ:

0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
2 cebule
pieprz czarny i ziołowy, sól

Kapustę kiszoną pokroić, ugotować do miękkości podlewając wodą. Po u gotowaniu wodę z kapusty odlać. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno pokroić. Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać do kapusty. Podsmażyć pieczarki na oleju i również dodać do kapusty. Przyprawić do smaku i razem podsmażyć w rondlu, aby odparować nadmiar soku.

Mąkę dokładnie posiekać z margaryną (zimna z lodówki), jak na kruche ciasto. Dodać śmietanę, sól i dalej siekać nożem. Zlepić ciasto rękoma w kulę, delikatnie wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę (to nie jest konieczne). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie lepić się do rąk, jak potrzeba można dodać więcej mąki albo śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy dość cienko (2-3 mm), kroimy na kwadraty, smarujemy farszem i zawijamy w rurki. Na blaszce układać spojeniem do dołu, zostawiając odstępy mniej więcej szerokości palca pomiędzy każdą rurką. Piecze się w gorącym piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut w zależności od piekarnika.

Z tej porcji wychodzi ok. 25-30 pasztecików, w zależności od wielkości.

Upieczone paszteciki można mrozić, ponieważ potem są tak samo pyszne. Wystarczy odgrzać w gorącym piekarniku.

Z tego ciasta można też robić rurki ze słodkim nadzieniem, obficie posypując je cukrem pudrem.

Załączniki

• wszystkie_z_KODAKA27.11.11_004.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_004.jpg
    56.8 KB · Wyświetleń: 0
  • wszystkie_z_KODAKA27.11.11_006.jpg
    wszystkie_z_KODAKA27.11.11_006.jpg
    65.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iluana

Member
Sie 15, 2009
4,507
0
0
Właśnie coś takiego szukałam na Sylwestra !
Idzie do zapisania

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Ja też zapisałam.
Będą na wigilię, jeśli zdążę
fiesgrins.gif

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Gosia baaardzo dobre te paszteciki i ekspresowo się robi.
Moje nie są takie ładne jak Twoje ale smakowały wybornie.
DSC_0915_1_.jpg

Są dobre zarówno ciepłe jak i zimne
lecker.gif

Bardzo dziękuję, będę często powtarzać
lecker.gif

Powiedz mi tylko proszę, czy po zamrożeniu wkładasz je do piekarnika takie prosto z zamrażarki, tak?

Załączniki

• DSC_0915_1_.jpg
    DSC_0915_1_.jpg
    163.9 KB · Wyświetleń: 2

gosia5

Member
Sty 7, 2011
23
0
0
To bardzo się cieszę, że wyszły i smakowały! Po wyjęciu z zamrażalnika należy wkładać od razu do gorącego piekarnika na kilka minut. Polecam wersję na słodko z musem jabłkowym tez bardzo dobra!

Bardzo ładne Tobie wyszły!

Jolan

Member
Lis 23, 2009
3,391
0
0
Orelio przed włożeniem do piekarnika maluję rozmąconym jajkiem i posypuję kminkiem - też są piękne;)

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Zawsze robiłam drożdżowe.Sama nie wiem bo to raczej ciasto kruche i struktura ciasta zupełnie inna niż drożdżowe. Kusi mnie prostota tego ciasta i jest okazja spróbować czegoś nowego.

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
No i zrobiłam.Faktycznie bardzo dobre. Ciasto wręcz idealne do formowania pasztecików w różnym kształcie.Do ciasta użyłam masła a moja szczypta soli to łyżeczka soli i taka moim zdaniem powinna być.Dziękuje za przepis.Nie zwracajcie uwagę na datę bo źle ustawiona w aparacie.

Załączniki

• paszteciki_zmniejszone.JPG
    paszteciki_zmniejszone.JPG
    184.6 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy