Pierniczki wg Bakerlady

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,736
622
113
janioły to mi się po nocach śniły ,aż je zdobyłam
icon_mrgreen.gif
jamnik sam mnie znalazł ,ale zawładnął moje serce zupełnie , tak , tak to jedna z tych ukochanych foremek, co jak ja wycinam to sama się do siebie uśmiecham
icon_redface.gif

inka73

Member
Sie 11, 2007
49
0
0
kurde, dziewczyny czy wasze ciasto też było takie mocno lepkie?
Właśnie sie zabrałam do pieczenia i ciągle dosypuje mąki bo za nic nie da sie wykroić pierniczków
icon_sad.gif

tak sie zastanawiam nad ilością miodu, bo moje szklanki mają objętość 250 ml i może tu jest problem?
a jak u was z tym ciastem?? bo widze, że pierniczki cudne wychodzą.. i smakowicie wygladają
icon_smile.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,293
2,884
113
A ciasto leżakowało w zimnym miejscu? Bezpośrednio po zrobieniu to ciasto jest luźne i klejące, ale po leżakowaniu w chłodzie jest idealne do wałkowania. Ja mimo to zawsze wszystkie ciasta na ciasta czy pierniki wałkuję przez folię. Może tak spróbuj?

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,736
622
113
a ja za rada Mary i Caritki każde ciasto piernikowe jeszcze po leżakowaniu , wyrabiam raz i nic mi się nie kleiło i mimo bakalii nawet takie jamniki wycinałam ,a one są bardzo wąskie
edit
Tak Hazo dobrze radzi między foliami też się dobrze wałkuje

Ostatnią edycję dokonał moderator:

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
inka73 @ 13 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1061289kurde, dziewczyny czy wasze ciasto też było takie mocno lepkie?
Właśnie sie zabrałam do pieczenia i ciągle dosypuje mąki bo za nic nie da sie wykroić pierniczków
icon_sad.gif

tak sie zastanawiam nad ilością miodu, bo moje szklanki mają objętość 250 ml i może tu jest problem?
a jak u was z tym ciastem?? bo widze, że pierniczki cudne wychodzą.. i smakowicie wygladają
icon_smile.gif
dziś popiekłam te pierniczki. Moje ciasto też było strasznie klejące, a leżało cały czas w lodówce. Pierwsze pierniczki wręcz mi się rozlały na blasze podczas pieczenia. Wyrobiłam więc je ponownie podsypując dość sporo mąki
gruebel_2.gif
Ale upiekły się super, czekają na ozdabianie
icon_smile.gif

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Moje ciasto dojrzewa w lodowce. W tym tygodniu pieczenie. Na surowo smakuje super, wydaje mi sie, ze konsystencje ma ok, ale okaze sie w praniu
icon_smile.gif

inka73

Member
Sie 11, 2007
49
0
0
Upiekłam!! Wgniotłam jeszcze sporo mąki, ale efekt końcowy bardzo zadowalajacy... tak bardzo, że zaraz nastawiam kolejną porcję ciasta
icon_smile.gif
Tylko tym razem dodam tę dodatkową szklankę mąki
icon_smile.gif

Hazo tak, ciasto było w bardzo zimnej komórce. Podobnie jak Inuli pierwsze pierniczki trochę się rozlały, ale po kolejnym dosypaniu mąki wyszły idealne, a na dodatek rewelacyjnie "trzymają" kształt
icon_smile.gif

Dzięki dziewczyny za rady i wsparcie
icon_smile.gif
piernikowe pozdrowienia dla Was
icon_smile.gif

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
1
16
Ja piekłam wczoraj, po miesięcznym leżakowaniu ciasta.
Wałkowało się ok, tylko rozlewało się trochę za dużo .......Za to smak boski, dzieci wyżarły 2/3 pierników przez całą niedzielę
icon_mrgreen.gif
i dzisiaj rano zamieszałam następną porcję. Mam nadzieję, że tydzien leżakowania wystarczy
gruebel_2.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Ufff, po całym dniu pieczenia …
Pierwszy raz robiłam wg tego przepisu. Ciasto, przed wykrawaniem zgodnie z zaleceniem Margot
icon_wink.gif
zagniotłam. Było luźne ale nie lepkie. Przypominało dobrze uplastycznioną plastelinę. Podsypywałam bardzo mało. Co prawda, pierwsza partia rozlazła się w piekarniku zbyt mocno ale już następną blachę wkładałam do wyższej temperatury i było ok.
A… i nadziewałam konfiturą z płatków róż a wierzch mazałam skondensowanym mlekiem. Smak pierniczków rzeczywiście bardzo dobry. Mam nadzieję, że obdarowani podzielą moje zdanie
icon_smile.gif

Oto dowód popełnienia (jedna część, pierniczków wyszło dużo więcej bo zrobiłam z podwójnej porcji).

Załączniki

• PC130597.JPG
    PC130597.JPG
    67.6 KB · Wyświetleń: 1

sabinal

Member
Lip 6, 2007
730
0
0
H-elen jak zobaczyłam twoje Bakerlady to pognałam do puszki z moimi bo musiałam przegryźć choć kilka. Pisałam już, że to najlepsze surowe ciesto jakie jadłam. Gotowe też pyszne. Moje są wszystkie z bakaliami, z własnoręcznie namieszaną przyprawą i dlatego zupełnie inne niż pierniki Janki bo tam dałam gotowca Kotanyi( lubię anyż).Jedyny minus był taki, że nie doczytałam dokładnie waszych rad i kleiło mi się podczas wycinania.Ale smak wart wysiłku. Pierniki d
icon_biggrin.gif
o powtórki w przyszłym roku.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
icon_biggrin.gif
moje też do powtórki..

Swoje też sprawdzałam często... najpier jak były gorace, później jak stygły, no i degustowałam czy będa się nadawały do rozdania na zimno
icon_biggrin.gif

chachu

Member
Paź 24, 2008
772
0
0
No to dobrze że chociaż wy jesteście zadowolone bo u mnie porażka!!!
Nawet mi szkoda pisac co ja z tym ciastem wczoraj wyprawiałam. Toż to się kleiło do wszystkiego!!! Rąk , noża, blatu, wykrawaczek, normalnie wścieku chciałam dostać. Powychodziły mi taakie krowie placki. Jak zobaczyłam jamniki Margot to już wogóle mnie...
Dzisiaj już mi lepiej więc próbuję logicznie pomysleć. Myślę że może to być wina mąki, przywiozłam sobie trochę z Polski od teścia który pracuje w piekarni. Ponoć żytnia (bo taka miała być prawda?). Tutaj w polskim sklepie żytniej mąki nie ma. A z tutejszej mąki to nie wiem jakiej mogłabym użyć,
czy takiej jak do white soda bread czyli jakieś chlebowej, do ciasteczek, do mufinek, musialabym zobaczyć co tu dokładnie jest do wyboru z mąk.
Dobrze że chociaż Janki pierniki mi wyszły bo bym becała
cry_1.gif
Lukrowanie też sobie daruję bo próbowałam i nie wychodzi mi tak jak bym chciała, jakaś do niczego jestem ostatnio. Tutaj sobie wchodze i podziwiam wasze cudeńka!!

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,293
2,884
113
chachu @ 15 Dec 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1062229Myślę że może to być wina mąki, przywiozłam sobie trochę z Polski od teścia który pracuje w piekarni. Ponoć żytnia (bo taka miała być prawda?).
Czy ja dobrze zrozumiałam, że Ty zrobiłaś ciasto na te pierniki z mąki żytniej?
Przecież w przepisie jest wyraźnie dużo większa ilość mąki pszennej i mniejsza żytniej.

Malta_79 @ 20 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=765073Składniki:
* 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka)
* 1 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 720
Jeśli próbowałaś je robić z żytniej, to wcale się nie dziwię, że wyszła ci paciaja zamiast ciasta.

inula

Member
Lis 4, 2008
2,087
0
0
a pszenną jaką dałaś? może też razową?
a żytnią jaką? na pewno 720? może 2000? żytnia żytniej nie równa. Jak z razowych to wierzę, że wyszła paciaja. Ja też robiłam te pierniczki, przed pieczeniem fakt ciasto kleiło się ale podsypałam mąką 500, wyrobiłam i już potem było ok. Ale kurcze, do paciai to mojemu ciasto było hoho
icon_neutral.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy