Maraa @ 10 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1060079Margot, jak Ty to robisz, że codziennie masz puszkę nowych pierników? Cudne!
aż urosłam![]()
![]()
inka73 @ 13 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1061289kurde, dziewczyny czy wasze ciasto też było takie mocno lepkie?
Właśnie sie zabrałam do pieczenia i ciągle dosypuje mąki bo za nic nie da sie wykroić pierniczków![]()
tak sie zastanawiam nad ilością miodu, bo moje szklanki mają objętość 250 ml i może tu jest problem?
a jak u was z tym ciastem?? bo widze, że pierniczki cudne wychodzą.. i smakowicie wygladają
dziś popiekłam te pierniczki. Moje ciasto też było strasznie klejące, a leżało cały czas w lodówce. Pierwsze pierniczki wręcz mi się rozlały na blasze podczas pieczenia. Wyrobiłam więc je ponownie podsypując dość sporo mąkiAle upiekły się super, czekają na ozdabianie![]()
![]()
chachu @ 15 Dec 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1062229Myślę że może to być wina mąki, przywiozłam sobie trochę z Polski od teścia który pracuje w piekarni. Ponoć żytnia (bo taka miała być prawda?).Czy ja dobrze zrozumiałam, że Ty zrobiłaś ciasto na te pierniki z mąki żytniej?
Przecież w przepisie jest wyraźnie dużo większa ilość mąki pszennej i mniejsza żytniej.
Malta_79 @ 20 Oct 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=765073Składniki:
* 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka)
* 1 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 720Jeśli próbowałaś je robić z żytniej, to wcale się nie dziwię, że wyszła ci paciaja zamiast ciasta.
Malta_79 @ 20 Oct 2008 napisał:Składniki:
* 3 1/2 szklanki mąki pszennej ( + 1 szklanka)
* 1 1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 720
Zrobiłam dokładnie z takich proporcji.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.