Piernik staropolski

Jaska

Well-known member
Lut 6, 2022
2,223
3,001
113
Moje kiedyś do sierpnia leżakowało 😉.

• Like
Reakcje: reniam_123

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
To na przyszłość i może jeszcze komuś się przyda..
To ciasto raczej jest do mieszania łyżka a nie wyrabiania rękoma. Za mnie robi to mikser.
Oooo, na pewno się przyda Małgosiu, mam taki zamiar i wszystkie wskazówki mile widziane. No cóż, człowiek ma już swoje lata. A wiem co mówię. Piecze się świąteczny ewylukas - buuu, śmiać się, czy płakać - dopiero myjąc miski zauważyłam śliwki i rodzynki uszykowane tego do ciasta :rofl::rofl::rofl: Jeden pożytek z tego, że będzie jak znalazł do staropolskiego. Było tam coś takiego, że można ciasto "uszlachetnić" dodając bakalii. Czy tak?

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,945
2,879
113
Janie, ja kiedyś upiekłam makowiec bez jajek, króre zauważyłam dopiero przy sprzątaniu blatu, miałam piec drugi, ale poczekałam aż ostygnie, domownicy uznali żebym nie piekła, nie jest rewelacyjny ale da się go zjeść.

• Dzięki
Reakcje: janie

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
W tym roku z półtorej porcji, na krajankę i nadziewane pierniki.
Zrobiłam krajankę z marcepanem i powidłami (z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich i kandyzowanej skórki pomarańczowej) na całą blachę z wyposażenia piekarnika i dwie blachy (70 sztuk) pierników nadziewanych suszonymi śliwkami, konfiturą z róży i marcepanem.
Wygospodarowałam też trochę ciasta na dwa blaty do tortownicy. Jeszcze nie wiem, na co, może na sernik gotowany Reni? A może na zupełnie inne ciasto, na przykład z makiem?
EDIT:
Uwielbiam pracować z tym ciastem. :)
IMG_20241209_184853.jpg
IMG_20241210_012741.jpg

Eweralda

Well-known member
Maj 14, 2022
947
1,387
93
I jeszcze jedno pytanie.
Po ostudzeniu od razu przekładać powidłami czy np w pn ?
Bo widzę,że są dwie szkoły.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Ja wolę przekładać wystudzone ciasto podgrzanymi powidłami. Można je wzbogacić drobno posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową i orzechami.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy