Pieczone udka w majonezowo-ketchupowej polewie*

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
jednak pod przykryciem lepiej jest, bez przykrycia zaczęłam i polewa zaczynała się już tak jakby obsuszać a samo mięso surowe, więc przykryłam na pół godziny potem odkryłam i posypałam bułką, jest takie jak zwykle, mało chrupiące.


wiadomość z ostatniej chwili, jak wstawiałam zdjęcie w międzyczasie kurczak dalej siedział w piekarniku włączonym i mi się spalił
rofl.gif
 

Załączniki

  • udka_002a.jpg
    udka_002a.jpg
    57.8 KB · Wyświetleń: 1

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Robie udka podobnie ale troszke inaczej
icon_smile.gif
Przyprawiam, panieruje, wkladam do naczynia zaroodpornego i na kzade udko daje lyzke majonezu. Zapiekam w piekarniku.
Zawsze wszystkim smakuje
icon_smile.gif

Nie probowalam w podany tutaj sposob ale juz nie musze szukac pomyslu na jutrzejszy obiad
icon_smile.gif
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Często je robię , a ostatnio zamiast bułki tartej do posypywania używam startego żółtego sera i też bardzo dobre.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
wczoraj pierwszy raz zrobiłam w ten sposób piersi z kurczaka. Wyszły rewelacyjne, chyba lepsze nawet niż udka! Jeszcze nigdy chyba nie jadłam piersi tak soczystych, rozpływających się w ustach.
Mięsa nie rozbijałam, upiekłam w całości-ale mimo, że było pyszne nie dałam rady zjeść całej pojedynczej na raz, na drugi raz przekroję jeszcze na pół.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Wstyd, bo robilam je juz kilka razy i chyba nie dodalam opini. Wierzyc sie nie chce, ze z paru prostych skladnikow mozna zrobic takie dobre danko. Tymbardziej, ze to taka proscizna. Pycha Beatko, dzisiaj znowu robie na obiad
icon_biggrin.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
wczoraj net mi padł i robiłam z pamięci (a przepis czytałam z pół roku temu jak nie dalej ;) ) i okazało się, że zapomniałam tylko o przykryciu i bułce tartej
icon_smile.gif
więc piekłam 1h bez przykrycia i udka były bardzo smaczne
icon_smile.gif


kurczakmajonezketchup10.jpg
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ja też ostatnio ( tzn. wczoraj
icon_mrgreen.gif
) robiłam bez bułki tartej i bez przykrywania, nie pamiętam jak długo piekłam ale z pewnością krócej niż godzinę. A tydzień temu pierś i też bez bułki tartej.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
A ja dzisiaj znowu robie i wiecie co,dopiero teraz doczytalam, ze trzeba bulka posypac
icon_redface.gif
Ale i tak zawsze nam smakowaly te udka
icon_biggrin.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
Jestem w ciężkim szoku, wrzuciłam przepis na bloga i zostałam zaatakowana, że to nie gotowanie, a gotowcowanie
icon_eek.gif


CYTATo mamo. majonez, keczup, kostka rosołowa czy jakaś tam...
to nie jest gotowanie, to gotowcowanie :/
CYTATSzkoda, że udko obsmarowujesz glutaminianem...
po co kostka knorra, skoro można się posłużyć solą, papryką i miażdżonym czosnkiem

ponadto, skoro już tak bardzo chcesz mieć oryginalny smak i nie ładować w potrawę tony ulepszaczy (hormony z udek wystarczą samodzielnie) posmaruj przyprawione solą i ostrą papryką udka powidłem śliwkowym - smak odjazdowy, glazura idealna...

do tego ryż jaśminowy gotowany w mleku kokosowym

i tak otrzymujesz w miarę naturalną potrawę w niecodziennym enturażu.

Smacznego
icon_eek.gif


autorka pierwszej wypowiedzi umieściła cały wywód na ten temat na swoim blogu idiosyncratic
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Beata nawet nie daje Knora. Przedobrzylas
icon_wink.gif
Dlatego na Ciebie padlo
fiesgrins.gif


To prawda, gotowcowanie jest odpowiednia nazwa. Ale nie kazdego stac na prawdziwe gotowanie i przygotowanie wszystkiego od A do Z chociazby czasowo. Tylko czy ladniej i latwiej nie zagladac co ktos inny ma na talerzu?

Jak lubisz gotowcowac polecam http://www.kraftcanada.com/en/Pages/home.aspx Ja nie lubie gotowcowac, wlasnie ze wzgledu na msg, sol, konserwanty, koloranty... i bukwico, ale i tak do nich zagladam bo maja fajne rozwiazania, pomysly, a czasem po prostu po wskazowki techniczne.
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
ja wiem, że z tą kostką przesadziłam, ale kiedyś mi Mama kupiła zapas tych kostek i się pozbywam powoli dopóki nie stracą ważności.. ale z tego co zauważyłam, babka na równi stawia używanie ketchupu/majonezu i jedzenie zupek chińskich :/
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy