Pepparkakory Malgosimi

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
dziunia @ 4 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=615226Ja jednak będę w opozycji do miodu sztucznego
icon_mrgreen.gif
IMHO ma on zbyt wyraźny aromat, który w przypadku pepparkakorów nie jest w ogóle pożądany. Miód sztuczny pachnie po prostu zbyt mocno miodem, złoty syrop jest znacznie bardziej łagodny.
a widzisz, ja jak pisalam, nigdy nie jadlam sztucznego miodu, ale jesli ma wyrazny smak, to odpada.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Dla mnie sztuczny miód w ogole nie smakuje miodem, dlatego nawet nie bede sie bawić w szukanie złotego syropu, z tym że ja osobiście nie jadłam nigdy pepparkakorów upieczonych nie przeze mnie
icon_mrgreen.gif
więc kwestie dążenia do ikeowego ideału mam z głowy
icon_wink.gif

Malgos, jeszcze raz wielkie dzięki
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Donoszę, że ciasteczka nadal chrupiące i pyszne.
Z ciasta bez masła i na wodzie będę na 100% robic gwiazdki, bo genialnie sie wałkuje i trzyma fason w piecu. Bede tylko nieco grubiej wałkować i spiekac, zeby z choinki nie pospadały (od wilgoci drzewa mi miękły rok temu)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Małgosiu, dziękuję za przepisy - uwielbiam pepparkakory, zresztą nietylko ja dominika też
icon_smile.gif

muszę wypróbować ale chyba ze sztucznym miodem

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Aniks, ale od nas tak blisko do kUCHNI Swiata - ten syrop jest naprawde pyszny i warto go miec w domu... no i wcale nie jest drogi - co mnie cieszy!

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
a widzisz a ja nawet nie wiem gdzie te kuchnie świata są

EDIT: a "ł" oznacza łyżeczkę czy łyżkę? Pewnie łyżeczkę ale wolę się upewnic
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak, uzupelnie, zeby nie bylo nieporozumien i zeby nikt boze bron nie dal lyzki sody
icon_lol.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Co zrobiłam nie tak,upiekłam te ciasteczka ale wałkowanie to prawdziwy koszmar,całe szczęście,że nadrobiły smakiem,robiłam według przepisu nr. 2.Jedyna zamiana to sztuczny miód zamiast złotego syropu,w przypadku przepisu Dagmary nie było z tym problemu świetne ciasto,a w przypadku przepisu Małgosimi taka zamiana jest niedopuszczalna
icon_question.gif
gruebel_2.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak jak pisalam, te drugie sa duzo ciezsze w obrobce, bo sa robione jak kruche ciasto słodkie. W Dagmary i tych moich z pierwszego przepisu ciato jest elastyzne jak plastelina, bo maslo jest z miodem i cukrem zagotowane.
Wg mnie metoda ,,krucha" skutkuje najsmaczniejszym ciastem, ale cos za cos, obrobka trudniejsza.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
agnesew @ 20 Nov 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=626277Malgosimi,
a na ile wcześniej moża upiec Pepparkakory by na Święta i choinkę były "jak należy"? Z tradycyjnymi pierniczkami to już jakies doświadczenie mam, ale w temacie pepparkakorów to będzie mój debiut
icon_smile.gif
Nie chciałam wszystkiego zniweczyć z nadgorliwości
icon_smile.gif
icon_smile.gif
: )
upiec i zjesc w ciagu 3-4 dni. Potem upiec kolejne. Ale zazwyczaj jedna porcja to na dzien starcza
icon_lol.gif

agnesew

Member
Gru 8, 2005
381
0
0

Aniks

Member
Paź 31, 2004
1,828
0
0
Małgosiu, czy mąkę z całą resztą to do gorącego "płynu" czy ostudzić?

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
do gorącego - wted sie dobrze wałkuje, ale moze i z ostudzonym tez

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy