Pierniczki wg Bakerlady

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
ja bym dodała więcej mąki
gruebel_2.gif

ale niech się wypowiedzą może te co już piekły te pierniczki. Ja dopiero planuję w tym roku dopiero zrobić
icon_smile.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
I ja je upieklam w tym roku
icon_smile.gif

Niestety mialam dosyc rzadkie ciasto, partiami lezakowala w zamrazalniku, by cos mozna z niego powycinac ;)
Smakuja wspaniale, wiec na 100% beda do powtorki za rok
icon_smile.gif

Bakerlady09.jpg

Załączniki

• Bakerlady09.jpg
    Bakerlady09.jpg
    82.6 KB · Wyświetleń: 2

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Chciałabym zrobić te pierniczki na święta - smaka narobiłyście zdjęciami, ślinotoku dostałam - ale strasznie boję się sklejania, jak sobie z tym radzicie i jak trafić foremką w nadzienie, jeśli przykryję je drugim płatem ciasta?
Będę wdzięczna za pomoc
icon_smile.gif
.

Wrz 13, 2004
2,992
0
0
ja robie tak: przykładam foremke do ciasta w jedno miejscew, potem w drugie zachowujac odleglosc
nic nie wycinam, tylko przymierzam ;) na srodku daje powidła
pozniej to juz idzie z automatu, ale pierwsze 2 zawsze tak przymierzam

ciasto już leżakuje oczywiście, podwójna porcja
icon_smile.gif

bilis1

Member
Lis 20, 2007
16
0
0
A chcialam robic staropolski, jak zawsze. Teraz - pewnie sprobuje z tego przepisu - takie slicznosci. Mam tylko wątpliwosc z tą mąką razową - czy koniecznie musi byc? Može kto podpowie? Dzięki.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,193
2,746
113
bilis1 @ 3 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1044645Mam tylko wątpliwosc z tą mąką razową - czy koniecznie musi byc? Može kto podpowie? Dzięki.
Ja Ci podpowiem. W przepisie w pierwszym poście w tym wątku jest błąd. Mąka żytnia 720 to jest mąka żytnia biała, mąka żytnia razowa to np. typ 2000. Osoba wpisująca tutaj przepis Bakerlady pomyliła się. Żeby mieć pewność zajrzyj do oryginalnego przepisu Bakerlady:tutaj.
Powodzenia w produkcji pierników.

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Możecie mi powiedzieć, czy ciasto mogę przechowywać w plastikowej misce szczelnie okrytej folią, czy musi to być jakieś inne naczynie?

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Siostro, tak pieknie opisałaś, że jutro nastawiam ciasto
icon_smile.gif
nie mam powideł, w zamian dam śliwkę w czekoladzie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy