- Sty 7, 2011
- 23
- 0
- 0
CIASTO:
kostka margaryny twardej (najlepiej Palma)
szklanka gęstej śmietany
3 szklanki mąki
szczypta soli
FARSZ:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
2 cebule
pieprz czarny i ziołowy, sól
Kapustę kiszoną pokroić, ugotować do miękkości podlewając wodą. Po u gotowaniu wodę z kapusty odlać. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno pokroić. Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać do kapusty. Podsmażyć pieczarki na oleju i również dodać do kapusty. Przyprawić do smaku i razem podsmażyć w rondlu, aby odparować nadmiar soku.
Mąkę dokładnie posiekać z margaryną (zimna z lodówki), jak na kruche ciasto. Dodać śmietanę, sól i dalej siekać nożem. Zlepić ciasto rękoma w kulę, delikatnie wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę (to nie jest konieczne). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie lepić się do rąk, jak potrzeba można dodać więcej mąki albo śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy dość cienko (2-3 mm), kroimy na kwadraty, smarujemy farszem i zawijamy w rurki. Na blaszce układać spojeniem do dołu, zostawiając odstępy mniej więcej szerokości palca pomiędzy każdą rurką. Piecze się w gorącym piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut w zależności od piekarnika.
Z tej porcji wychodzi ok. 25-30 pasztecików, w zależności od wielkości.
Upieczone paszteciki można mrozić, ponieważ potem są tak samo pyszne. Wystarczy odgrzać w gorącym piekarniku.
Z tego ciasta można też robić rurki ze słodkim nadzieniem, obficie posypując je cukrem pudrem.
kostka margaryny twardej (najlepiej Palma)
szklanka gęstej śmietany
3 szklanki mąki
szczypta soli
FARSZ:
0,5 kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
2 cebule
pieprz czarny i ziołowy, sól
Kapustę kiszoną pokroić, ugotować do miękkości podlewając wodą. Po u gotowaniu wodę z kapusty odlać. Pieczarki zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę drobno pokroić. Na oleju podsmażyć cebulkę, dodać do kapusty. Podsmażyć pieczarki na oleju i również dodać do kapusty. Przyprawić do smaku i razem podsmażyć w rondlu, aby odparować nadmiar soku.
Mąkę dokładnie posiekać z margaryną (zimna z lodówki), jak na kruche ciasto. Dodać śmietanę, sól i dalej siekać nożem. Zlepić ciasto rękoma w kulę, delikatnie wyrobić. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około godzinę (to nie jest konieczne). Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny i nie lepić się do rąk, jak potrzeba można dodać więcej mąki albo śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy dość cienko (2-3 mm), kroimy na kwadraty, smarujemy farszem i zawijamy w rurki. Na blaszce układać spojeniem do dołu, zostawiając odstępy mniej więcej szerokości palca pomiędzy każdą rurką. Piecze się w gorącym piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut w zależności od piekarnika.
Z tej porcji wychodzi ok. 25-30 pasztecików, w zależności od wielkości.
Upieczone paszteciki można mrozić, ponieważ potem są tak samo pyszne. Wystarczy odgrzać w gorącym piekarniku.
Z tego ciasta można też robić rurki ze słodkim nadzieniem, obficie posypując je cukrem pudrem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: