- Gru 22, 2004
- 22,404
- 0
- 0
Moje najulubieńsze pepparkakory:
20 ml wody
30 ml śmietany 30%
50 ml syropu złotego
60 g cukru drobnego
60 g masła
200-250 g mąki
1/2 łyzeczki sody
1 łyzeczki imbiru
1,5 łyzeczki cynamonu
0,5 łyzeczki mielonych goździków
Zagotować wodę, kremówkę, syrop, cukier i masło. Przesiać suche, połączyć z zagotowaną masą, dobrze wyrobić. Ciasto ma być gęste ale musi się dać się wylać z miski (można więc nie dać całości sypkich!). Żeby ułatwić sobie późniejsze wałkowanie należy ciasto przelać na folię spożywczą dość cienką warstwą, przykryć drugim kawałkiem folii, zawinąć brzegi i dopiero wtedy schować do lodówki na noc. Jeśli rano ciasto będzie bardzo twarde, czekamy aż trochę się ociepli i wałkujemy bardzo cienko. Piec w ok 180 st z termoobiegiem (ok 7-8 minut)
*koniecznie przesiać suche
*jak wyjdzie soda, można użyć proszku. Tak mi się stało ostatnio i nie było żadnej różnicy
*podane przyprawy są używane w pepparach z IKEI, ale i też bardzo smakują z przyprawą kotanyi.
*jeśli chodzi o syrop to genialny jest firmy Silver Spoon - i tani
*ja je robię megacienkie, jak widać na zdjęciu, tak jak powinny wyglądać pepparkakory. Najpierw wałkiem lekko wałkuję, a potem przepuszczam przez maszynę do makaronu (po dwa razy na 1, 2 i 3 biegu)
*porcja na ok 4 blachy. Na święta to poczwórna koniecznie, ale ja się przy pierniczkach nudzę, więc dlatego podaję taką małą porcję - na jedzenie ot tak, jak się komuś zachce pierniczków.
*zrobiłam to ciasto też do gwiazdek na choinkę, wałkowałam dużo grubiej i piekłam baaardzo mocno. ciekawe jak długo się będą trzymać.
*nie odmierzam składników co do grama i mililitra - syrop leję od razy do garnka na oko na przykład.
* można je wykonać metodą jak patee sucre, czyli utrzeć masło z cukrem, dodać kremówkę i syrop, krótko utrzeć. Dodać przesiane i dobrze wymieszane sypkie składniki. Można też posiekać w malakserze jak na kruche. Takie ciasto jest jeszcze bardziej kruche, ale trudniej się je wałkuje.
*w składzie pierników z ikei jest margaryna zamiast masła i woda zamiast śmietany. Takie też są smaczne, ale te które podałam powyżej są moją wersją finalną na rok 2007 i te będę robić w 2008.
20 ml wody
30 ml śmietany 30%
50 ml syropu złotego
60 g cukru drobnego
60 g masła
200-250 g mąki
1/2 łyzeczki sody
1 łyzeczki imbiru
1,5 łyzeczki cynamonu
0,5 łyzeczki mielonych goździków
Zagotować wodę, kremówkę, syrop, cukier i masło. Przesiać suche, połączyć z zagotowaną masą, dobrze wyrobić. Ciasto ma być gęste ale musi się dać się wylać z miski (można więc nie dać całości sypkich!). Żeby ułatwić sobie późniejsze wałkowanie należy ciasto przelać na folię spożywczą dość cienką warstwą, przykryć drugim kawałkiem folii, zawinąć brzegi i dopiero wtedy schować do lodówki na noc. Jeśli rano ciasto będzie bardzo twarde, czekamy aż trochę się ociepli i wałkujemy bardzo cienko. Piec w ok 180 st z termoobiegiem (ok 7-8 minut)
*koniecznie przesiać suche
*jak wyjdzie soda, można użyć proszku. Tak mi się stało ostatnio i nie było żadnej różnicy
*podane przyprawy są używane w pepparach z IKEI, ale i też bardzo smakują z przyprawą kotanyi.
*jeśli chodzi o syrop to genialny jest firmy Silver Spoon - i tani
*ja je robię megacienkie, jak widać na zdjęciu, tak jak powinny wyglądać pepparkakory. Najpierw wałkiem lekko wałkuję, a potem przepuszczam przez maszynę do makaronu (po dwa razy na 1, 2 i 3 biegu)
*porcja na ok 4 blachy. Na święta to poczwórna koniecznie, ale ja się przy pierniczkach nudzę, więc dlatego podaję taką małą porcję - na jedzenie ot tak, jak się komuś zachce pierniczków.
*zrobiłam to ciasto też do gwiazdek na choinkę, wałkowałam dużo grubiej i piekłam baaardzo mocno. ciekawe jak długo się będą trzymać.
*nie odmierzam składników co do grama i mililitra - syrop leję od razy do garnka na oko na przykład.
* można je wykonać metodą jak patee sucre, czyli utrzeć masło z cukrem, dodać kremówkę i syrop, krótko utrzeć. Dodać przesiane i dobrze wymieszane sypkie składniki. Można też posiekać w malakserze jak na kruche. Takie ciasto jest jeszcze bardziej kruche, ale trudniej się je wałkuje.
*w składzie pierników z ikei jest margaryna zamiast masła i woda zamiast śmietany. Takie też są smaczne, ale te które podałam powyżej są moją wersją finalną na rok 2007 i te będę robić w 2008.
Ostatnią edycję dokonał moderator: