Pierniczki Elizy

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,701
3,556
113
Możliwe. Mam nadmiar bakalii i pomyślałam może do tego je zużyć. I nawet pojemniczek takich wiśni mam i mąkę migdałową. Tylko chęci do roboty nieco mniej. 😉

• Haha
Reakcje: Buka

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
32,501
6,231
113
Jeśli chodzi o chęć, to mam podobnie. Gdybym miała tylko sobie przygotowywać święta, to w najlepszym wypadku upiekłabym Drezden Stollen, a nawet jest możliwe, że ciasta nie miałabym w ogóle. Tylko oczekiwania moich bliskich pobudzają mnie do działania w tej materii. :lol:
Ja już się tym zajmę, to robię to z przyjemnością, ale muszę ten zapał najpierw rozbudzić. :) To już nie jest działanie na spontanie. :mrgreen:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,701
3,556
113
Joanno, powiedz jak topisz czekoladę, że po zastygnięciu jest taka błyszcząca? Czy coś do niej dodajesz?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
35,399
9,073
113
Czekoladę topię ze śmietanką kremówką, na koniec dając odrobinę napęczniałej żelatyny. Ważne jest, by najpierw nie przegrzać czekolady, a potem "utemperować" polewę dodając na koniec po zdjęciu z kąpieli wodnej dwie, trzy kostki twardej czekolady lub/i trochę zimnej śmietanki i dokładnie wymieszać, by zrobiła się lśniąca. Ja robię wszystko na oko, więc nie podam proporcji. Dodaję tyle śmietanki, żeby polewa miała konsystencję taką, jaka jest mi akurat potrzebna. Żelatyny daję mniej więcej pół łyżeczki na tabliczkę.
Dodam, że im bardziej gorzka jest czekolada, tym więcej śmietanki wymaga do roztopienia.

• Dzięki
Reakcje: hazo

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy